Vuelta: Oliveira tökéletes szökevénygyőzelme

Nelson Oliveira (Lampre-Merida) nyerte az idei Vuelta a Espana tizenharmadik szakaszát. Összetettben továbbra is Fabio Aru (Astana) vezet. 

Calatayud és Tarazona között egy 178 kilométeres, dimbes-dombos etappal folytatódott a 70. Vuelta a Espana. A kerekesekre a penzum során két 3., illetve egy 1. kategóriás emelkedő várt, az utolsó negyven kilométer azonban lejtett, illetve sík részeken haladt. Előzetesen a sprinterek csatáját várhattuk, végül egyértelműen a szökés napja volt a mai.

Az első óra 44,6 km/h-s átlagot hozott, ami a sok támadás miatt korántsem okozott meglepetést - valójában a fél mezőny megpróbálkozott egy-egy szökéssel, igazi csoport sokáig nem is tudott kibontakozni. Végül Nicolas Roche, Sergio Henao (mindkettő Team Sky) és José Joaquín Rojas (Movistar) vezetésével huszonnégyen léptek el. 

Eleinte úgy tűnt, az Astana vezette peloton nem engedi őket, ám ahogy teltek a percek és fogytak a méterek, illetőleg befújt az oldalszél és megjelent néhány esőfelhő, egyértelművé vált, hazaérés lesz. Az elmenés tagjai igazságosan elosztották egymás között a közbenső hajrákat, mígnem a már emlegetett utolsó negyvenesen megindultak a lószok.

Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo) és Maxime Monfort (Lotto-Soudal) indított, majd Nelson Oliveira következett. A ritmusváltást követően azt hihettük, a Lampre-Merida portugálját nem engedik a szökevénytársak, ám meglepetésre nem így lett - kiváló időfutammenő képességét kihasználva szépen-lassan szivárgott el a bolytól.

Végül ez odáig fajult, hogy az erejét tökéletesen beosztó Oliveira élete sikerét ünnepelve szakaszt nyert, kereken egy perccel ért haza a többiek előtt - Julien Simon (Cofidis) lett a második, míg Roche a harmadik. A kissé szétszakadó, ám magát nem különösebben erőltető mezőny szűk öt minutumra futott be, az összetett esélyesei nem nagyon erőltették meg magukat.

Utóbbi nem is meglepő, hisz holnap újabb kőkemény etap következik, Vitoria és az Alto Campoo 1980 méteren húzódó, kiemelt kategóriás csúcsa között 215 kilométer a táv, utóbbi kaptató mellett még egy 3. és egy 1. kategóriás hegy színesíti a távot. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes