Igen, ő: Adam Yates nyerte a San Sebastiant

Adam Yates (Orica-GreenEDGE) nyerte az idei Clasica San Sebastiant, megelőzve Philippe Gilbert-t (BMC) és Alejandro Valverdét. A fiatal brit pályafutása eddigi legnagyobb győzelmének örülhet - már ha sikerül realizálnia, hogy valóban ő haladt át elsőként a célvonalon...

A Tour de France-t követő első jelentős állomása a WorldTour-sorozatnak a Clasica San Sebastían. A spanyol egynapos idén 35. kiadásához érkezett, a rajtlistán pedig egytől-egyig sztárok, kiváló kerekesek tömkelege szerepelt. A 219 kilométeres táv egyébiránt három 2. és három 1. kategóriás emelkedőt tartalmazott, azaz a megszokott tűzijátékra volt kilátás - be is igazolódtak a találgatások.

A rajtot követően nyolcan léptek el, név szerint Manuel Boaro (Tinkoff-Saxo), Valerio Agnoli (Astana), Dennis Vanendert (Lotto-Soudal), Nathan Haas (Cannondale-Garmin), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Thomas Degand (IAM), Lluis Mas (Caja Rural) és Romain Hardy (Cofidis). Előnyük mindazonáltal a Movistar munkájának köszönhetően nem tudott normális szinten megragadni, így a táv második felétől folyamatos lószparádé kezdődött.

Az Alto de Jaizkibel második megmászásánál, mintegy 55 kilométerre a végétől szakadt mind az elmenés, mind a mezőny, az élen Boaro indított, hátrébb Julian Arredondo (Trek Factory) vezetésével egy kisebb üldözőcsoport alakult ki, ám őket megfogták. Az olasz ellenben   - mit sem törődve a mögötte zajló káosszal - gyönyörűen tempózott el a többiektől.

Hazaérésben azonban nem reménykedhetett, a meredek Alto de Arkalén bedarálta a bivalyerős Movistar vezette peloton. Ekkor már az utolsó 30 kilométeren belül jártak, kezdődhetett tehát a taktikázás. Philippe Gilbert (BMC) robbantott, néhányan - köztük Warren Barguil (Giant-Alpecin), Mikel Landa (Astana) és Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) - követni is tudták őt. Kicsiny, ámbár meghatározónak tűnő fórt tudtak kialakítani, a főcsoport pedig hirtelen azon kapta magát, hogyha a záró, cél előtti kaptatón, a Bordako Tontorrán nem művel valamit, Gilbert-ék lemeccselik egymás között a győzelem párharcát. 

Egyvalakinek sikerült - a tavaly az utolsó kilométereken, a lejtmenetben bukó Adam Yates (Orica-GreenEDGE) tökéletes pillanatban attakolt, melyre nemhogy Alejandro Valverdéék nem tudtak reagálni, Gilbert-éket is alaposan "hátbacsapta". A jó erőben lévő, fiatal brit egészen a végéig kibírta, nem fáradt el, így pályafutása legnagyobb győzelmének örülhet - igaz, olyat is ritkán látni, hogy ünneplés nélkül gurul át a mindenkori első a célvonalon, tudniillik a Clasica San Sebastian egyike azon versenyeknek, ahol a nézők mellett még a kerekesekenk is gondot okoz az épp zajló helyzet megfelelő figyelése - Yates pedig azt hitte, hogy nem ő diadalmaskodott. Mindenesetre Gilbert csak a második helyért nyerhette a sprintet az időközben összezáró sorból, megelőzve Valverdét. A legjobb ötöt a két Katyusás, Daniel Moreno és Joaquim Rodriguez egészíti ki.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes