Lengyel Kör: Henaóé a királyszakasz és a sárga

A Team Sky versenyzője, Sergio Henao nyerte a Lengyel Körverseny hatodik szakaszát. A kolumbiai sikerének köszönhetően az összetettben is átvette a vezetést. 

Királyszakaszához érkezett a 72. Lengyel Körverseny. A kerekesekre a hatodik nap során 174 kilométer várt a Tátrában, az évek óta jól bevált szisztéma szerint a két különböző körpályán kialakított penzum fel-le haladt, több kisebb-nagyobb emelkedőt tartalmazott - ráadásul egy részen murvás úton haladt a mezőny. A befutó Bukowina Tatrzanskában, egy igen meredek kaptató végén kapott helyet. Aki ott akar lenni a végelszámolásnál, annak muszáj volt ma megmutatnia magát.

A start után egyből megindultak a támadások, ám egy darabig nem tudott igazi, életképes szökés kialakulni. Előbb Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) vezényletével húszan ragadtak elöl, majd a világbajnok a hegyi hajrákért küzdő Maciej Paterskivel (CCC Polsat) együtt fogta magát, és egyéni akcióba kezdett. 

Maximális előnyük négy perc környékén is járt a Lotto-Soudal vezette pelotonnal szemben, ám formációjuk nem tartott sokáig, 75 kilométerre a végétől az üldözőcsoport bedarálta őket. Ezzel - terjedelmes sor lévén - nagyjából elkezdődött a taktikázás, és szépen-lassan darabjaira hullott az eredeti elmenés.

Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) kezdett szólóakcióba, a hollandhoz nem sokkal később Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo) zárkózott föl. Ez a duó sem maradt sokáig az élen, az egyre közelítő, időközben a szökés többi tagját megfogó mezőnyből Diego Rosa (Astana) vált ki. Az olasz előbb felért Tankinkékhoz, majd annak rendje és módja szerint ott is hagyta őket. Pont elég volt azonban ennyi, hogy felébredjen a szunnyadó oroszlán, s egyhamar a Team Sky kezdett őrületes tempóba. Gyorsan utolérték a pillanatok alatt megfáradt Rosát, a tempónak köszönhetően az utolsó 20 kilométert pedig mindössze huszonöten kezdték a főcsoporttal. 

A verseny a Gliczarówon, 13 kilométerre a célvonaltól indult. A két Skyos, Lawson Craddock és Mikel Nieve indított, társra is találtak Ben Hermans (BMC) személyében, ám a ritmusváltás csak a sárga trikós Bart De Clercq (Lotto-Soudal) megrogyasztása érdekében zajlott. A belga - és jegyezzük meg, vele együtt a felzárkózást komolyan gondoló Fabio Aru (Astana) - erre az attakra még tudott reagálni, ám néhány szekundummal később már ők sem tudtak mit csinálni.

Az utolsó háromezer méterhez érve ugyanis a feketemezes brit alakulat által ezúttal is precízen kialakított formáció centruma, Sergio Henao lószolt. A nagyon jó erőben lévő kapitány pedig nem az a típus, akit könnyedén vissza lehet hozni, ha ellép - nem is sikerült ez a mindent beleadó üldözőknek, a kolumbiai kibírta a végéig és megszerezte a győzelmet. A második helyen nyolc másodperccel elmaradva Diego Ulissi (Lampre-Merida) érkezett, Craddock lett a harmadik, Christophe Riblon (Ag2r) a negyedik, míg Aru az ötödik. De Clercq tizedikként gurult át a vonalon, 16 szekundumot kapott végül.

Ennek köszönhetően az összetettben is rendkívül érdekes és szoros a helyzet, Henao vezet, azonos idővel Ulissi a második, miközben a tizedik Ilnur Zakarin (Katyusa) is fél percen belül várhatja a holnapi, záró időfutamot Krakkóban. A 25 kilométeres kronó előtt a legnagyobb favoritnak a már említett orosz, valamint a pillanatnyilag hatodik Ion Izagirre (Movistar) tűnik, ám mint tudjuk, a Lengyel Körön bármi megtörténhet...

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes