Napi eszpresszó 2015. augusztus 14. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői az Eneco Tour egyenkénti időfutama, Jos Van Emden, Chris Froome, a riói olimpia tesztversenye, a Lotto-Soudal Vuelta sora, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni valamint az Etixx-Quick Step capata.  

Jos van Emden nyerte az Eneco Tour időfutamát, amellyel összetettben is az élre állt

Hoogerheide környékén egy 13,9 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott az Eneco Tour, amely az eredeti várakozásoknak megfelelően, érdemi változást hozott az összetett tekintetében is. A leggyorsabban a holland Jos Van Emden (LottoNL-Jumbo) abszolválta a távot, akinek mindössze 12 perc és 30 másodperc szükségeltetett ehhez. A második legjobb időt csapattársa Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) repesztette, míg a harmadik Adriano Malori (Movistar) lett. Összetettben ugyanez a sorend, miután az eddigi éllovas Jasper Asselman (Roompot) több mint másfél percet kapott. A verseny ötödik szakaszán Riemst és Sittard-Geleen között egy közel 180 kilométeres etap várja a kerekeseket.

Kifizetődtek a specifikus időfutam edzések     

A LottoNL-Jumbo csapata egészen kiválóan szerepelt az Eneco Tour egyenkénti időfutamán, hisz Jos Van Emden és Wilco Kelderman révén az első két helyet kaparintották meg, ráadásul még Rick Flens is viszonylag tűrhető időt ment.

„Mathieu Heijboer kezei alatt nem is várhatunk mást, rengeteget foglalkozik velünk, igyekszik minél jobban felkészíteni minket az egyenkénti kronókra. Egyáltalán nem úgy álltam ma rajthoz, hogy nyerhetek, a verseny összetettjének elhódítása pedig még csak az álmaimban sem merült fel. Az Ardennekbe beérve sokkal inkább Wilco lesz az első számú emberünk, ennek ellenére igyekszem személy szerint én is az élen maradni” – mondta a verseny éllovasa, az idényt még a kontinentális Synergy Baku csapatánál kezdő Jos Van Emden.  

Chris Froome: szeretnék a tiszta kerékpársport szóvivője lenni

Az idei Francia Körverseny győztese Christopher Froome – akinek több teljesítménybeli adata is napvilágot látott a verseny folyamán, sőt egyes eredményei megkérdőjelezésre is kerültek - egy a BBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy szeretne a tiszta kerékpársport nagykövete, szóvivője lenni.

„Szeretnék a tiszta kerékpársport szóvivője lenni, úgy gondolom, hogy valakinek fel kell vállalnia ezt a feladatot a jelenkor generációjának tekintetében.  Ez egy olyan valami, amin már az idény kezdete óta gondolkodtam, szerettem volna bejelenteni még a Tour előtt. Az élettani vizsgálatok eredményei segíthetnek megérteni a dolgokat, azt, hogy ki vagyok én, és, hogy miként is versenyzek. Hiszem, hogy a rendszer működik és az elmúlt tíz-tizenöt év sötétségeit magunk mögött hagyhatjuk” – nyilatkozta a Sky versenyzője Froome.

Demonstrációk miatt változik a riói olimpia tesztversenyének útvonala

Változik a hétvégi olimpiai tesztversenyek útvonala, miután a kormányellenes tüntetők épp a Copacabana területét nézték ki maguknak megmozdulásuk helyszíneként, amely egyben rajt és célállomásként funkcionálna a kerékpáros eseményen. A rajt végül nem változik, azonban a befutót mintegy tíz kilométerrel kényszerültek nyugatra vinni a szervezők Sao Conrado környékére.

„Nem lett volna túl jó ötlet egy tüntetés környékére vinni a befutót” – mondta a város polgármestere Eduardo Paes. A hétvégi versenyen a franciák és az olaszok is erős sorokkal állnak rajthoz, hisz ott lesz a mezőnyben többek között Thibaut Pinot és Vincenzo Nibali is.  

Keretet hirdetett a Lotto-Soudal csapata

Elsőként a belga Lotto-Soudal csapata jelentette be kilencfős keretét az augusztus 22-én kezdődő Vuelta Espana kapcsán. Természetesen ott lesz a mezőnyben, a zsinórban 13. háromhetes körversenyére készülő ausztrál Adam Hansen is. A csapat kapitányai Jürgen van den Broeck és Tony Gallopin lehetnek.

A Lotto-Soudal sora: Kris Boeckmans (belga), Jasper De Buyst (belga), Bart De Clercq (belga), Thomas De Gendt (belga), Adam Hansen (ausztrál), Maxime Monfort (belga), Jurgen Van den Broeck (belga), Tosh Van der Sande (belga) és Jelle Vanendert (belga). 

Alexander Kristoff sikerével kezdődött az Arctic Race of Norway

Harstad környékén egy 210 kilométeres penzummal vette kezdetét a kiemelt kategóriás négyszakaszos Arctic Race of Norway viadala. A dimbes-dombos befutó előzetesen könnyedén megtréfálhatta volna a kerekeseket, azonban végül a gyorslábúaké volt a főszerep, a szakaszt Alexandr Kristoff (Katusha) nyerte, immáron 19. idénybeli győzelmét ünnepleve. A második Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka), míg a harmadik Sam Bennett (Bora-Argon 18) lett. Természetesen az első szakaszt követően összetettben is ugyanez a szituáció. További érdekesség, hogy a nemrégiben véget ért Tour de Hongrie során a hegyi összetettet megnyerő Marius Hafsaas (Team FixIT.no) viszonylag sokáig tagja volt a nap szökésének.

Nacer Bouhanni duplázott a Tour de l’Ain viadalán

Az első szakasz megnyerését követően, a második etapon sem talált legyőzőre Nacer Bouhanni (Cofidis), aki magabiztosan nyerte a Tour de l’Ain második szakaszának mezőnyhajráját. A Feillens és Pont de Vaux közötti 158 kilométeres táv végén Bouhanni mögött Rudy Barbier (Roubaix-Lille Metropole) végzett a második helyen, míg Barry Markus (LottoNL-Jumbo) lett a harmadik. Összetettben a Cofidis versenyzője tizenöt másodperc előnnyel áll az élen, azonban harmadik szakasz során immáron a hegyek közzé érkezik a karaván.

Az Etixx-Quick Step volt a legjobb a Cseh Körverseny csapatidőfutamán

Idén 2.1-es besorolású versenyként tért vissza a Cseh Körverseny, melynek mezőnyében ennek megfelelően egy World Tour és három pro-kontinentális csapat is helyet kapott. Unicov városában egy 20,4 kilométeres csapatidőfutammal kezdődött a megmérettetés, amelyet az előzetes papírformának megfelelően az Etixx-Quick Step csapata nyert meg a Bora-Argon 18 illetőleg a CCC Sprandi Polkowice kettőse előtt. A verseny első sárga trikósa a hazaiak nagy örömére Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes