Eneco Tour: Quinziato itt, Wellens ott

Manuel Quinziato (BMC) nyerte az idei Eneco Tour záró szakaszát a Geraardsbergenen. Az összetettben a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is Tim Wellens (Lotto-Soudal) diadalmaskodott.

Sint-Pieters-Leeuw és Gerardsbeergen között egy 193,8 kilométeres etappal zárult a 11. Eneco Tour. A kerekesekre a viadal múltjából már ismert, kőkemény, nehéz penzum várt, sok-sok kisebb nagyobb emelkedővel, plusz két és félszer a meredek, kockaköves Muur van Geraardsbergennel. Az összetett szempontjából is döntő nap elé néztünk, adott volt a kérdés, hogy a tavalyi győztes Tim Wellensnek (Lotto-Soudal) sikerül-e megvédenie címét.

A verseny idei menetének megfelelően káosz-szerűen zajlottak az események. A rajtot követően tizennégyen léptek el, köztük Moreno Hoflanddal (LottoNL-Jumbo) vagy Björn Leukemansszal (Wanty-Groupe Gobert). Noha olykor négy perces előnyt is magukénak tudhattak az Astana és Lotto-Soudal vezette mezőnnyel szemben, a kaptatók hamar szétrázták a sort.

A Muur van Geraardsbergen első megmászásánál Manuel Quinziato (BMC), Yves Lampaert (Etixx-QuickStep) és Leukemans lépett el, miközben a többieket bedarálta egy, a pelotonból támadó boly Arnaud Demare (FDJ.fr), Michael Valgren (Tinkoff-Saxo) és Simon Geschke (Giant-Alpecin) vezetésével. 

Az Arany Kilométert igazságosan osztotta el az éllovas trió, akik előtt egyszersmind felcsillant a lehetőség a hazérésre - az üldözők nem igazán tudtak közelíteni, a mezőnynek pedig nem nagyon akaródzott utolérni őket. Az utolsó tíz kilométerre fordulva aztán még mindig szűk másfél perccel lógtak, s ekkor indultak az események. A Lotto-Soudal kapcsolt nagyobb fokozatra és fogta meg pillanatok alatt a Geschke-féle formációt - természetesen rögtön jött is a kontra, Simon Spilak (Katyusa) akciózott. Meglógni azonban senki sem tudott, a Denderoordbergen, az utolsó öt kilométeren belül pedig az elmenés kapcsolt. 

Pontosabban Quinziato, a hármasból a dombokat papíron leggyöngébben bíró olasz döntött úgy, hogy minden mindegy alapon kipróbálja a padlógáz taktikát az utolsó négyezer méterre. El is tudott lógni mintegy fél percre, s a Muurra kanyarodva rögtön adódhatott a kérdés, sikerül-e eloroznia a győzelmet a két belga elől.

Nos, sikerült, mert bár hatalmasat szenvedett az utolsó métereken, végül kevéskét sikerült megőriznie fórjából, ezzel mintegy kilenc évet követően diadalmaskodott újra a profik között - teljesen megérdemelten, tegyük hozzá. Leukemans érkezett a második, Lampaert a harmadik helyen, miközben a legjobb ötöt a pelotonból néhány másodpercnyire ellépő Greg van Avermaet (BMC) és Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep) egészítette ki. 

Az összetettben azonban nem változott komolyabban semmi, Tim Wellens magabiztosan őrizte meg előnyét, ezzel megismételte tavalyi teljesítményét és megnyerte az idei Benelux Kört. Van Avermaet végzett a második, Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) a harmadik pozícióban, miközben a pontversenyben André Greipel (Lotto-Soudal), a csapatversenyben a mindent vivő Lotto-Soudal diadalmaskodott.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes