Napi eszpresszó 2015. szeptember 24. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Vasil kiryienka, Tony Martin, Ivan Basso, a Sky igazolásai, Bradley Wiggins valamint Jens Debusschere

Vasil Kiryienka nyerte a férfi elit időftam világbajnoki címét

Azt követően, hogy szinte az egész idényben zakatolt a Sky csapatának egyik legfontosabb segítőjeként, a fehérorosz Vasil Kiryienka megkapta a saját lehetőségét, amivel élni is tudott, így a tavalyi bronzérme után ezúttal világbajnoki címet szerzett a kerékpáros világbajnokság egyenkénti időfutam számában. Az 53 és fél kilométeres penzumot végül 1:02.29-es idővel teljesítette, kilenc másodperccel megelőzve az olasz Adriano Malorit illetőleg 26 szekundummal a francia Jerome Coppelt. A legnagyobb favoritok egyaránt lemaradtak a dobogóról, a holland Tom Dumoulin végül csak az ötödik, míg Tony Martin a csalódást keltő hetedik pozícióban zárt.

„A teljesítményem, számomra cseppet sem meglepő. Júniusban már megnyertem az Európa Játékok egyenkéntijét. Egész évben az volt a feladatom, hogy a csapattársaimat segítsem. Hatalmas köszönettel tartozom a Sky csapatának, nélkülük nem sikerült volna aranyérmet nyernem, így ezt a győzelmet részben nekik is ajánlom” – mondta a díjátadót követően Kiryienka.

Tony Martin: nem tudom mi történhetett

Értetlenül áll a kerékpáros közvélemény Tony Martin hetedik helye előtt, hisz a német kerékpáros toronymagas esélyesként érkezett a richmondi országúti világbajnokságra, nem titkoltan azzal a céllal, hogy negyedik világbajnoki címét zsebelhesse be az egyenkénti időfutam számban.

„Talán túlságosan is gyorsan kezdtem. Az első nyolc kilométer nem volt túlságosan nehéz, jó erőben éreztem magam, aztán egy jobb kanyart követően hirtelen szembeszél fogadott. A szél hatására kiestem a ritmusból, hol gyorsítottam, hol pedig lassítottam. A lejtmenetek sem sikerültek jól, a táv második felére mentálisan is megrogytam. Nem ez volt az én világbajnokságom. Azért jöttem ide, hogy aranyérmet szerezzek. Nagyon csalódott vagyok, mivel rengeteget készültem erre a versenyre. Vasil Kiryienkának ellenben szívből gratulálok, megérdemelten nyerte meg az aranyérmet” – nyilatkozta kissé csalódottan Tony Martin.

 

Ivan Basso a második orvosi kontrollt követően is tünetmentes

Bő két hónappal a hererák műtétjét követően, egy újabb tüzetes kontrollon esett át a Tinkoff-Saxo csapatának kerékpárosa Ivan Basso. Szerencsére a vizsgálat nem mutatott ki problémát, így a kiváló bringás műtétje teljes mértékben sikeresnek tekinthető. Mint ismeretes Basso a Touron bukott, minek kapcsán egy teljes orvosi vizsgálaton esett át, amely kimutatta a kórt a szervezetében.

„A páciensem teljes mértékben felépült a műtétet követően. A végső szövettani vizsgálat eredménye nem mutatott elváltozást, így lezárható Ivan Basso gyógykezelése” – nyilatkozta professzor Francesco Montorsi a milánói klinikai urológus főorvosa.

Hét új kerékpárost igazolt a Sky csapata

A brit Sky csapata hét új kerékpárost szerződtetett a 2016-os idényre, ám a neveket egyelőre csak részlegesen hozták nyilvánosságra, inkább egy játékot hirdetnek az egyik közösségi médiában, ahol a csapat 2016-os mezéből lehet nyerni a tippelőknek. Vélhetően még a héten lehull a lepel minden egyes névről, akik közül egyelőre mindössze egy került megerősítésre a brit Alex Peters személyében. A pletykák szerint hozzá csatlakozhat majd az Astana csapatától érkező Mikel Landa, a regnáló világbajnok Michal Kwiatkowski valamint a Movistartól érkező Benat Intxausti. A másik három név a találgatások szerint az Etixx-Quick Steptől érkező Michal Golas, a neo-pro Gianni Moscon, akit az egyik legnagyobb olasz tehetségnek tartanak valamint a Trek Factory Racing csapatától távozó holland sprinter Danny van Poppel.  

Bradley Wiggins betegség miatt visszalépett a brit pálya-bajnokságtól

A Brit Körversenyen összeszedett megfázása okán, Bradley Wiggins visszamondta brit pálya-bajnokságon való indulását. A 2012-es Tour de France győztese, tíz év elteltét követően először szerepelt volna az eseményen, amely a jövő évi riói olimpiára való minél jobb felkészülését segítette volna. Wiggins következő nagy versenye vélhetően az október 14. és 18. között megrendezendő pálya Európa-bajnokság lehet.  

Jens Debusschere nyerte a lichterveldei egynapost

A világbajnokság árnyékában sem áll meg az európai kerékpáros élet, hisz Belgiumban egy újabb 1.1-es besorolású egynaposra került sor az Omloop van het Houtland Lichtervelde keretében. A 198 kilométeres penzum végén mezőnyhajrá döntött, amit Jens Debusschere (Lotto-Soudal) nyert meg Timothy Dupont (Roubaix-Lille Metropole) illetőleg Coen Vermeltfoort (Cyclingteam Join’s – De Rijke) kettőse előtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes