Vuelta: esésekkel telített Stuyven-meglepetéssiker

Kisebb meglepetésre a belga Jasper Stuyven (Trek Factory) nyerte az idei Vuelta a Espana nyolcadik, esésektől korántsem mentes szakaszát. Összetettben Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) továbbra is őrzi vezető pozícióját. 

Puebla de Don Fadrique és Murcia között egy 182,5 kilométeres, viszonylag sík karakterisztikájú etappal folytatódott a 70. Vuelta a Espana. A penzumot az utolsó negyven kilométeren két 3. kategóriás emelkedő tarkította, mely - mint később kiderült - alaposan felborította a forgatókönyvet.

Iljo Keisse (Etixx-QuickStep), Jimmy Engoulvent (Europcar), Alex Howes (Cannondale-Garmin), Tom van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida) és Angel Madrazo (Caja Rural) részvételével hat kerekes alkotta a nap szökevénycsoportját, maximális előnyük öt perc környékén járt a Tinkoff-Saxo vezette mezőnnyel szemben.

Az események az Alto de la Cresta del Gallo első megmászása előtt, a részhajrát követően indultak, ekkor mintegy ötven kilométer volt a célig. Nagy bukás rázta szét a pelotont, melynek következtében földre került a piros trikós Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) is. A legrosszabbul azonban a Dan Martin (Cannondale-Garmin), Tejay van Garderen (BMC), Nacer Bouhanni (Cofidis), Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) négyes járt, mindegyikük olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a verseny feladására kényszerült.

Nem állt meg a henger, a szökés egy részének bedarálását követően az elöl ragadó Madrazo, Howes kettősből az első lejtmenetben utóbbi szállt ki, tovább írva amerikai csapata tökéletes eséstörténetét. Az utolsó harmincasra fordulva aztán a spanyolt is megfogta a kissé megnyugodó és összezáró sor.

Jött azonban a második kaptató, ezzel együtt az újabb eseményhullám. Sergio Henao (Sky), Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) és José Joaquin Rojas (Movistar) vezetésével új élboly alakult, mígnem Alejandro Valverdéék (Movistar) ritmusváltása - na meg Rojas perece - a lejtmenetben az ő hátukat is megcsapta.

Nem sokkal később Kenny Elissonde (FDJ.fr) és Alberto Losada (Katyusa) startolt, akikhez José Goncalves (Caja Rural) csatlakozott - tegyük hozzá, Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) is próbálkozott, ám a szlovák kiválóság a változatosság kedvéért a bukók táborát gyarapította, arról már nem is beszélve, hogy egy motoros ütötte őt ki a nyeregből... A trió végül egészen az utolsó három kilométerig kitartott, ekkor azonban az élen ragadt gyorslábúak segítői már a szakaszgyőzelem reményében tempóztak eszeveszetten.

A flamme rouge előtt még Adam Hansen (Lotto-Soudal) lószolt, ám senki és semmi nem akadályozhatta meg az érdekessé alakuló sprintet. Végül - teljesen megérdemelten - a Trek Factory belgája, Jasper Stuyven diadalmaskodott, megelőzve Pello Bilbaót (Caja Rural) és Kevin Rezát (FDJ.fr). Az összetett esélyesei végül a rendkívül balszerencsés Martin, van Garderen duót kivéve sikeresen abszolválták az etapot.

Chaves tehát újabb szakaszt tölthet vörös mezben, holnap Torrevieja és Benitatxell között azonban kőkemény nap vár a pelotonra. Noha a 168,3 kilométert csupán egy 2. és egy 1. kategóriás hegy tarkítja, utóbbi, a Cumbre del Sol a maga négyezer nehéz méterével és helyenkénti 19%-os meredekségével vélhetően alaposan szétrobbantja a jelenlegi helyzetet.

A kép forrása: közösségi média 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes