Tour: Cavendish megmutatta, nyerni is tud

Mark Cavendish (Etixx-QuickStep) nyerte az idei Tour de France hetedik szakaszát Fougéres-ben. Az összetettet továbbra is Chris Froome (Sky) vezeti.

Livarot és Fougéres között egy 190,5 kilométeres etappal folytatódott a 102. Tour de France. A sík, ám oldalszéllel tarkított penzum az utolsó igazi esélyt rejtegette a nehezebb szakaszok előtt a sprintereknek, így egyértelműen a dugattyulábúak párharcára terelődött a hangsúly.

Csöndes, napsütéses nap volt a mai a Grande Bouclén, senki nem akart különösebb problémát - egyedül a rajtnál adódtak kisebb galibák, az első métereken ugyanis Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) és Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) akadt össze, szerencsére megúszták sérülés nélkül az esést - nem úgy, mint Tony Martin (Etixx-QuickStep), aki tegnap kulcscsonttörést szenvedett, így - a szintén fájdalmakkal küszködő Gregory Hendersonnal (Lotto-Soudal) - a verseny feladására kényszerült. Mivel pedig az eredetileg második helyen álló Chris Froome (Sky) úgy döntött, nem ölti magára a maillot jaune-t, a sárga trikó ezúttal nem színesítette a mezőnyt. 

Öten alkották a szökevénycsoportot, közülük Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) egyértelműen az egyetlen, 4. kategóriás hegyi hajrára ment rá (meg is szerezte az egységet, tovább növelve előnyét a pöttyös trikóért folyó küzdelemben), ellenben sem ő, sem pedig Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Luis Angel Maté (Cofidis), Anthony Delaplace és Brice Feillu (mindketten Bretagne-Séché) nem reménykedhetett hazaérésben - maximális előnyük négy percnél járt, az Etixx-QuickStep, a Lotto-Soudal és a Giant-Alpecin kontrollálta az eseményeket. 

A részhajránál Maté haladt át elsőként, miközben a hatodik helyért John Degenkolb (Giant-Alpecin) nyerte a különmeccset. Ezek után lényegében idő kérdése volt, mikor fogják meg az elmenést, Feillu és Maté bírta a legtovább, ám tíz kilométerrel a vége előtt őket is bedarálták.

Jöhetett a vonatépítés, majd a mezőnyhajrá. A legjobban a Katyusa vezetett fel, ám Alexander Kristoff későn indított, könnyedén lőtt ki mellőle André Greipel (Lotto-Soudal); a győzelmet mégis Mark Cavendish (Etixx-QuickStep) szerezte meg, aki az utolsó métereken magabiztosan múlta felül Greipelt, valamint a harmadik helyen záró Peter Sagant (Tinkoff-Saxo). A mai diadal a Manxman 26. sikere a Tour történetében, ezzel feljött az örökranglista harmadik helyére, már csak Bernard Hinault és Eddy Merckx áll előtte. Az összetett esélyesei közül mindenki könnyedén abszolválta az etapot.

A sárga trikó Froome-on feszül, ellenben a fehér mezes Sagan a holnapi, szeszélyes szakasz során előzhet - Rennes-ből Mur-de-Bretagne-ba megy a peloton, a 181,5 kilométer utolsó 2000 métere egy 3. kategóriás kaptatóra vezet, 6,9%-os meredekséggel - a nagyágyúk hegyezhetik lábaikat. A pontversenyt továbbra is Greipel vezeti, a pöttyös Teklehaimanoté, a csapatversenyben a BMC áll az élen, míg a piros rajtszám Delaplace-é.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes