Tour: Vuillermoz-é az első francia siker

Megszületett az első francia győzelem az idei Tour de France-on: az Ag2r kerekese, Alexis Vuillermoz nyerte a nyolcadik szakaszt a Mur-de-Bretagne-i kaptatón. Az összetettet továbbra is Chris Froome (Sky) vezeti.

Rennes és Mur-de-Bretagne között egy 181,5 kilométeres szakasz várt a mai nap folyamán a 102. Tour de France versenyzőire. A penzum egy 4., valamint egy 3. kategóriás emelkedőt tartalmazott, ráadásul utóbbi egyben megfelelt az utolsó két kilométernek - a korábbi évekből már ismert (legutóbb, 2011-ben Cadel Evans nyert itt, később Párizsban is ő ünnepelhetett mint az összetett győztese, 6,9%-os fal alapjában határozta meg az etap karakterisztikáját. 

Szerencsére napos idő fogadta a rajtnál az immár 185 főre fogyatkozó mezőnyt (mint ismeretes, a Katyusás Luca Paolini szervezetében kokain nyomait mutatott ki egy, július 7-én levett doppingminta, emiatt természetesen azonnal köteles volt a verseny feladására az olasz), melyből rögtön elléptek négyen. Sylvain Chavanel (IAM), Bartosz Huzarski (Bora-Argon18), Romain Sicard (Europcar) és Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché) előnye hamar három és fél percre nőtt.

Noha a hegyi hajrát Sicard, a közbenső sprintet pedig Perichon még megnyerte (az ötödik helyért folyó csatában ezúttal André Greipel (Lotto-Soudal) diadalmaskodott, nem igazán nyugodott a peloton, az esélyesek csapatai nagy tempót diktáltak. Mintegy 70 kilométerre a céltól jött is a nem várt támadás, a világbajnok Michal Kwiatkowski (Etixx-QuickStep) és Warren Barguil (Giant-Alpecin) is lószolt. Ez végül odáig vezetett, hogy egy új formáció alakult ki az élen, Huzarskihoz Michal Golas (Etixx-QuickStep) és Lars Ytting Bak (Lotto-Soudal) zárkózott föl. 

A trió ellenben nem kacérkodhatott komolyabban a hazaérés gondolatával, az erős oldal-szembeszélben a Cannondale-Garmin és a Sky kontrollálta a differenciát. 12 kilométerrel a vége előtt (egy bukást követően, Nicolas Edet (Cofidis) és Damien Gaudin (Ag2r) perecelt) pedig előbb Huzarskit, majd szépen-lassan Bakot és Golast is megfogták, kezdődhetett tehát a végjáték. 

Sokáig a BMC húzta a sort, majd a kaptató elején Richie Porte és Leopold König vezetésével megjelent a Chris Froome-ot hozó Sky-vonat is. Az első igazi támadást, mintegy 800 méterrel a vége előtt Alexis Vuillermoz (Ag2r) indította meg, reagálás azonban nem érkezett, a "nagyok" egymást figyelték. 400-nál Daniel Martin (Cannondale-Garmin) robbantott, ám mindhiába, a franciát nem sikerült utolérnie: Vuillermoz élete legnagyobb sikerét aratva szállította a haza első győzelmét az idei Touron. Martin mögött még Alejandro Valverde (Movistar) állhatott a képzeletbeli pódiumra, míg a szenvedő Vincenzo Nibalin (Astana) kívül a favoritok nem nagyon erőltették meg magukat - a címvédőnek ellenben akadtak gondjai, nem nagyon tudta tartani a csoport tempóját, végül tíz másodpercet kapott a riválisoktól - ez nem a tavalyi forma egyelőre...

A sárga trikó továbbra is Froome-é, a pontversenyben ellenben változás történt, Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) átvette a vezetést - a fehér trikót nyilván szívesen cseréli zöldre. A pöttyös Daniel Teklehaimanot-n (MTN-Qhubeka) feszül, a csapatversenyt a BMC vezeti, míg a legaktívabb kerekes Huzarski lett - a holnapi, Vannes és Plumelec közötti, 28 kilométer hosszú, dimbes-dombos csapatidőfutamon ő viselheti a piros rajtszámot. 

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes