Napi eszpresszó 2015. augusztus 18. (15:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői a USA Pro Cycling Challange, Taylor Phinney, a Sky Vuelta sora, Peter Sagan, Mark Cavendish és Bradley Wiggins valamint Bjarne Riis. 

Taylor Phinney 14 hónap elteltével újra győzelmet ünnepelhetett

Taylor Phinney 14 hónappal ezelőtt a 2014-es amerikai hosszú távú országos bajnokság mezőnyversenyén bukott egy kísérő motoros hibája miatt, melynek kapcsán, két helyen is eltörte a sípcsontját. Hosszú rehabilitációt követően visszatérésének dátumát időről időre elhalasztották, ám a múlt hét folyamán a Utahi Körversenyen  végre újra rajthoz állhatott.  Ezen a héten pedig már a USA Pro Cycling Challange viadalán szerepel, melynek első szakaszán Steamboat Springs környékén egy 156 kilométeres penzum várta a kerékpárosokat. A napot egy hét fős szökevénycsoport irányította, amelyben Jonny Clarke (Unitedhealthcare), Jordan Kerby (Drapac), Guillaume Boivin (Optum Pro Cycling), Emerson Oronte (Team SmartStop), Carson Miller (Jamis-Hagens Berman), James Oram (Axeon) és Michael Torckler (Budget Forklifits) követelt magának helyet. Legnagyobb előnyük négy és fél perc körül tetőzött, azonban végül egy viszonylag érdekes mezőnyhajrá döntött, amelyben még véletlenül sem a sprinterek jeleskedtek. A győzelmet végül Taylor Phinney (BMC) szerezte meg Kiel Reijnen (UnitedHealthcare) és Brent Bookwalter (BMC) előtt. Természetesen az első napot követően összetettben is ugyanez a helyzet.  

Phinney: leírhatatlan az érzés, amelyet most érzek

Taylor Phinney közel másfél évnyi kihagyást követően szakaszt nyert a USA Pro Cycling Challange viadalán. Az amerikai kerékpáros természetesen nem is nagyon találta a szavakat a győzelmét követően.

„Leírhatatlan az érzés, amelyet most érzek. Ez egy nagyon különleges, nagyon emocionális és vélhetően egy örökké emlékezetes győzelem volt. 400 méterrel a vége előtt viszonylag jó helyen voltam. Nem gondolkodtad, nem pánikoltam. Lehajtottam a fejem és nyomtam neki. Az elmúlt hónapokban sokszor megfordult a fejemben, hogy vajon valaha győztesként a levegőbe csaphatok-e még” – nyilatkozta Phinney a célba érkezést követően.  

Chris Froome és Geraint Thomas kettőse vezeti a Sky csapatát a Spanyol Körversenyen

Három ember maradt a Chris Froome győzelmével véget érő Tour keretből, ám a brit Sky csapata, így is bombaerős sorral áll rajthoz a Vueltán. Chris Froome, Geraint Thomas és Nicolas Roche a Tourt követően egy újabb háromhetesnek vág neki, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a brit-kenyai kerekesnek összejöjjön a duplázás. Ian Boswell személyében egy újoncot is avat a gárda, hisz az amerikai kerékpáros pályafutása első nagy körversenyére készül.  Geraint Thomas elnyűhetetlen, immáron 65 versenynapot teljesítve, zokszó nélkül vállalta be a Spanyol Körversenyen való szereplést is.

A Sky kerete: Chris Froome (brit), Geraint Thomas (brit), Nicolas Roche (ír), Vasil Kiryienka (fehérorosz), Mikel Nieve (spanyol), Christian Knees (német), Salvatore Puccio (olasz), Ian Boswell (amerikai) és Sergio Henao (kolumbiai).
 

Peter Sagan is ott lesz az idei Vueltán

A szlovák kiválóság, a Tour de France négyszeres pontverseny-győztese Peter Sagan is ott lesz a szombaton rajtoló Vuelta Espanán. Habár a Tinkoff-Saxo csapata a hír írásának pillanatában még nem jelentette be hivatalosan a keretét, vélhetően a lengyel Rafal mMajka lesz majd az orosz sor kapitánya. Sagan egyértelműen a richmondi világbajnokságra való minél jobb felkészülés gyanánt vág neki az év utolsó háromhetes körversenyének. Sagan a tavalyi esztendőben is hasonlóan járt el, akkor a 14. etapot követően adta fel a viadalt.  

Mark Cavendish és Bradley Wiggins kettőse a papírformának megfelelően győzött Madisonban

A hétvégén Derby városában került megrendezésre a brit Revolution Series pályaverseny sorozatának első állomása, ahol a Madison versenyszámban Bradley Wiggins párja Mark Cavendish volt. Természetesen a papírformának megfelelően a pekingi olimpián is együtt versenyző duó nagy magabiztossággal nyerte meg a számot Kenny De Ketele és Moreno de Pauw kettőse valamint Chris Latham és Mark Stewart párosa előtt. Omniumban nem sikerült győznie Cavendish-nek, mondhatni, hogy ott is a papírforma érvényesült, hisz az egyik legjobb brit pályás Ed Clancy szerezte meg a győzelmet.

„Nem tudom, hogy lesz-e arra lehetőség, hogy a világbajnokságon együtt álljunk rajthoz ebben a számban. Mark versenyprogramja eléggé hektikus, nem hiszem, hogy ezt sikerülne kalap alá hoznunk” – mondta Wiggins a győzelmet követően, immáron a jövőbe tekintve.  

Bjarne Riis bepróbálkozott az MTN-Qhubeka és a Trek csapatánál is

Sajtóértesülések szerint a Tinkoff-Saxo csapatától kijjebbrudalt Bjarne Riis aktívan dolgozik azon, hogy visszatérhessen a profi kerékpársport világába. A legfrissebb pletykák szerint a Saxo Bank szponzorációja révén próbált beférkőzni az MTN-Qhubeka illetőleg a Trek Factory Racing csapataiba, ám egyik klub sem kért a szolgálataiból. A harmadik opciója, a kényszerhelyzetben lévő Cult Energy, amely augusztus 20-i sajtótájékoztatóján jelenti be a folytatás vagy éppen a megszűnés tényét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes