Eneco Tour: Le Bon zseniális szökevénysikere

Egy zseniális szökést követően a francia Johan Le Bon (FDJ.fr) nyerte az idei Eneco Tour ötödik szakaszát. Az összetettben eközben Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) vette át a vezetést.

A belgiumi Riemst és a hollandiai Sittard-Geelen között egy 179,5 kilométeres, igen-igen nehéz szakasszal folytatódott a 11. Eneco Tour. A kerekesekre a penzum során 23 kisebb-nagyobb fal, azaz mini-Amstel várt, az eső és a szél ráadásul plusz nehezékként fűszerezte a történéseket. A verseny szempontjából meghatározó etapra volt kilátás.

A rajtot követően ketten léptek el, Johan Le Bon (FDJ.fr) és Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin). Az összetett szempontjából érdektelen helyzetben lévő kettős hamar kialakított magának mintegy öt percnyi fórt, amely, látva a mezőnyben folyamatosan kiválóan dolgozó LottoNL-Jumbo, Etixx-QuickStep duett munkáját, nem tűnt jelentősnek.

A differencia azonban a méterek teltével, a kaptatókon nem a megszokott módon csökkent, a francia és a holland kiválóan dolgozott össze. Ennek eredményeképp mintegy 35 kilométerrel a vége előtt, az Arany Kilométer érintésével kezdődött igazándiból a játék.

A pelotonból a Dán Körverseny múlt heti győztese, Christopher Juul-Jensen (Tinkoff-Saxo) robbantott, majd a BMC kezdett nagy tempóba, miután Philippe Gilbert és Greg van Avermaet a maga rendjén tökéletesen teljesítette a részhajrákat - mindketten szereztek valamennyicskét a szekundumos jóváírásból. Az első nagyobb rostálás is megtörtént, a Windraak emelkedőjén Lars Petter Nordhaug (Sky) és Lars Boom (Astana) szaggatta darabokra a sort.

A különbség azonban az utolsó tíz kilométerhez érve még mindig minutum fölé rúgott, erre pedig reagálni kellett. A kisebb meglepetésre a meredekeken is jó erőt mutató André Greipel (Lotto-Soudal) vezetésével egy ötfős üldözőcsoport alakult ki, benne a Lotto-Soudal kapitányával, a címvédő Tim Wellensszel, Wilco Keldermannal (LottoNL-Jumbo), Magnus Cort Nielsennel (Orica-GreenEDGE) és Georg Preidlerrel (Giant-Alpecin). Noha könnyedén szakadtak el a főmezőnytől, az összhang elmaradt, a vezetés lényegében Greipelre és Wellensre hárult.

Ez pedig azt eredményezte, hogy az egyébiránt alaposan megfáradt, de kiválóan küzdő éllovas páros lemeccselte egymás között a szakaszgyőzelmet. Két kilométerre a célvonaltól Le Bon indított, s noha van Baarle hatalmasat harcolt, hogy hazai pályán sikert érjen el, már nem tudta utolérni a 2008-as junior-világbajnok franciát, aki karrierje egyik, ha nem a legnagyobb diadalát aratta ma. A harmadik helyen, kilenc másodperccel később Cort Nielsen érkezett, miközben a mezőnyhajrát Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) nyerte, ők szűk fél percet kaptak az etapgyőztestől.

Az összetettben - köszönhetően mai ötödik pozíciójának és a kisebb, de annál jelentősebb előny kialakításának - Kelderman vette át a vezetést, mögötte a két lószoló, van Baarle és Le Bon tanyázik. Holnap Heerlen és Houfalize között egy hasonlóan nehéz, 208,6 kilométeres etap következik, újabb izgalmakkal és várható változásokkal a fehér trikóért folyó csatározásban.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes