Napi eszpresszó 2015. augusztus 31. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Tom Dumoulin, Esteban Chaves, Omar Fraile, Alexander Kristoff, Tejay Van Garderen, Rigoberto Uran, Rob Stenuit valamint Marc Soler.

Tom Dumoulin: életem formájában vagyok

Tom Dumoulin nyerte a Vuelta Espana kilencedik szakaszát, amellyel összetettben visszavette a vezetést, ráadásul előnye immáron közel egy perc, a második helyre fellépő Joaquim Rodriguez (Katusha) előtt.

„Végig nagyon jól éreztem magam, ellentétben az előző nappal, amikor csak szenvedtem. Csalódást keltő volt elveszteni a piros trikót, de tudom, hogy nem az összetett az én versenyem. Az utolsó emelkedőn remek erőben éreztem magam, így megpróbáltam. Hihetetlen az, ami történt, még engem is meglepett a dolog. Nagyon büszke vagyok, hogy visszaszereztem összetettben a vezetést, úgy érzem, hogy életem formájában vagyok. Nagyon elégedett vagyok az eddigi teljesítményemmel, de még most sem gondolom úgy, hogy esélyem lehet az összetettben” – mondta a befutót követően a Giant-Alpecin kapitánya.  

Esteban Chaves: a végsőkig küzdöttem

Az Orica-GreenEDGE kolumbiai kerékpárosa Esteban Chaves a végsőkig küzdött, ellenben az utolsó 700 méteren elvesztette a kontaktot, ezzel együtt pedig a piros trikót is.

„Nagyon fáradt vagyok és egyben csalódott is. Elvesztettem a trikót, mondhatni mindössze 700 méter alatt. Tom Dumoulin nagyon erős volt, remekül versenyzett, csak gratulálni tudok neki. Szeretném ismételten csak megköszönni a csapattársaimnak a segítséget, ezúttal is nagyot dolgoztak értem. A verseny neheze még csak most jön, haladunk tovább előre” – nyilatkozta kissé csalódottan Chaves.  

Omar Fraile: meg akarom tartani a pöttyös trikót

Omar Fraile immáron öt pont előnnyel vezet a hegyi összetettben, ám a Caja Rural csapatának versenyzője egyre inkább gondolkodik azon, hogy esetlegesen még a verseny végéig is megőrizheti ezt a trikót. Nem mellékesen a szabadkártyás spanyol csapat az előkelő ötödik helyen áll a sorok összevetésében is, amely kifejezetten előnyös rájuk nézve.

„Nagyon jó erőben érkeztem a rajtvonalhoz, készen álltam arra, hogy belekerüljek a nap elmenésébe. Nem volt egy könnyű etap, leginkább a nagy meleg tépázta az embert. Végig koncentráltam arra, hogy minden hegyre elsőként érhessek fel. Szeretném megnyerni a pöttyös trikót, habár tisztában vagyok vele, hogy a realitásáról csak az andorrai etapokat követően beszélhetünk” – mondta Fraile.

Alexander Kristoff nyerte a GP Plouay viadalát

A Vuelta közben sem áll meg az élet, így a World Tour sorozat következő versenyének Franciaország adott otthont. A GP Ouest France-Plouay keretében nem kevesebb, mint 229 kilométer várta a kerekeseket. A távot egy 13,9 illetőleg egy 26,9 kilométeres körpályán abszolválta a mezőny. A nap szökését Fredrik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Anthony Delaplace (Bretagne-Séché Environnemenet), Alexander Pichot (Europcar), Fumiyuki Beppu (Trek Factory Racing) és Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) ötöse alkotta. A végén azonban, ahogyan az előzetesen is várható volt mezőnyhajrá döntött, amit Alxander Kristoff (Katusha) nyert meg, immáron idénybeli huszadik sikerét aratva. A második Simone Ponzi (Southeast), míg a harmadik Ramunas Navardauskas (Cannondale-Garmin) lett.

Tejay Van Garderen a vb-t is kihagyja

Eléggé balszerencsés évet zárt Tejay Van Garderen, hisz a BMC kerékpárosa egy betegség következtében remek helyzetből volt kénytelen feladni a Francia Körversenyt, majd a Vuelta nyolcadik szakaszán történt súlyos bukásban a vállát törte. A sérülése révén vélhetően az amerikai világbajnokságot is kénytelen lesz kihagyni, ahol a BMC sorában, mint a csapatidőfutam címvédője lehetett volna ott, mindamellett, hogy vélhetően az elit mezőnyversenyben is komoly feladatot kapott volna.  

„Habár nem tört el a bordája, de rendesen megszúzódott a mellkasa is. Bent is tartották a kórházban, ahol még egyszer átesett egy alapos kivizsgáláson” – mondta Max Testa a BMC orovosa.   

Rigoberto Uran a Cannondale-Garmin csapatánál folytathatja

A hírt azt követően lehet szinte biztosra venni, hogy az amerikai csapat vezetője Jonathan Vaughters a következőket nyilatkozta.

„Na, ki az a versenyző, akinek a vezetékneve két azonos névből áll, és hamarosan zöldbe öltözik?” – utalva ezzel Rigoberto Uran Uran érkezésére. Egy biztos a kolumbiai kerekes hatalmas igazolás lehet az amerikai csapat számára, ahonnan Dan Martin és Ryder Hesjedal személyében két meghatározó versenyző is távozott.

A kisebb csapatok versenyzői villogtak a Schaal Sels egynaposán

Belgiumban immáron kilencvenedik alkalommal került megrendezésre a Schaal Sels egynaposa, melynek keretében közel 210 kilométer várta a mezőnyt. Merksem környékén a penzum leginkább egy tavaszi klasszikus versenyére hajazott, így a táv végére apró darabjaira hullott a mezőny. A győzelmet végül Rob Stenuit (Wanty-Groupe Gobert) szerezte meg Oliver Naesen (Topsport Vlaanderen) illetőleg Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace) kettőse előtt. A verseny érdekessége, hogy közel negyven percre megállították a mezőnyt miután az egyik keskeny részen, egyszerűen elakadt az egyik felvezető autó.   

Marc Soler a Tour de l’Avenir győztese

A Movistar kerékpárosa Marc Soler (Spanyolország) nyerte az utánpótlás Tourt, azaz a Tour de l’Avenir viadalát. Az utolsó napon mindössze 93 és fél kilométer volt a táv, amely a Les Sybelles hegyi befutójával zárult. Az etapot Matvei Mamykin (Oroszország) nyerte Jack Haig (Ausztrália) és Soler (Spanyolország) ellenében.

Összetettben Soler mögött Haig végzett a második, míg Mamykin a harmadik pozícióban. A pontversenyt Jonas Koch (Németország), a hegyi összetettet Mamykin, míg a csapatversenyt Oroszország nyerte.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes