Eneco Tour: Viviani nyerte a nyitószakaszt

Elia Viviani (Team Sky) nyerte az idei Eneco Tour első szakaszát Bolswardban. Az olasz kerekes természetesen az összetettben is vezet.

Az észak-hollandiai Bolswardban egy 183 kilométeres, teljesen sík szakasszal vette kezdetét a Benelux államok legnívósabb többnaposa, a 11. Eneco Tour. A szeles szakaszon egyértelműen mezőnyhajrára volt kilátás.

A rajtot követően hatan léptek el, Nathan Haas (Cannondale-Garmin), Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Laurens de Vreese (Astana), Jesper Asselman (Team Roompot), Nico Denz (Ag2r) és David Boucher (FDJ.fr) formációja hamar stabilizált hét és fél percnyi előnyt. 

Noha egyrészt a befújó oldalszél, másrészt a mezőnyt vezető, hazai pályán villogó Lotto-Soudal, LottoNL-Jumbo kettős akaratai egyértelműen megakadályozták őket abban, hogy hazaérjenek, a közbenső hajrákért a megszokottnál is nagyobb harc folyt: tudniillik, ezeknél bónuszmásodperceket lehet szerezni, ráadásul a májusi Belga Körversenyen már látott, úgynevezett "Arany Kilométeren" ezer méter alatt háromszor adódik esély jóváírások szerzésére. Végül Haas, Denz, Asselman és de Vreese is szerzett értékesnek tűnő szekundumokat a továbbiakra.

Ennyiben merült ki nagyjából az elmenés mai szerepe, az egyébként ideges pelotonban (több bukás borzolta a kedélyeket, földre került például Lieuwe Westra (Astana) és Heinrich Haussler (IAM) is) a hatalmas munkát végző Lotto-Soudal 16 kilométerre a végétől megfogott minden szökevényt. Jöhetett tehát a vonatépítés a végjátékre, sorra jelent meg a Lotto-Soudal, az Orica-GreenEDGE, a Giant-Alpecin vagy az IAM sora.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, nagy káosz alakult ki, bukás is történt, mígnem az utolsó kilométeren belül úgy tűnt, a Tour de France-on remeklő André Greipelt nem lehet megverni. A Lotto-Soudal németje azonban túl korán indított, a győzelmet pedig az egész nap a sprinteréért fantasztikusan tekerő Team Sky kerekese, Elia Viviani szerezte meg. Az olasz néhány centivel előzte meg a hazaiak üdvöskéjét, Danny van Poppelt (Trek Factory), valamint a luxemburgi Jean-Pierre Druckert (BMC). A Gorilla mindössze negyedik lett.

Természetesen összetettben is Viviani vezet. Holnap a maihoz hasonló, sík etap következik, Bredából indulva, a városba visszaérve 180,7 kilométer a penzum.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes