Napi eszpresszó 2015. szeptember 3.

Napi hírösszefoglalónk szereplői az Astana csapata, Chris Froome, a Tinkoff-Saxo sora, Sylvain Chavanel, a San Luisi körverseny, Cameron Meyer, a Trek Factory Racing valamint Jolien d’Hoore.

Tarolt az Astana a Vuelta királyszakaszán

Mikel Landa nyerte a Vuelta Espana 11. szakaszát, amely egyben az év utolsó háromhetes megmérettetésének legnehezebb etapja is volt. Összetettben csapattársa Fabio Aru vette át a vezetést, így mondhatni, hogy tökéletes napot zárt a kazah Astana csapata.

„Szabadnak éreztem magam. Mindig is az volt az álmom, hogy a Vueltán nyerhessek. Az idei verseny során voltak már rossz napjaim, ám most előnyt tudtam kovácsolni a lehetőségekből. Elől nem nagyon dolgoztunk össze, mivel mindenkinek mások voltak az érdekei. Tisztában voltam azzal is, hogy a főmezőnyben az én csapatom diktálja a tempót. Egy kissé ideges lettem, amikor felismertem, hogy esélyem lehet a győzelemre. Innentől kezdve azért dolgozom, hogy minél inkább segíthessem Fabio Arut az összetett megnyerésében” – mondta Landa a spanyol televíziónak a befutót követően.

„Ez volt a legnehezebb szakasz, amit valaha is teljesítettem. A csapat fantasztikusan dolgozott, a nap minden szituációját kontroll alatt tartottuk. Tíz szakasz még hátra van, és ezt egy másodperc erejéig sem szabad elfejtenünk. Megpróbáljuk végig megőrizni a trikót” – tette hozzá Aru.

Chris Froome kórházban a szakaszt követően

Az idei Tour de France címvédője viszonylag szerencsétlenül bukott az etap elején, s habár a későbbiekben felzárkózott, végül több mint kilenc perces hátránnyal ért célba, így mondhatni, hogy az összetett reményei elszálltak. A szakaszt követően erős térdfájdalomra panaszkodott, így kivizsgálásra kórházba szállították.

„Froome elég nagyot esett, ennek ellenére felzárkózott, ám ezt követően az egyik nehéz emelkedőn viszonylag hamar leszakadt. Chris nem az a feladós típus, így végig csinálta. A szakaszt követően kórházba került, törése nincs, így folytatja a versenyt” – nyilatkozta az este folyamán csapattársa Geraint Thomas.  

A Tinkoff-Saxo csapata kilátásba helyezte a visszalépés lehetőségét

Négy nappal azután, hogy Peter Sagant elsodorta egy kísérőmotoros, az igencsak tapasztalt Sergio Paulinho is feladni kényszerült a versenyt, miután hasonló körülmények között találkozott egy motorral.

„Paulinho elmondása szerint három kilométerrel a rajtot követően magányosan tekert a mezőny előtt, amikor egy bal kanyarban elütötte őt egy televíziós motoros. A jármű vezetője semmit sem tett annak okán, hogy bármilyen módon elkerülje az ütközést. Paulinho bal lába súlyosan megsérült, így a portugál versenyző kénytelen volt feladni a viadalt” – írja a csapat sajtóközleménye. A Tinkoff-Saxo csapata ezt követően kilátásba helyezte a versenytől való visszalépés lehetőségét.

Sylvain Chavanel a jelenleg még Europcar néven futó csapatban fejezi be pályafutását

Jean-René Bernaudeau erőfeszítései sikerrel jártak, így az Europcar capata megmenekült, jövőre egy tőkeerős francia szponzor támogatásával folytatják. A csapatvezető bízik abban, hogy jövőre World Tour csapatként szerepelhetnek. Sylvain Chavanel 2000-ben a Bonjournál kezdte pályafutását, éppen Bernaudeau kezei alatt, így nem meglepő, hogy nála is fejezi be.

„A legfrissebb hírek nagyszerűek. Minden tervszerűen alakul, már csak a hivatalos bejelentés hiányzik. Jean-Renénél akarom befejezni a pályafutásomat. Ő egy olyan személy, akiben mindig megbízhat az ember” – mondta a Vuelta alatt Chavanel.

Bemutatták a 2016-os San Luisi Körverseny útvonalát

2016. január 18-án egy 21 kilométeres csapatidőfutammal kezdődik Dél-Amerika legnagyobb presztízsű kerékpáros versenye a San Luisi Körverseny, amely immáron jubileumi tízedik alkalommal kerül megrendezésre. A királyszakaszra a hatodik napig kell várni. A 160 kilométeres penzum az előző évekkel ellentétben ezúttal nem a Mirador del Sol csúcsán, hanem Filo Sierras Comechingones tetején zárul. Már most biztos, hogy Nairo Quintana rajthoz áll a versenyen.

Cameron Meyer távozik az Orica csapatától

Cameron Meyer hatalmas tehetségnek indult, ám a kisebb részsikerek mellett az igazi áttörés egyelőre nem jött össze az ausztrál kerékpáros számára. Habár megerősített hírek nincsenek, de a pletykák szerint a Giant Alpecin, a Team Sky, az MTN-Qhubeka, a BMC, az IAM Cycling, az Etixx-Quick Step és a Cannondale-Garmin csapata is szeretné szerződtetni őt.

„Tipikusan egy olyan kerékpárosról beszélünk, aki 100 százalékosan beleillik egy nagy körversenyre készülő sorba. Remek időfutammenő, aki a hegyeket is jól bírja, egy igazi motor, aki képes arra, hogy megrogyassza a csapatának ellenfeleit” – nyilatkozta róla Wayne Evans, Meyer ügynöke.

A Trek Factory Racing nyerte az Albertai Kör csapatidőfutamát

Grande Prairie településén egy 19,6 kilométeres csapatidőfutammal vette kezdetét a szeptember 2. és 7. között megrendezendő 2.1-es besorolású Albertai Körverseny. A csapatkronót a leggyorsabban a Trek Factory Racing csapata teljesítette, akiknek mindössze 22 perc és 57 másodperc szükségeltett a táv abszolválásához. A második az Orica-GreenEDGE, míg a harmadik a Katusha sora lett. Összetettben az első napot követően Bauke Mollema vezet.

Jolien d’Hoore duplázott a Boels Rentals Touron

Az első etapot követően a második szakaszt is a belga Jolien d’Hoore (Wiggle-Honda) nyerte a Boels Rentals Tour viadalán. A Tiel környéke 103 kilométeres penzum végén, a mezőnyhajrát követően a második helyet Lucinda Brand (Rabobank-Liv), míg a harmadik pozíciót Christine Majerus (Boels-Dolmans) szerezte meg. Összetettben természetesen továbbra is a regnáló belga bajnok d’Hoore vezet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes