Kérdések és válaszok: Butu-Ivanics

Augusztus 28. és szeptember 1. között rendezik a parakerékpáros világbajnokságot az Egyesült Államokbeli Greenville városában. A magyar színeket a Hungaro Fondo csapatának versenyzői Arnold Butu Csaba és Ivanics Gergely képviselik, mind az időfutamban, mind a mezőnyversenyben. Ennek kapcsán beszélgettünk velük.

Üdvözöllek Benneteket! Kérlek, mutatkozzatok be pár mondatban!

Arnold Butu Csaba: 2002-ben kezdem el kerékpározni a Csíkszeredai Tusnád csapatában. 2005 óta járok rendszeresen versenyezni, aminek az lett a következménye, hogy rajthoz állhattam a Pekingi Olimpián. A Londoni Olimpiára nem minket neveztek, ami miatt nemzetet váltottam, és most magyar színekben szeretnék Rióba kijutni. Egyébként nős vagyok és 3 gyermek büszke apukája.

Ivanics Gergely: 1990-ben kezdtem el versenyezni. Az évek során nyertem 30 felnőtt magyar bajnoki címet, nyertem 2 nemzetközi UCI-kategóriás profi versenyt, több dobogós helyem volt külföldi versenyeken, pl.: Székely Körverseny összetett 2. hely, illetve a hegyi trikó. A Trofeo citta'di Brescia versenyén 4. helyezést szereztem. Indultam 2 országúti világbajnokságon. 2006-ban az év Országúti kerékpárosa lettem. 2010-ben a Testnevelési Egyetemen kerékpár szakedző diplomát szereztem. Jelenleg a Hungaro Fondo csapatában versenyzem, és az Etyeki utánpótlás csapatnál főállásban vagyok edző.

Mióta dolgoztok együtt?

I. G.: Egy megbeszélésen találkoztunk először a korábbi elnöknél, Madarász Gábornál. Tavaly még Balogh Zsolttal versenyeztem. Csaba nemzetet váltott, és csak idéntől versenyezhetett, mert a szabályok alapján egy évet ki kell hagyni.

Hogyan sikerült kivívni a kvalifikációt?

I. G.: Idén eddig 5 versenyen vettünk részt, ahol annyi pontot gyűjtöttünk, hogy ezzel jelenleg Csabi a 16. az európai ranglistán – ezzel kvalifikáltuk magunkat a Világbajnokságra. Ha év végén a legjobb 23 európai nemzet között leszünk, akkor már idén szerzünk egy kvótát a 2016-os Riói Paralimpiára.

Hogyan készültetek a kiutazást megelőző időszakban, milyen volt egy edzésnapotok? Mit a tapasztaltatok a verseny helyszínén?

I. G.: A felkészülés a VB előtt sem változott. Ugyanúgy készültünk, mint előtte: heti hét napot 3-1-es napokkal, azaz 3 nap egyre növekvő terjedelemmel, egy nap pihenőnappal, ami 1-1,5 órás bringázást jelent. Ezt az edzésprogramot itt az Egyesült Államokban is tartjuk közvetlenül a VB előtt. De azt szeretném hangsúlyozni, hogy önköltségen, illetve a csapatvezető Steiner György által tudtunk kijönni ide. A Szövetség részéről pedig ígéretet kaptunk, hogy a repülőjegyeket kifizetik utólag. Egyelőre irigykedve nézzük a többi csapat egységes megjelenését – több garnitúra válogatott mez, autós-motoros kíséret, stehereztetés stb. A nevezésnél kérdezték, hogy ki a szövetségi kapitány, az edző, a szerelő, a masszőr, és ki a versenyző. Nagyot néztek, amikor közöltem, hogy én vagyok minden, egy személyben. Ettől függetlenül nagyon jól érezzük magunkat, és már nagyon várjuk a versenyeinket.

Milyen eredményre számítotok a világbajnokságon? Mi az, amivel elégedettek lennétek? Az időfutam vagy a mezőnyverseny sülhet el jobban?

I. G.: A VB-n - ha fogalmazhatok így - az esélytelenek nyugalmával indulunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne tennénk meg száz százalékban mindent a versenyen. Előzetesen a csapatvezetessel közösen a 20. hely körülire várjuk magunkat.

Az interneten Live Streamen lehet majd követni az eseményeket az Eurosport oldalán.

Magyar idő szerint a tegnapi napon Arnold Butu Csaba és Ivanics Gergely megkezdte versenyzést. Az időfutam versenyszámban az év eleji Világkupa helyezesüket javítva a 20. helyen végeztek az előzetes várakozásoknak megfelelően.

Vasárnap következik a mezonyverseny amit előreláthatólag 20:30-től élőben lehet követni az alábbi linken.

http://www.teamusa.org/2014UCIParaCyclingRoadWorlds

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes