Vuelta: etapsiker és piros trikó Dumoulinnek

Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) győzelmével zárult a Vuelta a Espana kilencedik szakasza. A holland kerekes ezzel összetettben is átvette a vezetést.

Torrevieja és Cumbre del Sol között egy 168,3 kilométeres, nehéz etappal folytatódott a 70. Vuelta a Espana. Az egyébként tengerparton haladó penzumot két emelkedő, az Alto del Puig Llorenca határozta meg, előbb a kaptató háromnegyedéig haladt a mezőny egy 2. kategóriás emelkedő képében, majd az utolsó négy kilométer immár a tetőig haladva húzódott, helyenként 19%-os részekkel. 

A rajtot követően tizennégyen léptek el, Alexis Gougeard (Ag2r), Nikolas Maes, Pieter Serry, Maxime Bouet (Etixx-Quick Step), Geraint Thomas (Sky), Lorenzo Manzin (FDJ.fr), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Yohan Bagot (Cofidis), Maarten Tjallingi (LottoNL-Jumbo), Omar Fraile (Caja Rural), Tony Hurel (Europcar), Danny van Poppel (Trek), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo) és Songezo Jim (MTN-Qhubeka). Annak ellenére könnyedén építették fel előnyüket, hogy a mezőny idegesen kezdett, a Katyusa és az Orica-GreenEDGE nem igazán akarta engedélyezni a szökést, emellett egy kisebb bukás is megrázta a sort. Maximális fórjuk hat perc környékén járt, ám hazaérésről igazából egy pillanatig sem álmodhattak.

Az eseménytelen középső rész az első domb kezdetekor csapott át érdekesbe, amikor is az erős oldalszélben a Movistar állt a peloton élére. Elöl időközben szétszakadt a csoport, Fraile hegyi hajrás elsőségét követően kilencen maradtak. 

Ezt követően a differencia is redukálódni kezdett, a Katyusa munkája kifizetődni látszott. Az utolsó tíz kilométerre érve egymást kezdtén támadni az éllovasok, Bouet, Brutt és Thomas tartott ki legtovább, őket csupán a záró hegy elején fogta meg az összetett legjobbjainak csapatai által kontrollált mezőny.

Egyből megindultak a támadások természetesen, a Movistar két kapitánya varázsolta a taktikát. Nairo Quintana, majd Alejandro Valverde robbantott, ám ellépniük nem sikerült, ellentétben Tom Dumoulinnel (Giant-Shimano). A fehér trikóban tekerő holland ritmusváltását először még átvették Johan Esteban Chavesék (Orica-GreenEDGE) a Skyosokkal, két kilométerre a végétől azonban jelentősnek tűnő métereket épített ki a riválisokkal szemben.

Végül ez a néhány másodperc egészen a célvonalig kitartott, ezzel megszerezte élete első szakaszsikerét háromheteseken - vélhetően nem az utolsót. Mögötte alaposan szétrázódott a sor, a második helyre Chris Froome (Sky) ért be, míg a harmadik az egyértelműen a diadalért hajtó Joaquim Rodriguez (Katyusa). A nap vesztese az összetettet vezető Chaves, aki majd' egy percet kapott az utolsó kilométer meredek részein.

Ezzel gazdát cserélt a vezetőnek járó vörös, Dumoulin előnye igen meggyőző a többiekkel szemben. A pontversenyben ellenben Chaves vette át a vezetést (valljuk be, Peter Sagan kiesése után szoros lesz ez a kis különviadal), a hegyi összetettben Fraile áll az élen, míg csapatban a Team Sky

Holnap Valencia és Borja között egy 146,6 kilométeres, dimbes-dombos etap következik, egy 2. és egy 3. kategóriás emelkedő szerepel az útvonalban. 

A kép forrása: közösségi média 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes