Vuelta: Chaves tolja tovább az Orica szekerét

Már-már elképesztő, milyen Vuelta a Espanát tudhat magáénak az Orica-GreenEDGE, holott a verseny harmadánál sem járunk. A mai szakaszt ugyanis Johan Esteban Chaves nyerte, aki összetettben újra átvette a vezetést. 

Córdoba és Sierra de Cazorla között egy 200,3 kilométeres szakasszal folyatódott a 70. Vuelta a Espana. A mezőnyre a penzum során két 3. kategóriás emelkedő várt, ezek közül utóbbi - az Alto de Cazorla - az utolsó mintegy két és fél kilométer részét képezte, újabb lehetőséget adva a viadal favoritjainak erejük megcsillogtatására.

A rajt után sokáig nem alakult ki ütőképes elmenés, az első hetven kilométert idegesen teljesítette a jónevű peloton, melyben közrejátszott az újbóli tűző napsütés - nem meglepő, hogy a kerekes legnagyobb ellenfelüknek olykor nem a riválisokat, hanem a forróságot tartják. 

Végül hatan szöktek, Steve Cummings (MTN-Qhubeka), Peter Velits (BMC), Kristijan Durasek (Lampre-Merida), Niki Terpstra (Etixx-QuickStep) és Cyril Gautier (Europcar) kvintettjéhez Miguel Angel Rubiano (Colombia) csatlakozott. Maximális előnyük négy perc környékén járt.

A méterek fogytával és a terep lankássá válásával mozgolódni kezdtek hátul, a Movistar és a Giant-Alpecin vette át az irányítást. Az első kaptatón még nem történtek különösebb események, a hegyi hajrát Gautier nyerte, ám ezt követően valósággal omlani kezdett a fór, az utolsó húszast mindössze egy minutummal kezdhette hamarabb az élboly az üldözőknél.

A minden mindegy támadás nem is váratott sokáig, tizenegy kilométerre a céltól Cummings indított. A Touron etapot nyerő britet úgy-ahogy Terpstra próbálta üldözni, ám ez sikertelennek bizonyult - a záró dombot csupán Cummings kezdhette hazaérő álmokkal. 

Hiába a küzdelem, a 15%-os részek a mezőnybeli erőseknek kedveztek, a két kilométeres táblánál ő is megadta magát. Indulhatott ellenben a tűzijáték. A piros trikót tegnap elveszítő Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) robbantott, melyre az összetett éllovasa, Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) és Dan Martin (Cannondale-Garmin) reagált a legjobban.

Hiába. A kiváló formában lévő kolumbiai nem engedett az ellenlábasoknak, és a végét alaposan megnyomva, öt másodperces előnnyel diadalmaskodott másodszor az idei Spanyol Körön. Mögötte a szintén jó erőről bizonyító ír lett a második, miközben a megrogyó hollandnak maradt a harmadik pozíció és az összesített vezetés átadása. Az "okosok" táborából Ruben Plaza (Lampre-Merida) zárt a legjobban, mögötte sorra követték egymást figyelve a nagyok. 

Chaves előnye tíz másodperc Dumoulinnel szemben, Alejandro Valverdéék (Movistar) egyelőre tisztes távolságból követik őket. Holnap a verseny első igazi hegyi rémülete következik, Jódar és az Alto de Capileira (18 kilométer, helyenként 14%-os résszel) 1565 méteren húzódó csúcsa között 191,1 kilométer a táv. 

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes