Tour: Pinot-é az Alpe d'Huez, Froome megnyerte

Thibaut Pinot (FDJ.fr) nyerte az idei Tour de France 20., rövid, ám annál nehezebb szakaszát az Alpe d'Huezen. Nairo Quintana (Movistar) ugyan újfent hozott Chris Froome-on, a Sky brit kerekese gyakorlatilag megnyerte a versenyt.

Utolsó hegyi mozzanatához érkezett a 102. Tour de France. A kerekesekre a 20. szakasz során egy 110 kilométeres, a Galibier emelkedőjének kiesése miatt rövid, ámbár annál nehezebb penzum várt: Modane-ból indulva, a Col de la Croix de Fert megtéve jutottak a 13,8 kilométeres, átlagban 8,1%-os Alpe d'Huezhez, a viadal legendás emelkedőjéhez. Nagy lószparádéra volt kilátás, végül nem is csalódhatott a nagyérdemű.

A rajtot követően egy négyfős szökevénycsoport lépett el, benne Nicolas Edet-vel (Cofidis), Lars Bakkal (Lotto-Soudal), Ramunas Navardauskasszal (Cannondale-Garmin) és Alexandre Geniezzel (FDJ.fr). Maximális előnyük nyolc perc környékén járt, a mezőnyben a Team Sky diktálta a tempót. 

Egészen a Croix de Fer középső részéig nyugodtság tetőzött a pelotonban, ekkor azonban Andriy Grivko (Astana), Ruben Plaza (Lampre-Merida), Warren Barguil (Giant-Alpecin), Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Winner Anacona (Movistar), Bartosz Huzarski (Bora-Argon18), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Bob Jungels (Trek Factory), Romain Sicard (Europcar) és Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) részvételével egy nagyobb üldözősor eredt az éllovasok után. Hiába - az Ag2r óriási iramot diktált, Romain Bardet hegyi trikóját szerették volna megtartani.

De csak szerették volna. Nem sokkal később indult ugyanis a Movistar utolsó próbálkozása annak érdekében, hogy Nairo Quintana megnyerje az idei Tourt. Előbb Alejandro Valverde támadott, majd pár percre rá a kolumbiai eredt utána. Tökéletes taktikájukra nem igazán tudtak reagálni a többiek, Vincenzo Nibali Astanája Michele Scarponiban, Chris Froome Sky-ja Richie Porte-ban merült ki. 

A tetőre összezárt az összetett első négy helyezettje, majd a lejtmenetben felzárkóztak Alberto Contadorék (Tinkoff-Saxo) is - megfigyelésre azonban tökéletes volt a taktika. Elöl eközben Geniez magára maradt, az Alpe d'Huezt mintegy egy perccel kezdhette Bakék, hárommal Froome-ék előtt.

A hegy elején aztán megindult a tűzijáték. Nibalinak adódtak mechanikai gondjai, ezzel jóformán elvesztette esélyeit a szakaszgyőzelemmel kapcsolatban. Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) és Thibaut Pinot (FDJ.fr) eredt Geniez után, majd újra Quintana és Valverde attakolt. El is érték céljukat, a kolumbiai méterről-méterre távolodott a kissé megrogyó brittől. Az öt kilométert jelző táblánál már 45 szekundumot mutatott az óra, miközben Pinot magára hagyta Hesjedalt és Geniezt és egyedül tempózott a siker felé. 

Ha nehezen is, de kitartott a francia fórja, s végül összejött az, amit gyakorlatilag három hete üldöz - ráadásul a "szent hegyen" diadalmaskodott, hazai nézők ezrei előtt. Quintana érkezett a második helyen, 18 másodperccel Pinot mögött, Hesjedal lett a harmadik, ám minden szempár a Valverdével érkező Froome-ra szegeződött: végül 1 perccel és 20 szekundummal maradtak el Quintanától, azaz a brit jóformán megnyerte második Tourját. Contador, Nibali és a többi összetett-menő végül 3:30-at kapott, azaz ők jóformán amerikázva, már Párizsra tekintenek.

Froome-ra a sárga trikóban való pezsgőzés mellett a pöttyös trikó is vár a díjátadón, miközben a Movistar is elégedett lehet a mindent megtevő Quintanával (na meg az ő fehér trikójával), valamint az élete első Tour-dobogóját ünneplő Valverdével - plusz a csapatversenyt is nyerik. A zöld teljesen megérdemelten lesz Peter Sagané (Tinkoff-Saxo), előnye behozhatatlan André Greipellel (Lotto-Soudal) szemben. Ennek ellenére a Champs Elysées-n nagy harc várható a sprinterek között.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes