Tour: Chris Froome egyszerűen verhetetlen

Hihetetlen versenyzést produkált a Tour de France 10., első hegyi szakaszán Chris Froome: a sárga trikós brit az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb erődemonstrációját bemutatva, fölényesen hagyta ott a többieket és nyerte meg az etapot. Már-már tudjuk, ki a Francia Kör idei győztese...

A pihenőnapot követően nehéz szakasszal folytatódott a 102. Tour de France. A kerekesekre Tarbes és a La-Pierre-Saint-Martin 1610 méteren húzódó csúcsa között 167 kilométer várt, a záró, 15,3 kilométeres, 7,4%-os, kiemelt kategóriás hegy előtt ráadásul három kisebb, 4. kategóriás fal színesítette a penzumot. Kiváló etapra volt kilátás.

A rajtnál ketten hiányoztak tegnapelőtthöz képest, a Milánóban már műtétjére készülő Ivan Bassón kívül betegsége miatt Lars Boom adta fel a viadalt. A Bastille ostromának 226. évfordulóján, a nemzeti ünnepen természetesen francia kerekes is részt vett az elmenésben, Pierrick Fédrigo (Bretagne-Séché) kisebb meglepetésre azonban csak a belga Kenneth Vanbilsen (Cofidis) személyében talált társra. A kettős a jó időben, magas kezdeti átlaggal (46,5 km/h az első hatvan percre) mintegy 14 és fél perces előnyre is szert tett. Mindhárom hegyi hajrát Vanbilsen nyerte, miközben a közbenső sprintnél Fedrigo haladt át először. A mezőnyben nagy harc folyt a harmadik helyért, végül André Greipel (Lotto-Soudal) szerezte meg a pillanatnyi maximumot, s mivel Peter Sagant (Tinkoff-Saxo) még többen megelőzték, a német visszaveszi zöld trikóját, ezzel a vezetést a pontversenyben.

A Warren Barguil (Giant-Alpecin) bukásán (a hazaiak nagy reménysége alaposan odaverte magát a földhöz, s noha néhány pillanatig úgy tűnt, nem tudja folytatni, csapattársai segítségével visszazárkózott a spicchez) kívül ezúttal nyugodt életet élő peloton élén egyébiránt a Sky és a Movistar diktálta a tempót, mely az említett részhajrához, majd a záró emelkedőhöz közeledve természetesen közelebb zárkózott az éllovas duóhoz - a La-Pierre-Saint-Martint mintegy két és fél minutumos fórral kezdték Fedrigóék. 

Már az első kilométereken elkezdődött a rostálódás, a nagyok közül a franciák fogtak ki különösen szörnyű napot (pont ma...), Thibaut Pinot (FDJ.fr),  a két Ag2r-es, Jean-Christophe Péraud és Romain Bardet is hamar megúszott. Tizenegy és fél kilométerre a céltól utolérték a két fáradt szökevényt, majd egyből jöttek a lószok. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) indított, és lépett el viszonylag könnyedén az időközben tizenöt-húsz fősre szakadt főcsoporttól - a tíz kilométert jelző kapunál már nem ezzel a sorral haladt Vincenzo Nibali, az olasz címvédőt csapata, az Astana próbálta visszahozni, kevés sikerrel. Hasonlóan nem bírta a Team Sky különítményének iramát Rigoberto Urán (Etixx-QuickStep) és Joaquim Rodriguez (Katyusa) sem, ők idejekorán kiírták magukat az összetettért zajló csatából.

Gesinkhez nem sokkal később Rafael Valls (Lampre-Merida) zárkózött föl, ám a spanyol hamar realizálta, jobban teszi, ha nem veszi át a holland őrült tempóját. Nyolc kilométerrel a vége előtt Alejandro Valverde (Movistar) tesztelte a riválisokat, majd az igazi tűzijáték is elkezdődött.

Hat és fél kilométernél előbb Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) adta meg magát, majd gyakorlatilag vele együtt mindenki, hisz Richie Porte (Sky) ritmust váltott. Pillanatok alatt maradt a sárga trikós Chris Froome és a fehér mezes Nairo Quintana (Movistar), mígnem a brit egyértelműsítette, ki az úr a háznál. Attakjára nem tudott mit csinálni a kolumbiai, az ötezer métert jelző táblánál Froome előnye már a fél percet súrolta Quintanával, a minutumot Tejay van Garderennel (BMC), másfelet Contadorral, míg három és felet Nibalival szemben...

Az erődemonstrációt nem hagyta abba Froome, sőt, tovább növelte az elképesztő fölényt, egészen az utolsó méterig a legtöbbet adta ki magából, ezzel gyakorlatilag a verseny felénél eldöntötte az érdemi dolgokat (noha sokan reménykednek abban, hogy mégsem) - hatalmas meglepetés lenne, ha nem ő állna a maillot jaune-ban a párizsi dobogón. A második helyre végül a Quintanát utolérő, majd az utolsó métereken lehagyó Porte érkezett (egy perces hátránnyal), a negyedik Gesink lett, Valverde mögött a célba csorogva Geraint Thomas tette egészen frenetikussá a Sky mai napját. Érdemes megemlíteni a nap hősét, Tony Gallopint (Lotto-Soudal), aki legjobb franciaként, kisebb meglepetésre a top10-ben zárt. Van Garderen 2:30-at, Contador 2:51-et kapott, Nibali 4:25-je és Rodriguez 6:06-ja szintén magáért beszél...

A már-már armstrongi (sic!) magasságokban járó Froome mögött van Garderen a második összetettben, 2 perc 52 másodperccel elmaradva, miközben Quintana 3:09-cel várja a holnapi, szintén brutálisan nehéznek ígérkező etapot, amikor is Pau-ból Cauterets-be tart a karaván. A 188 kilométeres penzum sorrendben 3., 4., 3., 1. (Col d'Aspin), kiemelt (Col du Tourmalet, 2115 méter magasan, a Souvenir Jacques Goddet díjjal), s végül 3. kategóriás hegyet foglal magában. A zöld trikó Greipelé, a fehér Quintanáé, a hegyi klasszifikációt szintén Froome vezeti, a legaktívabbnak járó piros rajtszám holnap Vanbilsené lesz, míg a csapatversenyben a Sky vette át az első helyet.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes