Pálya EB: Wigginsék a papírforma szerint

A kvalifikációs futamok után a tegnapi versenynap délelőtti programjában bonyolították le az elődöntőket a csapatsprint illetőleg a csapatüldözéses versenyszámokban, de már érmeket is osztottak.

Ami talán a legmeglepőbb volt, hogy csapatsprintben a német – francia – brit trió egyike se jutott döntőbe. Pontosan ebben a sorrendben tekerték a harmadik, a negyedik illetve az ötödik időket. Tehát a bronzéremért Németország a franciákkal szállt harcba. A legjobb időt ellenben a lengyelek érték el (43.127), így ők küzdhetnek a hollandokkal az Európa bajnoki címért.

A nőknél az orosz páros volt a leggyorsabb 32.324-es idővel, tőlük mindössze 29 századdal elmaradva a németek lettek a másodikak, így ők mérethetnek meg a döntőben. A délutáni kisdöntőben majd a hollandlányok mennek, a meglepően jól teljesítő spanyol kettős ellen. Az előzetesen legjobbak közé várt litvánok, csak a hetedik időt érték el.

A csapatüldözéses verseny előfutamai már nem hoztak ennyi meglepetést, de annál kiválóbb eredményeket. Ebben a számban már életbe lépett a női egyenjogúság így most már ők is, egy nemzetből négyen állhattak rajthoz, és az eddigi háromezer méter helyett már négyezer méteren hajtanak.
 
A nőknél az angolok kimagasló dominanciával nyerték a lengyelek elleni futamot 4.17.708-as idővel. Alengyel négyes abba a szerencsétlen helyzetbe került, habár a második legjobb időt teljesítve, de az elődöntő futamot elveszítve, hogy csak a bronzéremért szállhatnak harcba beloruszok ellen. A döntőben a pálya két oldalán az britek és az oroszok állnak majd rajthoz.

A férfi futamok során nem lesz meglepetés a döntő párost látva, hiszen a két legerősebb csapat kiélezett csatáját láthatjuk majd a döntőben, a házigazda Svájc-Nagy Britannia ellen. A dánok hatalmasat küzdve új országos csúcsot értek el, a második legjobb időt repesztve a délelőtti futamok során, azonban mivel tegnap még a legjobb négyes közé sem tudták kvalifikálni magukat, így ma be kell érniük a kisdöntővel a franciák ellen.

A délutáni programot a csapatüldözéses versenyszámok helyosztóival kezdték. A nőknél a kisdöntőben a beloruszok nyertek az addig vezető lengyelek hibájának köszönhetően, ugyanis amikor már csak hárman maradtak az utolsó helyen tekerő versenyző neki ment az előtte haladó csapattársának. Így a lengyeleket nem lehetett értékelni. A döntő kevésbé volt meglepő, ami a britek sikerét hozta, de annál hatásosabb és látványosabb volt, amikor az orosz egységet utolérve hatalmas tempó különbséggel, majd tovább növelve előnyüket még fél kört vertek az oroszokra, akik nem is látták értelmét tovább küzdeni és idő előtt megálltak. A britek ideje végül 4.17.01 lett.

A férfiaknál is a bronzmeccs során izgulhattunk jobban. Az első pár körben még a három százados időkülönbség voltak a franciák es a dánok között. Aztán amikor a franciák negyedik embere kiállt a harmadik is megúszott egy rossz váltás során, így a dánok négy emberrel magabiztosan nyerték a bronzérmet. A döntőben kiélezettebb harcra számíthattunk, de a britek nagyot durrantottak és 3.55-ös idővel 2 tizeddel verték meg Svájc négyesét.

A csapatsprint döntői során a nőknél a már így is meglepetést okozó spanyolok csupán két tizeddel kaptak ki a holland párostól. A döntőben az oroszok nem ijedtek meg az olimpiai bajnok németektől és megszerezték az Európa bajnoki címet.

A férfi csapatsprintben magabiztosan nyerték meg a németek a kisdöntőt. Az aranyat már nem adták ilyen könnyen, az elődöntő alapján lengyel sikerre számíthattunk, de a hollandok befejező embere jobban bírta a végét és 42.232-es idővel győzték le a lengyel triót.

A nőkre 100 kör várt a pontversenyben, abban 10 körönként 5,3,2 és 1 hajrápontért, a körelőny 20 pontot ért. Az első hajrák kaotikus helyzetét kihasználva a lengyel Pawlowska Katarzyna gurult el egyedül, majd látván a lehetőséget begombolt és pár kör alatt csinálta meg a körelőnyt. A lengyel lány végig uralta a versenyt, amikor a francia Delzenne Elise egyedül támadott és csinált körelőnyt ő sem várt sokat és a rá veszélyes világbajnok Pohl Stephanie és az ukrán Solovei Ganna társaságában újabb körelőnyre tett szert. A hajrákban is részt vett, egyszer 3 egyszer pedig 1 pontot szerzett. Az utolsó hajrákban még az ezüst és a bronzérem is kérdéses volt. A véghajrában a francia lány az addig harmadik helyről a második helyre tudott följönni, így a dobogó harmadik fokára szorítva a német Pohlt.

Holnap pontversenyben és sprintben szurkolhatunk a magyar fiúknak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes