Vuelta: Landa-siker, Aru-piros az Astanának

Mikel Landa (Astana) nyerte az idei Vuelta a Espana tizenegyedik, királyszakaszát Andorrában. Összetettben csapattársa, Fabio Aru vette át a vezetést. 

Az első pihenőnapot követően királyszakaszával folytatódott a 70. Vuelta a Espana. A kerekesekre minden idők egyik legnehezebb penzuma várt. Andorra la Vellából indult a mezőny, majd 138 kilométer, egyben benne sorrendben három 1., egy kiemelt és egy 2. kategóriás, végül újfent egy 1. kategóriás kaptató megtétele után, 2095 méteren, a Cortals d'Encamp tetején futott be. Brutális etapra volt kilátás.

Ennek megfelelően eseményben nem akadt hiány, minden másodperc tartogatott új és új fordulatot. Már a rajtot követően borzolódtak a kedélyek, Chris Froome esett el idejekorán. A Sky brit kiválósága nem tudott egyből visszaérni, hisz az első emelkedőn rögtön megindultak az akciók a mezőnyben. Romain Sicard (Europcar), Darwin Atapuma (BMC), Omar Fraile (Caja Rural), Nelson Oliveira (Lampre-Merida) és Jerome Coppel (IAM) keveredett előre, közülük a spanyol begyűjtötte a számára fontos hegyi pontokat.

Nem sokáig maradt ez a formáció, az egyre rostálódó, több kisebb csoportra szakadó, Team Sky-vezette pelotonból tizennégyen, köztük az idei Tour de France-on szakaszt nyerő Ruben Plaza (Lampre-Merida) és az Astana remek hegyimenője és második számú kapitánya, Mikel Landa (Astana) zárkózott fel az élre. Előnyük hamar nőtt, ezzel egyetemben a kedélyek is megnyugodtak - mindössze Imanol Erviti (Movistar) lószolását és nem oly sokáig tartó szólómenetét említhetjük, egyébként Fraile maximálisan kihasználta a lehetőséget és minden egységet begyűjtött a pöttyösért. 

50 kilométerre a végétől, a kiemelt Colla de la Gallinán mozgolódni kezdett az élboly, ekkor mintegy négy és fél percet mutatott a differenciamérő. A szakadő esőben Landa robbantott, ám a tetőre újra Fraile ért föl elsőként. Hátrébb eközben az Astana szaggatta szét a favoritok különítményét, a tempót a gondokkal küzdő Froome sem bírta, ezzel hamar lemondhatott minden álmáról. A lejtmenetben Joaquim Rodriguez (Katyusa) és Alejandro Valverde (Movistar) fokozta az iramot és próbált ellépni, ám a harc az utolsó kaptatón, az utolsó tíz kilométeren kezdődött.

Fabio Aru (Astana) indított, s meglepetésre támadását mindössze Rodriguez tudta átvenni - sem Valverde, sem csapattársa, Nairo Quintana (Movistar), sem a magát remekül tartó Tom Dumoulin (Giant-Alpecin). Nem sokkal később a spanyol is lemaradt a továbbra is bivalyerős olasztól, aki időközben sorra darálta be a szökevénycsoport lemaradó tagjait.

Egyvalakit azonban nem tudott, méghozzá csapattársát. Landa ugyanis megcselekedte, amit megkövetelt a haza, s remek versenyzéssel, erejét fantasztikusan beosztva diadalmaskodott - mivel mögötte szűk másfél perccel Aru futott be, ihletetett szakaszt zárt az Astana. Ian Boswell (Sky) lett egyébként a harmadik, mögötte sorra futottak be az összetettért hajtók - Froome ellenben nyolc és fél minutumot kapott...

A piros trikó a többieket ezúttal is alaposan helyben hagyó Aru vállaira kerül, előnye huszonhét másodperc a második pozícióba felugró Rodriguezzel, harminc a meglepően fitt Dumoulinnel szemben. Valverde kettő, Quintana három minutummal áll az olasz mögött, érdekes napok elé nézünk...

Holnap Escaldes-Engordany és Lleida között egy 173 kilométeres, sík etappal folytatódik a viadal. 

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes