Napi eszpresszó 2015. szeptember 5. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Nelson Oliveira, Nairo Quintana, Fabio Aru, Taylor Phinney, a Brit Körverseny, Lars Van der Haar, Tom-Jelte Slagter valamint Lisa Brennauer.

Nelson Oliveira: tudtam, hogy örültségre vállalkozom

Nelson Oliveira révén folytatódott a Lampre-Merida csapatának remeklése a Vuelta Espana során. A portugál kerekes bizonyult a legerősebbnek a huszonnégy fős szökevénycsoportból, így végül közel egy perces előnnyel nyerte a viadal, tizenharmadik szakaszát.

„Egyértelműen ez a karrierem legszebb győzelme. Nyertem már portugál bajnoki címet, amely szintén rengeteg érzelmet szabadított fel bennem, de ez a siker egyszerűen leírhatatlan. A csapatunk nagyszerű közösséget alkot, így minden egyes részsiker bizonyítja az elhivatottságunkat. Életem leghosszabb harminc kilométerét teljesítettem egyedül, tudtam, hogy őrültségre vállalkozom. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, talán Ruben Plazának még lehet esélye a hegyi összetettben” – nyilatkozta boldogan Oliveira a díjátadót követően. A Lampre-Merida csapata mindhárom nagy körversenyen nyert szakaszt az idei esztendőben.

Nairo Quintana még most sem érzi magát túlságosan jól

Nairo Quintana mint a verseny egyik nagy esélyese érkezett a 2015-ös Vueltára. A Movistar kolumbiai kiválósága azonban napok óta gyomorproblémákkal küzd, ami rányomja a bélyegét a teljesítményére. Nairo úgy érzi, hogy teljesen kimerült.

„Talán napról-napra egy kicsit jobban érzi magát. Kezd visszatérni az étvágya, a folyadékbevitel pedig visszaállt a természetes szintre. A szervezete azonban legyengült, ami nem is csoda, hisz két napig lényegében csak szenvedett. Nehéz napok vannak előttünk, meglátjuk, hogy miként reagál a kihívásokra” – mondta a csapat orvosa Jesus Hoyos.

 Fabio Aru: kézben tartottuk a dolgokat

Viszonylag nyugodt napja volt az Astana csapatának illetőleg a verseny éllovasának Fabio Arunak. Alessandro Vanotti ott volt a nap szökésében, miközben a többiek hátul spórolták az energiáikat.

„Gyorsan haladtunk a nap folyamán. Három kőkemény nap előtt örültem, hogy elment egy nagyobb szökevénycsoport, így tudtam egy kissé pihenni. Sicard és Brambilla veszélyeztették a pozíciómat, de kézben tartottuk a dolgokat. A csapat ismételten csak fantasztikus munkát végzett” – nyilatkozta Aru a befutót követően.  

Taylor Phinney az amerikai válogatott keretében

Habár az Amerikai Egyesült Államoknak nem sikerült kilenc fővel kvalifikálnia a hazai richmondi világbajnokságra, ennek ellenére érthető módon kettőzött erővel készülnek a szeptember 20-án kezdődő vb-re. A minap kihirdetésre kerültek a keretek, amelybe  a sérüléséből fantasztikus formában visszatérő Taylor Phinney is bekerült. Phinney mellett csapattársa Brent Bookwalter, a Cannondale-Garmin két kiválósága Ben King és Alex Howes valamint Tyler Farrar (MTN-Qhubeka) helye már biztos. A hatodik résztvevőt később jelentik be. Érdekes, hogy a pályát hetek óta tesztelő regnáló amerikai bajnok Matthew Busche (Trek Factory Racing) egyelőre nincs a keretben. Az is eldőlt, hogy az egyenkénti időfutamban is Phinney lesz az egyik részvevő. A hölgyek csapata Megan Guarnier és Evelyn Stevens (mindketten Boels-Dolmans) kettősére épül majd.

Wiggins és Cavendish is rajthoz áll a Brit Körversenyen

Szeptember 6. és 13. között kerül megrendezésre a kiemelt kategóriás Brit Körverseny, amelyet számos kerékpáros használ a világbajnokságra való utolsó felkészülés állomásaként. Többek között ott lesz a mezőnyben Bradley Wiggins (Team Wiggins), Mark Cavendish (Etixx-Quick Step), a címvédő Dylan Van Baarle (Cannondale-Garmin), Elia Viviani (Sky), Taylor Phinney (BMC), Andre Greipel (Lotto-Soudal) és Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) is.

„Bízunk benne, hogy sikerült olyan útvonalat kijelölnünk, amely az elkövetkezendő nyolc nap során egy végig intenzív, támadásokkal teli versenyt eredményez. Mivel ez egy nemzeti körverseny, így igyekeztük megtartani a nemzeti értékeink fontosságát. Már a tavalyi esztendőben is kiemelt állomásaként szerepeltünk a világbajnokságra való felkészülésnek, amely az idei évben is hasonló lesz” – mondta Mick Bennett versenyigazgató.

Lars Van der Haar már most a cyclo-cross szezonra fókuszál

A Giant-Alpecin cyclo-cross csillaga Lars Van der Haar a szeptember 16-án kezdődő cross sorozatra fókuszál, és ennek jegyében szerepel az Albertai Körversenyen.

„A célom egyértelműen az itt Albertában, hogy készen álljak a cyclo-cross idény kezdetére. Összetettben nem nagyon van esélyem, de szeretnénk egy-egy jó eredményt elérni a számomra kedvező szakaszok során. Az előző évekkel ellentétben, idén rengeteg kilométerem van országúton, amely nem tudom, hogy miként befolyásolja majd az év hátralevő részét. Korábban már négy alkalommal is szerepeltem a CrossVegason, ellenben idén már a világkupa részét képezi majd ez a verseny” – nyilatkozta Van der Haar. A CrossVegas versenyére viszonylag hamar szeptember 16-án kerül sor.

Tom-Jelte Slagter nyerte az Albertai Kör harmadik szakaszát

Grande Cache és Miette Hotsprings között egy 181,8 kilométeres etappal folytatódott az Albertai Körverseny. A dimbes-dombos emelkedőkkel tarkított etap természetesen megrostálta a mezőnyt. Végül a holland Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) diadalmaskodott Bauke Mollema (Trek Factory Racing) illetőleg Adam Yates (Orica-GreenEDGE) kettőse előtt. Összetettben Bauke Mollema (Trek Factory Racing) vette vissza a sárga trikót.

Brennauer nyerte az időfutamot a Boels Rentals Touron

Oosterthout környékén egy 11,4 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott a Boels Rentals Tour. A távot a leggyorsabban Lisa Brennauer (Velocio-SRAM) teljesítette, akinek mindössze 14 perc 38 másodpercre volt szüksége ehhez. A második legjobb időt Ellen van Dijk (Boels-Dolmans), míg a harmadikat Trixi Worrack (Velocio-SRAM) futotta. Összetettben Brennauer egyetlen másodperccel vezet Lucinda Brand (Rabobank-Liv) előtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes