Pelikán János: a cross csak hasznára válhat az embernek

Október 25-én az Eddekor-Ózd Kupával indult útjára a VI. SuperCross és a Cyclocross Magyar Kupa sorozat. Az elit férfiak között Pelikán János (Utensilnord) állhatott a dobogó legtetejére

- Hogyan jött az ötlet, hogy elindulj az Eddekor-Ózd Kupán?
- Másfél éve nem indultam cyclo-cross versenyen, és tavaly nagyon hiányoltam a felkészülésből. Ha nem is konkrétan erre készül az ember, valami tartja benne a lelket és nem fásul bele a meglehetősen monoton téli felkészülésbe.

- Milyen volt a szervezés és a pálya?
- Talán negyedik alkalommal indultam idén Ózdon cyclo-cross versenyen. Nagyon szeretem magát a pályát is, illetve azt, hogy minden a meghirdetett program szerint megy, és nincs csúszás. Idén két lépcsősor, egy dupla akadály, és több döntött “off-camber” szekció színesítette a többnyire füves pályát.

- A főbb ellenfelek közül mindenki megjelent Ózdon?
- Sajnos több komoly ellenfél nem jött el, többek között Fejes Gábor, Vígh Zoltán és Buruczki Szilárd sem. Biztos színesebb és akciódúsabb lett volna több versenyzővel az elit futam.

- Mesélj magáról a versenyről!
- A rajt után közvetlenül kicsatoltam a pedálból a jobb lábammal, így rendesen visszacsúsztam, de viszonylag hamar Cser Gábor mögött találtam magam a második helyen. A dupla akadálynál kielőztem Gabit, és onnan gyakorlatilag egyedül mentem a célig. Nem vettem vissza, vehetjük úgy is, hogy mentem egy közel egy órás időfutamot. Nagyon egyenletesen sikerült közlekednem: a kilenckörös versenyen a leggyorsabb és a leglassabb köröm között mindössze hét másodperc különbség volt. A szingókba 1,8 bart fújtam. Még sosem mentem ilyen alacsony nyomással, de nagyon jó volt. Amit még nem igazán tapasztaltam cyclo-cross versenyen eddig, az az volt, hogy végig jólesett. Persze utóbbi a saját tempónak is köszönhető.

- Készültél konkrétan erre a viadalra?
- Kicsit más jellegű edzéseket írt elő edzőm, Specziár Viktor, mint az országúti szezonban: rövidebbek voltak maguk a tréningek, viszont sok rövid, intenzív résztávval tűzdelve. A cyclo-cross kerékpárral viszont csak egyszer sikerült a verseny előtt edzenem, mivel kedden állt össze teljesen a gép.

- Tervezed a további cyclo-cross versenyeken való indulást?
- Mindenképpen. Ahogy említettem, fontos színfolt ez télen - legalábbis nekem. Nagyon szeretem, és nagyon jó a közeg is. Emellett úgy gondolom, hogy egy ilyen intenzív egy órás verseny (plusz pályajárás, bemelegítés, levezetés) csak hasznára válhat a versenyzőknek.

Fotó: Pelikán János

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes