Napi eszpresszó 2015. szeptember 23. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői D. Kovács Dávid, Leo Appelt, Linda Villumsen, az UCI reformjai, Sylvain Chavanel, Mark Cavendish valamint Geraint Thomas

D. Kovács Dávid 41. a világbajnokság junior időfutamán

D. Kovács Dávid egetlen magyar kerekesként állt rajthoz a richmondi országúti kerékpáros világbajnokság junior időfutam számában. A Tipográfia TE versenyzője végül 4 perc 17 másodperccel maradt el a győztes mögött, így a 41. helyen zárt.

A harminc kilométeres penzum végén a német Leo Appelt ünnepelhetett, aki magabiztosan győzte le a hazaiak üdvöskéit, az immáron második világbajnoki ezüstérmét szerző Adrien Costát valamint Brandon McNulty-t.   

Villumsen végre aranyérmes az országúti világbajnokság női időfutamában

Korábban volt már tízedik, negyedik, több alkalommal bronzérmes és ezüstérmes is az új-zélandi Linda Villumsen, aki végre valahára felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, miután 40 perc 29 másodperces időt repesztve megnyerte a richmondi világbajnokság elit női egyenkénti időfutamát.

A harminc kilométeres penzum elején Villumsen viszonylag lassan kezdett, majd kilométerről-kilométerre gyorsulva szerezte meg az első helyet. A második a holland Anna Van der Breggen, míg a harmadik a 2014-es győztes német Lisa Brennauer lett.

„Egy ilyen versenyen semmi más dolgod nincs, minthogy kimenj a pályára és mindent kiadj magadból. Nagyon motivált voltam, a segítőim pedig mindent megtettek azért, hogy csakis a versenyre koncentrálhassak. Hihetetlen érzés, ennyi remek helyezést követően végre megnyerni a világbajnokságot” – mondta Villumsen.

Három éves World Tour licence illetőleg új versenyek a láthatáron az UCI javaslatait követően

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség megerősítette, hogy számos változtatást kíván végrehajtani a jövő évtől kezdődően. Az egyik legfontosabb bevezetendő dolog a World Tour licencek kiosztása lenne, amelyet ezen túl mind a 18 csapat három éves időtartamra kapna meg. A döntéssel azt remélik, hogy egy stabilabb alapot teremthetnek meg a profi csapatok számára. Ezen felül a richmondi világbajnokság helyszínén zajló tanácskozáson szó esett az antidopping szabályok szigorításáról, egy új ranglista rendszer bevezetéséről illetőleg a World Tour naptár átvariálásáról is.

Sylvain Chavanel megpróbálkozna az egy órás világcsúccsal

Sylvain Chavanel a legújabb kerekes, akinek a neve felmerült az egy órás világrekord esetleges megdöntése nyomán. Az előzetes hírek szerint az IAM Cycling csapatától a Direct Energie sorához igazoló francia legenda, október közepén vágott volna neki a csúcskísérletnek, azonban végül ezt az időpontot elnapolták.

„Az egy órás világcsúcs esetleges megdöntése különleges felkészülést igényel. Tetszik maga az ötlet, szívesen kipróbálnám, hogy mit tudok, de erre időpontot kell találni” – nyilatkozta a hatszoros francia időfutam-bajnok, aki azt tervezi, hogy októberben rajthoz áll a gall pálya-bajnokságon.  

Cavendish a sérülése ellenére is az Abu Dhabi Körverseny nagykövete marad

Mark Cavendish idénye egy sajnálatos vállsérülés miatt ideje korán véget ért, azonban ennek ellenére is ő marad a reklámarca, az idén első ízben megrendezésre kerülő Abu Dhabi Körversenynek. Az október eleji viadal kiemelt komolysággal bír, hisz első ízben próbálnak egy olyan kerékpáros körversenyt tető alá hozni, amelynek bevételeiből már a csapatok is részesülnének.

„Nagyon sajnáljuk, hogy Mark Cavendish nem vehet részt a versenyünkön. Gyors felépülést kívánunk neki. Rengeteget tett ezért a versenyért, így meg sem fordult a fejünkben, hogy ne ő legyen a viadal reklámarca. Lesz dolga bőven a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség év végi gáláján illetőleg magán a megmérettetésen is” – mondta Aref Hamad Al Awani az Abu Dhabi Sporttanács részéről.

Geraint Thomas a Revolution Sereies-ben

Azok után, hogy fáradtságra hivatkozva lemondta a világbajnoki részvételt, Geraint Thomas 2012 óta első ízben tér vissza a pályaversenyzéshez, miután bejelentette, hogy rajthoz áll a legnagyobb brit sorozat a Revolution Series londoni illetőleg glasgow-i versenyén novemberben.

„Az olimpiai játékok óta első ízben fogok pályán versenyezni, amely jelen pillanatban kicsit szürreálisnak tűnik, de már nagyon várom. Előzetesen nem terveztem, hogy ilyen hamar visszatérek, de valahogy beötlött a dolog, így a pályaversenyzés mellett döntöttem” – mondta a walesi kerékpáros, akinek a 2016-os riói olimpián való esetleges részvétele még kérdéses.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes