Tour: nyert a BMC, Froome sárgában

Nüansznyival, de a BMC nyerte az idei Tour de France csapatidőfutamát. Ennek ellenére Chris Froome továbbra is őrzi sárga trikóját.

Vannes és Plumelec között egy 28 kilométeres csapatidőfutammal folytatódott a 102. Tour de France. A penzum több kisebb emelkedőt is tartalmazott, mely alapjában meghatározta az erőviszonyokat - a szünnap előtt minden esélyes gárdája a maximumot kívánta nyújtani.

Ennek megfelelően hatalmas harc folyt, a végletekig kiélezett meccs annak rendje és módja szerint a végső pillanatban dőlt el - a BMC és a Sky lényegében egymást másolta, ennek ellenére az utolsóként rajtoló, sárga trikós Chris Froome vezette britek a flamme rouge-t, ezzel együtt a rövidke záró kaptatót öt másodperces előnnyel kezdték. Csakhogy ez a végére visszaütött, Nicolas Roche ötödik emberként kissé elkészült erejével, s végül 62 századdal (!) kikaptak az addigi éllovas, azaz szakaszt nyerő piros-fekete mezes alakulattól. A 32:15-ös idő természetesen Tejay van Garderennek kedvez a legjobban, a BMC kapitánya még közelebb is zárkózott egy kicsit Froome-hoz. 

A harmadik, négy szekundumos elmaradással a Nairo Quintana fémjelezte Movistar lett, míg a legjobb ötbe - huszonnyolc, valamint harmincöt másodpercet kapva - a Tinkoff-Saxo Alberto Contadorral és az Astana Vincenzo Nibalival fért be. Nagyjából igazolódott tehát a papírforma, ezzel egyetemben alaposan átrendeződött az összetett - az első hetet követően Froome-é a maillot jaune, van Garderen a második, Greg van Avermaet a harmadik, Contador az ötödik (+1:03), Quintana hátránya 1:59, Nibalié 2:22. A zöld trikó Peter Saganon, a pöttyös Daniel Teklehaimanot-n feszül, az U25-öt szintén Sagan vezeti, miközben a csapatversenyben a BMC megerősítette pozícióját. 

Érdemes megemlíteni a nap hősét, az utolsóként célba érő, mintegy öt minutumot kapó Orica-GreenEDGE-et, akik hat fővel teljesítették a megerőltető penzumot. Ezért szép a kerékpársport. 

Holnap pihenőnap, majd kedden jön az első igazi hegyi etap a Pireneusokban, Tarbes-ból a La Pierre-Saint-Martin 1610 méteren fekvő csúcsa között 167 kilométer a táv. A záró, 15,3 kilométer hosszú, átlagban 7,4%-os kaptató előtt még három 4. kategóriás fal is szerepel a programban. A franciák nemzeti ünnepén, július 14-én nyilván minden hazai kerekes álma egy győzelem, vélhetően többen is akciózni fognak közülük.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes