Napi eszpresszó 2015. augusztus 28. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Esteban Chaves, Tom Dumoulin, Markel Irizar, Bradley Wiggins, Pierre Rolland, Peter Stetina, Vincenzo Nibali, Marc Serrau és Adriano Malori valamint Guilleaume Martin.

Esteban Chaves: csak kihasználtam a lehetőséget

A kolumbiai Esteban Chaves immáron a második szakaszgyőzelmét szerezte az idei Vuelta során, amellyel összetettben is visszavette a piros trikót. Az Orica-GreenEDGE csapata már harmadjára ünnepelhetett.

„El sem hiszem, hogy újra győztem. Ez egy hosszú és nehéz szakasz volt, ráadásul borzasztó hőségben tekertünk. Úgy féltávnál mondtam Matt Haymannek, hogy jó erőben érzem magam, segítsen a hegy aljában előrekerülni. Matt és Daryl Impey remek pozícióba hozott. Még a 14 százalékos rész előtt indítottam, úgy véltem, hogy itt lehet a legnagyobb esélyem ellépni, mondhatni kihasználtam a lehetőséget. Két szakaszt nyertem, egyetlen nagy körverseny során, ami egészen elképesztő. A következő etap hasonlóan feküdhet nekem, habár az idő előrehaladtával egyre nehezebb egy-egy győzelmet megkaparintani” – mondta Chaves a befutót követően.


Tom Dumoulin: Chaves egyszerűen erősebb volt

Tom Dumoulin, ahogyan megígérte a végsőkig küzdött, ám nem járt sikerrel, így elvesztette összetettbeli vezető helyét, melynek nyomán érthető módon csalódott volt a hatodik szakaszt követően.

„A csapat egészen kiváló munkát végzett a nap folyamán. Jó helyről kezdtem meg az emelkedőt, ám Chaves a lehető legváratlanabb pillanatban támadott. Lawson Craddock próbálta csökkenteni a különbséget, nagyot küzdött, de sajnos nem járt sikerrel. Nem akartam túlságosan korán Esteban után indulni, így kivártam, a végén pedig már nem tudtam utolérni. Egy napig rajtam volt a trikó, amely egy hatalmas megtiszteltetés. A világ nem dőlt össze, haladunk tovább. Chaves egyszerűen erősebb volt nálam” – nyilatkozta kissé csalódottan Tom Dumoulin.  

Markel Irizar tárcsafékes kerékpárral szerepelt a Vuelta hatodik szakaszán

A Trek Factory Racing kerékpárosa Markel Irizar történelmet írt, miután a Vuelta Espana hatodik etapját egy tárcsafékes kerékpárral teljesítette. A tárcsafék a hónap elején az Eneco Touron debütált, ám Irizar az első, aki egy nagy három hetes körversenyen használta azt.

„Kissé nehezebb defekt esetén a kerékcsere, de úgy érzem, hogy mindenféleképpen ez lesz a jövő. Sokan aggódnak a biztonság miatt, de szerintem a Shimano hamarosan kitalál valamit, amivel még biztonságosabbá teheti a hidraulikus tárcsafék rendszer használatát. Biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül már mindenki ezt a rendszert használja majd” – mondta a szakaszt a 141. helyen záró Irizar.

Bradley Wiggins rajthoz áll a brit pálya-bajnokságon

A Brit Kerékpáros Szövetség megerősítette, hogy Bradley Wiggins közel egy évtizedet követően, szeptember végén újra rajthoz áll a brit pálya-bajnokságon. A riói olimpiára készülő kerékpáros, pályafutása során mindössze egyetlen pálya-bajnoki címet szerzett még 1999-ben Rob Hayles társaságában Madisonban. Wiggo legnagyobb ellenfele az egyéni üldözéses versenyben a regnáló világbajnok Andy Tennant lehet, akivel a 4000 méteres csapatversenyben egyébként társak lesznek. Az eseményen természetesen ott lesz Ed Clancy, Steven Burke és Owain Doull is. Clancy kivételével egyébként mindannyian a Team Wiggins kontinentális csapatának kerékpárosai.

Pierre Rolland a Cannondale, míg Peter Stetina a Trek csapatát választotta

Eseménydúsan telt augusztus 27-e az átigazolási piac szempontjából, ugyanis Pierre Rolland és Peter Stetina személyében két nagy nevű kerékpáros is csapatot váltott. Pierre Rolland az Europcar sorától az amerikai Cannondale-Garminhoz szerződött, mondhatni kapitánynak, a távozó Ryder Hesjedal helyére.

„Nagyra értékelem, hogy a Cannondale-Garmin csapata mindent megtett azért, hogy szerződtessen engem. Ez egy hatalmas lehetőség számomra, nagyon várom már a 2016-os idény rajtját” – mondta a kiváló francia hegyimenő.

A súlyos lábtöréséből felépülő Peter Stetina szintén elhagyja jelenlegi csapatát a BMC sorátés a Trek Factory Racing gárdájához szerződik.

„Örülök a lehetőségnek, úgy vélem, hogy megfelelően választottam. A sérülésem megingatta a pozíciómat, Luca Guercilena ellenben végig a támogatásáról biztosított, ami hatalmas megtiszteltetés számomra. A többi csapat nem igazán akart kockáztatni, ennek fényében nagyon örülök, hogy a Treknél folytathatom” – mondta Stetina, aki elsősorban a tengerentúli viadalok során lehet majd a csapat első számú embere.

Mindeközben az is kiderült, hogy a Lotto-Soudaltól elvágyódó belga Jürgen van den Broeck, vélhetően a Katusha gárdájához szerződött, ám hivatalos megerősítés egyelőre egyik fél részéről sem érkezett.

Nibali szeptember 13-ig nem versenyezhet

Habár Vincenzo Nibali, már a hétvégi GP Plouay viadalán szeretett volna visszatérni, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályzata alapján ezt mégsem teheti meg, mivel nem feladta, hanem kizárták a Vuelta során. Az UCI 2.01.23-as cikkelye ugyanis kimondja, hogy ha egy versenyzőt kizárnak egy adott viadalról, az az érintett megmérettetés végéig nem állhat rajthoz más versenyen. Ebben az esetben ez az időpont szeptember 13-a, azaz a Vuelta legvége.

Két félszakasszal folytatódott a Tour du Poitou Charentes viadala

Délelőtt egy 99 kilométeres mezőnyversennyel, míg délután egy 23,2 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott a franciaországi Tour du Poitou Charentes viadala. A röviden mezőnyszakasz végén természetesen mezőnyhajrá döntött, amit a fiatal Marc Sarreau (FDJ) nyert meg Tyler Farrar (MTN-Qhubeka) és Michael Van Staeyen (Cofidis) kettőse előtt. Az egyenkéntin Adriano Malori (Movistar) bizonyult a legjobbnak megelőzvén csapattársát Jonathan Castroviejot (Movistor). Ellenben a harmadik Tony Martin (Etixx-Quick Step) lett, aki ezzel összetettben is átvette a vezetést.

Hazai részsiker a Tour de l’Aveniren

Megéve és La Rosiére Montvalezan között az első hegyi befutós szakaszra került sor a kis Touron, azaz a Tour de l’Avenir viadalán. Az etapot végül a hazaiak nagy örömére Guillaume Martin (Franciaország) nyerte Gregor Mühlberger (Ausztria) illetőleg Marc Soler (Spanyolország) kettőse előtt. Összetettben, a napot a második helyen záró osztrák Mühlberger vette át a sárga trikót. A neheze azonban csak most jön, két kőkemény hegyi etappal folytatódik a megmérettetés.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes