Vuelta: Ewan első pillanata a profik között

Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) nyerte az idei Vuelta a Espana ötödik szakaszát. Összetettben ezzel egyetemben Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) vette át a vezetést. 

Rota és Alcalá de Guadáira között egy 167,3 kilométeres, teljesen sík etappal folytatódott a 70. Vuelta a Espana. A kerekesek dolgát a meleg és a befújó oldalszél nehezítette, a sprintereket pedig az utolsó kilométer csalfa emelkedése késztethette különleges erőpróbára. 

A rajtot követően hárman léptek el, Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Iljo Keisse (Etixx-QuickStep) és Antoine Duchesne (Europcar). A trió maximális előnye nyolc perc környékén járt, miközben a mezőnyben a Giant-Alpecin és az Orica-GreenEDGE kontrollálta az eseményeket.

A szakasz nagy része történés nélkül telt, a szökés és peloton közötti differencia a magas átlaggal párhuzamosan folyamatosan csökkent - mindössze Chris Froome (Sky) mechanikai problémáját lehet említeni mint érdekes momentumot. 

Az utolsó 25 kilométerhez érve aztán több csapat is megjelent a sor élén, miközben az elmenés tagjai az utolsókat rúgták. A részhajrá előtt aztán megtört az egyensúly, Keisse lószolta be a többieket, akiket egyhamar megfogtak - igaz, a belga álmai sem tartottak sokkal tovább, az utolsó nyolc kilométeren indulhatott a harc a mezőnyhajrára.

Jóformán minden gyorslábú különítménye feltűnt az élen, több vonat alakult ki, melynek következtében a helyzet az utolsó kétezer méteren kezdett körvonalazódni. Az Orica-GreenEDGE tört utat magának, a kiváló felvezetők fantasztikus munkát végeztek Caleb Ewannek - az ő kerekét kereste a másik két nagy esélyes, Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) és John Degenkolb (Giant-Alpecin) is.

A célegyenesben a német látszott nyerőnek, ám a legtöbb erő Ewanben maradt - a 21 éves ausztrál pedig köszönte szépen, kihasználta a lehetőséget, élete győzelmének örülhet. Jegyezzük meg ezt a napot, a kerékpársport egyik legnagyobb tehetségének tartott titán első mozzanata a mai. Mögötte Degenkolb és Sagan, na meg az egész mezőny a vert sereg részét képezi.

Üröm az örömben az Oricánál, hogy a kissé emelkedő befutónál néhány szekundumnyira megszakadt a boly, melynek következtében Johan Esteban Chaves elbukta a piros trikót - ez így Tom Dumoulinre (Giant-Alpecin) kerül. A pontversenyt továbbra is Sagan vezeti, a hegyi összetettben Omar Fraile (Caja Rural), a csapatversenyben pedig a Team Sky áll az élen.

Holnap Córdoba és Sierra de Cazorla között egy 200,3 kilométeres, nehezebb etap következik, az utolsó két és fél kilométer egy 3. kategóriás dombra vezet föl. Az összetettért hajtók hegyezhetik lábaikat.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes