Pályakerékpáros Európa Bajnokság 2. napjáról

A tegnapi versenynapon már több izgalmat láthattunk. A sprinterek nyitották napot, majd az omnium számokkal tarkították a programot.

Délután folytatódott a sprintverseny és az omnium, aztán a női scratch és férfi pontverseny küzdelmeire került sor.

A sprintben a következőképpen  lehetett a legjobbak közé jutni. A kvalifikációból 18-an jutottak tovább, ahol az idők alapján sorsolták a párokat. A kilenc futamban egyenes kieséssel mindenhol az előzetesen jobb időt teljesítő versenyző jutott tovább, így nem született különösebb meglepetés. A reményfutamokból további három versenyző csatlakozott a már egyenes ágon továbbjutó kilenc közé. A tizenkét versenyzőt hat futamba osztva ismét egyenes kieséssel felezték le, majd a kiesők részére két, háromfős futamban adtak esélyt, hogy a futamgyőztes bejuthasson a legjobb nyolc közé.

A női 200 méteres kvalifikációban Elis Ligtlee volt a leggyorsabb 10.742-es idővel alig nyolc századdal megelőzve a regnáló világbajnok Kristinat Vogel. A legjobb nyolc közé jutásért minden futamban a papírforma valósult meg és az előzetesen jobb időket teljesítő versenyzők jutottak tovább. A döntőbe jutásért azonban már össze kellett csapniuk a legjobbaknak is. A holland Elis Ligtlee a francia Virginet Cueffet , míg Voinova Anastaslia Kristina Vogelt verte magabiztosan 2-0-ra így holland-orosz döntőre  és német-francia kisdöntőre várhattunk. A bronz meccsben Kristina Vogel fájdalmát kissé enyhíthette, hogy magabiztosan nyert.  A döntőben hatalmas magabiztossággal nyerte a futamokat a holland és 2-0 arányban vereség nélkül lett Európa Bajnok.

A férfi sprint futamokban egyik pályacsúcs követte a másikat. A holland Jeffrey Hoogland 9.698-as idővel kimagasló teljesítményt nyújtott. Szalontay Sándor a korábbi pályacsúcs tartó sajnos elmaradt legjobb idejétől (10.222”), de így is kvalifikálta magát a legjobb 18 közé 17. idővel. Mivel az idők alapján a nála jóval erősebb Pavel Kelemennel került párba sajnos a reményfutamba kényszerült. Egy erős reményfutamban maradt alul a többszörös világbajnok Maximilian Levy ellen és ezzel sajnos nem jutott a legjobbak közé. A verseny nívósságát jelzi, hogy a franciák sztársprintere és világcsúcstartó Francios Pervisnek sem sikerült kvalifikálnia. A futamok úgy hozták, hogy a bronzéremért két lengyelnek kellett harcba szállnia, Damian Zielinski és Rafal Sarnecki kettősének. Egymást jól ismerve szoros futamokat láthattunk de Zielinski erősebbnek bizonyult. Az aranyérem sorsa már a kvalifikáció után sejthető volt, de nem volt ez ilyen egyszerű. A német Max Niederlag habár két futamban is egyértelműen alul maradt, de jócskán megizzasztotta a későbbi Európa Bajnokot és csupán 1 ezred különbséggel maradt alul a második futamban.

A férfi omnium első napján a délelőtti programban a scratch és a 4000 méteres egyéni üldözőverseny várt Európa legjobbjaira. A scratch futamban maradhatott egy kis hiányérzete annak, aki nagy csatára várt a legjobbak között. A „nagyok” egymás után engedték el a körelőnnyel próbálkozókat és egymást nézegetve vártak. A sprintben se lehetett kiugrasztani a nyulat a bokorból, hiszen jóformán egymás mögött gurult be a Viviani, Hansen, Liss és Boudat négyese a 9-12 helyen. Viktor Manakov az orosz kiválóság nem várt senkire és pár körrel a vége előtti támadására már nem tudtak reagálni így megszerezve a második helyet a belorusz Tsishkou mögött, akinek sikerült élnie a lehetőséggel és megcsinálta a körelőnyt egyedül. A 4000 méteren már kénytelen volt mindenki magára és saját legjobbjára koncentrálni. Viktor Manakov itt is megmutatta erejét és megnyerte az egyéni üldözésest Lesse Norman Hansen és Elia Viviani előtt. Az utolsó kiállós versenyben a jobbak közül Lucas Liss, a belga De Buyst és John Dibben is már hamar kiesett. Amikor már fogyott a mezőny akkor egy támadás megnyújtotta a sort és Viktor Manakov maradt hátul. Az utolsó hármas a francia az olasz és a holland versenyző. Viviani az országúton ismert gyorsaságát már nem tudta kamatoztatni, hiszem hátulról Thomas Boudat meglepte őt és ezzel francia győzelem született a számban.


A női scratch verseny utolsó 10 körében egy bíztató elmenés alakult ki, amikor az olasz, az orosz és a svájci versenyző már azt hihette, hogy hazaérnek, de a mezőny gyorsvonatként érkezett élén az angol Laura Trottal, mögötte a világbajnok holland Kirsten Wilddal és a francia Roxane Fournier-el. Itt megemlíteném, hogy tízedikként végzett a norvég Stenberg Anita akinek az édesanyja magyar és már több alkalommal is készült Magyarországon a millenáris teknőjében.

A férfi pontversenyben láthattuk ismét rajthoz állni Lovassy Krisztiánt. Krisztián rengeteget próbálkozott, de senkit nem engedett el a mezőny körelőnyre. A dán Casper Phillip Pedersen sokáig vezetett, de mellette a lengyel Wojciech Pszczolarski elmenésekből szerzett 5 pontokat. A címvédő Thomas Benjamin és a hazai pályán versenyző Claudio Imhof is érdemben részt vett a hajrákban. Krisztián oda-oda ért a hajrákban és gyűjtögette a pontokat. Az utolsó 50 kör nagyon hektikusra sikeredett. Támadás támadást követett, de a címvédő francia srác fáradni tűnt. Le is maradt a verseny kimenetelét meghatározó támadásról, amikor a lengyel, a svájci, a spanyol és az orosz úriember indult meg. Az utolsó hajrában dőlt el az Európa bajnoki cím sorsa, hiszen a lengyel és a francia srác pontazonossággal vezettek. Az elmenés haza is ért így Pszczolarski nyerte a sárga csillagos mezt a címvédő Thomas előtt, míg a svájci Imhof a végső hajrágyőzelemmel megszerezte a bronzérmet. Krisztián a végső hajrában is megtett mindent, így a pontegyenlőséggel állók között legjobb volt a befutóban és 11. helyezést ért el.

A mai napon Lovassy Krisztiánt az egyéni üldözőversenyben és nap végén az elemination versenyszámban áll majd rajthoz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes