Vuelta: Lindeman győzött, Froome megrogyott

Egy kiváló szökés végén a holland Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) nyerte az idei Vuelta a Espana hetedik, hegyi szakaszát. Összetettben Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) továbbra is őrzi vezetését. 

Első vérbeli hegyi szakaszához érkezett a 70. Vuelta a Espana. A kerekesekre Jódar és az Alto de Capileira 1. kategóriás, szűk húszezer méter hosszú emelkedőjének csúcsa között 191,1 kilométer várt, mely előzetesen tökéletes lehetőséget adott a hegyimenőknek, hogy megmutassák erejüket. Végül akadt olyan, amit leszűrhettünk - igaz, megdöbbentő módon hatott.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, nehezen alakult ki a szökevénycsoport, a rajtot követően tizenegyen próbálkoztak, mígnem végül öten léptek el. Carlos Quintero (Colombia), Amets Txurruka (Caja Rural), Ilia Koshevoy (Lampre-Merida), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) és Jerome Cousin (Europcar) előnye gyorsan nőtt az andalúz napsütésben, az Orica-GreenEDGE vezette mezőny ezúttal könnyedén vette a dolgokat.

Olyannyira, hogy jóformán teljes mértékben eseménytelenül telt az etap nagy része, a méterek fogytával pedig csak nőtt és nőtt a  kvintett fórja - eldőlt tehát, hogy nemcsak a közbenső hajrákért, hanem a szakaszgyőzelemért is megküzdhetnek egymással. 

Az Alto de Capileirát hat perccel kezdhették korábban a Movistar és Katyusa által már úgy-ahogy kontrollált pelotonnal szemben, ahol egyébiránt szépen megindult a rostálódás. Az események igazándiból azonban az utolsó hat és fél kilométerhez érve kezdődtek. Cousin indított - ez elég is volt Quintero, majd nem sokkal később a favoritnak vélt Txurruka leszakítására -, majd Koshevoy kontrázott rá.

A páros egészen sokáig jónak tűnt, mígnem Lindeman ért fel rájuk - az utolsó kilométerhez érve mindhárman alaposan elfáradtak a macska-egér játékban. Úgy tűnt, hárman sprintelnek a sikerért, ám a francia váratlan módon elesett, a fehérorosz pedig kissé megrogyott; a holland jól taktikázott, kihasználta az adódó lehetőséget és élete győzelmét aratva megnyerte a szakaszt - tökéletes példája ő annak, hogy lehet a kontinentális vonalból újra a csúcsra érni. 

Zajlott az élet eközben hátrébb is, a harmadik helyen a kiváló formáról tanúskodó Fabio Aru (Astana) érkezett, a fiatal olasz fölényesen hagyta ott a nagyágyúkat és a piros trikós Johan Esteban Chavest (Orica-GreenEDGE) tartalmazó, nemigen aktív élcsoportot. Ketten azonban a pokolba kívánják a mai zárást, Tejay van Garderen (BMC) szűk egy percet kapott Chaveséktől, a nagyobb meglepetést azonban Chris Froome lemaradása és gyöngélkedése jelenti: a Team Sky brit sztárja az utolsó másfél kilométeren úszott meg, szűk fél minutumos differencia lett a "jutalma". Nagyon úgy tűnik, nincs Touros formájában, persze ha valakitől, tőle várhatunk még váratlan húzásokat a további napok során.

Chaves magabiztosan őrizte meg a piros trikót, a helyzet mögötte változatlan, Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) és Dan Martin (Cannondale-Garmin) tanyázik a dobogón. A pontversenyben szintén a rendkívül szimpatikus kolumbiai vette át a vezetést (a kombinációs klasszifikációról nem beszélve), a hegyi összetettben eközben Omar Fraile (Caja Rural), csapatban a Team Sky áll az élen. 

Holnap a sprinterek diadalmaskodhatnak, Puebla de Don Fadrique és Murcia között 182,5 kilométer a vár, két 3. kategóriás emelkedő azonban okozhat meglepetéseket nem sokkal a cél előtt. 

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes