Tour: szakasz és sárga Tony Martinnak

Egy tökéletes támadást végrehajtva Tony Martin (Etixx-QuickStep) nyerte az idei Tour de France negyedik szakaszát. A német ezzel a sárga trikót is magára öltheti.

Tavaly a viadal egyik legemlékezetesebb napja volt, így az idei Tour de France-ra is beiktattak a szervezők egy kockaköves szakaszt. A versenyben maradt kerekesekre - a tegnapi feladásokat követően csigolyatörés miatt kiszállt Fabian Cancellara (Trek Factory), továbbá Andreas Schillinger (Bora-Argon18) sem startolt ma - Seraing és Cambrai között 223 kilométer, egyben immár Franciaországba átérve hét kockaköves szektor várt, mindez rossz idővel tarkítva. 

A rajtot követően négyen léptek el, Lieuwe Westra (Astana), Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Perrig Quémeneur (Europcar) és Frédéric Brun (Bretagne-Séché) hamar felépített mintegy nyolcpernyi előnyt. A szokásos lapleosztásból de Gendt vette ki a legtöbb részét egy 4. kategóriás hegyi hajrás sikerrel, valamint ő haladt át a közbenső sprintnél is az élen.

A mezőny utóbbi esemény előtt kezdett el mozgolódni, a Team Sky és a Tinkoff-Saxo kezdte növelni a tempót. Szükség is volt erre az első pávés rész előtt, hisz az oldalszeles, nyálkás időben sokkal inkább figyelnek egymásra a nagyágyúk, mintsem az elmenés tagjainak késői utolérésére szentelik az energiát - ráadásul ilyenkor mindig leselkedik a balszerencse lehetősége, például Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) és Rigoberto Uran (Etixx-QuickStep) is kénytelen volt kereket cserélni. 

A 6-os szektor előtt Daniel Martin (Cannondale-Garmin) és Alex Dowsett (Movistar) is bukott, mígnem szépen-lassan, 40 kilométerre a céltól utolérték a szökést. Kezdődhetett a rostálás. Az 5-ös számú Quérénaing á Verchain-Maugrén alaposan megnyúlt a sor, köszönhetően az Etixx-QuickStep és az Astana hatalmas munkájának - Vincenzo Nibali kívánta otthagyni a többieket, nem sok sikerrel. Maradtak ellenben ötvenen, benne az összetett egymást figyelő, csapattársak által vezényelt esélyeseivel. 

A 3-as pávén újfent az Astana és Nibali tevékenykedett, majd a 2-esen a BMC-sek vették kézbe az irányítást. Sok érdemleges dolog azonban nem történt, nem úgy, mint az utolsón: Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) robbantott, majd a két Skyos, a sárga trikós Chris Froome Geraint Thomasszal karöltve kapcsolt magasabb fokozatra. Hiába, nyolc kilométerrel a vége előtt újra összezárt a csoport.

Jöhetett a mezőnyhajrára való felkészülés, hisz jó néhány sprinter elöl ragadt. Két kilométerrel a vége előtt azonban Tony Martin (Etixx-QuickStep) minden számítást áthúzott: a német gép a maillot jaune-ért hajtva támadott, és erejét nagyszerűen beosztva nem tudták utolérni: megszerezte pályafutása ötödik etapgyőzelmét, egyben újra megízlelheti, milyen sárga trikóban lenni. A második helyet John Degenkolb (Giant-Alpecin) szerezte meg, míg a harmadik Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) lett. Az összetett favoritok a rendkívül peches Thibaut Pinot (FDJ.fr) kivételével mind az első csoporttal érkeztek meg.

Holnap Arras és Amiens 189,5 kilométer a táv, sík szakasz és sprintbefutó várható.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes