Rózsa Balázs: igazi kuriózum volt átvenni a különdíjat

A kilencvenedik születésnapján visszatérő Tour de Hongrie során a verseny egyik kiemelt főtámogatója, az OTP Bank ötszázezer forintos különdíjat ajánlott fel a legjobb huszonhárom éven aluli magyar kerékpáros számára. A díjat az Utensilnord versenyzője, Rózsa Balázs nyerte.

– Sikerült megnyerned a magyar U23-as versenyzők számára kiírt különversenyt, de korántsem volt könnyű dolgod. Miként alakult ez a hat nap?
– Már a prológot követően is én voltam a legelőkelőbb helyen ebben a rangsorban, ezt követően már igazából csak arra kellett figyelnem, hogy ezt a helyezést megőrizzem. Ez a Kékestető befutójáig sikerült is, akkor azonban úgy döntöttem, hogy a legnagyobb riválisomra, Dina Marcira teszem a kereket. A Cube-Csömör fiatal kerekese mindössze két másodperccel állt mögöttem, úgy gondoltam, hogy egy sikeres támadással elveheti tőlem az első helyet. Csapattársaim, Filutás Viktor és Móricz Dániel ezen a napon előrébb végeztek, aminek köszönhetően Viktor átvette a vezetést, s ez a csapaton belül szintén egy nagyon jó opció volt. Az utolsó szakasz előtt lényegében bebiztosítottuk azt, hogy egy Utensilnord kerekesé legyen ez a győzelem. Külön öröm volt számomra, hogy a budapesti körözés során visszakerült hozzám az első hely, mivel jobban bírtam a végét Viktornál. Igazából nem volt túl nagy jelentősége annak, hogy ki nyeri a legjobb magyar fiatalnak járó különdíjat, hiszen együtt dolgoztunk ezért, így a díjazásból is mindenki egyformán vette ki a részét. Persze hatalmas kuriózum volt, hogy a Várkert Bazár előtt személy szerint engem hívtak fel a pódiumra.

– Hogyan készültél a Tour de Hongrie-ra?
– A felkészülésem lényegében már az országos bajnokság után megkezdődött. A bajnokságot csalódásként éltem meg, mivel szerettem volna címet védeni, ami sajnos nem jött össze. Azt követően speciális edzéseken vettünk részt, amelyeket Stubán Ferenc vezetett. Hetente három-négy alkalommal közös csapatedzéseink voltak, ezek során lényegében bejártuk a Magyar Körverseny bizonyos szakaszait, próbáltuk minél inkább megismerni a terepet. Ezen felül specifikusan készültünk az egy kilométeres prológra, ami úgy gondolom, sikeres volt, az eredménylista alapján közel azonos időket teljesítettünk.

– Milyen célokkal álltál rajthoz?
– Előzetesen jónak értékeltem a formámat, az összetettben az első húsz közé kerülés volt a célkitűzés, ami sikerült is, így pályafutásom során első ízben zártam egy kategorizált többnapost ilyen előkelő helyen. Szerettem volna legalább egy jó helyezést elérni egy mezőnyhajrá során is, ami a karcagi tizedik helyemnek köszönhetően úgy gondolom, összejött. Összességében egy nagyon jól megszervezett versenyen vagyunk túl, a csapatunk is jól szerepelt, várjuk a jövő évi folytatást.

– Mik a terveid az év hátralevő részére?
– Hétvégén Olaszországban, a GP Capodarco egynaposán állunk rajthoz, ami egy nagyon kemény itáliai utánpótlásverseny, általában nem sokan tudják befejezni. Jó formában vagyunk, természetesen az a cél, hogy minél többen befejezhessük ezt a versenyt. Ezt a Croatia-Slovenia 1.2-es viadala követi, a többit egyelőre nem tudni, bár több verseny is tervben van. Nem indult túl jól számomra ez az év, de a Tour de Hongrie nagyot dobott rajtam, amennyiben sikerülne még egy-két jó eredményt elérnem, akkor mindenképpen eredményesnek tekinteném ezt az esztendőt is.

Fotók: Bringasport/Vanik Zoltán

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes