Vuelta: Purito napja, Aru fórja fogyóban

Joaquim Rodriguez (Katyusa) nyerte az idei Vuelta a Espana tizenötödik szakaszát. Összetettben Fabio Aru (Astana) előnye mindössze egy másodperc maradt Puritóval szemben. 

 Újabb nehéz etappal folytatódott a 70. Vuelta a Espana. A kerekesekre Comillas és Sotres között 175 kilométer, benne egy 2. és egy 1. kategóriás emelkedő várt. Utóbbi, az Alto de Sotres a maga tizenhárom kilométerével és helyenként 10% fölötti meredekségével újabb esélyt adott a legjobb hegyimenőknek, az összetett favoritjainak, hogy időkülönbségeket osszanak egymásnak.

A rajtot követően tizenegyen próbálkoztak, ám a Movistar ezt a csoportot nem engedte. Végül mintegy ötven kilométer, az első óra megtétele után (kőkemény átlag) alakult ki a nap szökése Blel Kadri (Ag2r), Ricardo Vilela (Caja Rural), Dominique Rollin (Cofidis), Bryan Ramirez (Colombia), Nikolas Maes (Etixx-QuickStep), Natnael Berhane (MTN-Qhubeka), Pierre Rolland (Europcar), Maarten Tjallingi (LottoNL-Jumbo) és Haimar Zubeldia (Trek Factory) részvételével.

A kilences előnye öt percnél tetőzött, a spanyol telekommunikációs vállalat csapatának segítő személyzete tökéletesen kontrollálta a peloton berkeit. Ennek megfelelően az elmenés a részhajrákon szerezhető pontok csipegetésében kimerült, Rollin és Maes ért át elsőként a hegyi-, valamint gyorsasági sprintnél.

Végül a záró kaptató lábánál indultak az események, a Movistar által megrostált mezőny alaposan megközelítette az élbolyt. Nem volt meglepő a nagy tempó, az emelkedő kezdetével Nairo Quintana robbantott - az Astanának és az esélyesek nagy részének sikerült átvennie az akciót, ugyanakkor Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) például megadta magát. Elöl eközben Zubeldia egyedül maradt, s noha néhány pillanatig még a győzelem gondolatával is kacérkodhatott, az utolsó két kilométerhez érve megfogták.

A szakaszsiker sorsa az utolsó ezer méteren belül dőlt el. Előbb a piros trikós Fabio Aru (Astana) és Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) fokozta az iramot, majd Joaquim Rodriguez következett. A Katyusa katalán kiválósága komolyan gondolta, erős támadása erős lábakkal párosult, ennek pedig diadal lett a következménye. Majka lett a második, míg Daniel Moreno (Katyusa) a harmadik, Aru tizenöt szekundumot kapott.

Rodriguez sikerének köszönhetően egy csapásra szorossá tette az összetettet, az egy másodperc lényegében semmi a továbbiakra nézve - mögöttük is érdekesen alakul a helyzet. A pontversenyben, valamint a kombinációs klasszifikációban Purito vette át a vezetést, a pöttyös trikó Omar Frailén (Caja Rural) feszül, míg a csapatversenyben a Team Sky áll az élen.

Holnap újabb nehéz etap vár a pelotonra, Luarca és az Alto Ermita de Alba kiemelt kategóriás, 1185 méteren fekvő csúcsa között 185 kilométer a táv, két 3., három 2. és egy 1. kategóriás hegy is tarkítja a penzumot. 

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes