Tour: Purito villantott, Froome sárgában

Joaquim Rodriguez (Katyusa) nyerte az idei Tour de France harmadik szakaszát a Mur de Huy emelkedőjén. Az összetettben Chris Froome (Sky) vette át a vezetést.

Érdekes és várt szakaszához érkezett a 102. Tour de France. A kerekeseknek a harmadik nap során a belgiumi Antwerpen és Huy között 159,5 kilométert kellett megtenniük, a penzumot egyben három 4. kategóriás kaptató is tarkította. A slusszpoén azonban a zárásra maradt: a szervezők a befutót a Fléche Wallone-ról ismert Mur de Huy 1,3 kilométer hosszú, átlagban 9,6%-os emelkedőjére helyezték. A tegnapi megpróbáltatások után kíváncsian vártuk, mit rejt magában a mai etap.

A rajtot követően négyen, Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Bryan Nauleau (Europcar), Jan Barta (Bora-Argon18) és Martin Elmiger (IAM) léptek el, a 25 C°-ban maximális előnyük három és fél perc környékén járt. Az első két órában nem sok érdemleges történt, a peloton a Tinkoff-Saxo és az Astana vezetésével áthaladt többek között Eddy Merckx szülővárosán, Meenzel-Kiezegemben is, az ötszörös Tour-győztes legenda Bernard Hinault-val együtt a helyszínen üdvözölte a karavánt.

70 kilométerre a céltól, a frissítőzónát követően bolydult fel az élet. Az elmenés fórja mindössze fél minutumra rúgott ekkor, s a hirtelen megnövekedett tempónak köszönhetően természetesen nem maradt következmény nélkül az iramváltás. Óriási bukás rázta meg a sort, William Bonnet (FDJ.fr) dőlt el először, majd mögötte körülbelül a fél mezőny - többek között feladni kényszerült a viadalt a hollandok nagy reménye, Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) és Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) is. Olyan történt ekkor, ami nagyon ritkán látható a kerékpársportban: a versenybizottság a versenyzőkkel együtt úgy döntött, megáll, és ezzel együtt neutralizálja az első dombot. Többeknek - így a sárga trikós, ám magát igencsak megütő Fabian Cancellarának (Trek Factory) - sikerült visszazárkózniuk, Daniel Oss (BMC) például vérző arccal folytatta tovább a küzdelmet a mintegy tíz perces szünetet követően. Sportból jelesre vizsgázott a Tour és Christian Prudhomme, ezért is a világ egyik legnagyobb sporteseménye a Francia Körverseny.

Nem nyugodtak a kedélyek, a részhajrá előtt - melyet egyébiránt a zöld trikós André Greipel (Lotto-Soudal) nyert - az Astana és a Tinkoff-Saxo bontotta ketté a csoportot. A fájdalmaival küszködő Cancellara mellett több sprinter is hátul ragadt, miközben elöl, öt kilométerrel a vége előtt, a Cote de Cherave-on megkezdődött a harc a szakaszgyőzelemért - az összetett favoritjai ugyanis egytől-egyig kiválóan helyezkedtek, mindössze Thibaut Pinot (FDJ.fr) és Rui Costa (Lampre-Merida) nem bírta a nagy tempót.

Az utolsó kilométert Giampaolo Caruso (Katyusa) kezdte az élen, ám egészen az utolsó 350 méterig nem volt támadás. Ekkor a Caruso által tökéletesen fölvezetett Joaquim Rodriguez (Katyusa) és Tony Gallopin (Lotto-Soudal) lőtt ki Chris Froome (Sky) és Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) kettőse mögül, s Purito jó szokásához híven erejét fantasztikusan beosztva diadalmaskodott - ezzel megszerezte pályafutása második Tour-etapsikerét, egyúttal jelezte, ő sincs rossz formában. Mögötte Froome érkezett a második pozícióban, míg Alexis Vuillermoz (Ag2r) lett a harmadik; a legjobb ötbe még Daniel Martin (Cannondale-Garmin) és Gallopin fért be, miközben Vincenzo Nibali (Astana), Nairo Quintana (Movistar) és Tejay van Garderen (BMC) csoportja tizenegy szekundumra érkezett. Alejandro Valverde (Movistar) és Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) korántsem bírta olyan jól a Huyt, kisebb hátrányt szedtek össze. 

A jóváírásoknak köszönhetően a sárga trikó Chris Froome-ra került, akinek előnye egy szekundum a jócskán peches Tony Martinnal (Etixx-QuickStep) szemben - talán holnap változik a helyzet és újra gazdát cserél a maillot jaune. Jön ugyanis egy újabb emlékezetesnek tűnő etap, Seraing és Cambrai között 223,5 kilométer a penzum, hat macskaköves szektorral tarkítva. Remek szakaszra van kilátás.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes