Napi eszpresszó: Düsseldorfból rajtolhat a 2017-es Tour

Napi hírösszefoglalónk szereplői a 2017-es Tour rajtja, az ISSUL, az MPCC és a független doppingellenes alap, Oscar Gatto, a Universal Sports Channel valamint Andrea Palini.

Düsseldorfból indulhat a 2017-es Tour de France

A 2016-os Francia Körverseny prezentációján, természetesen a 2017-es verseny nagy rajtja is szóba került, pláne azt követően, hogy az előzetesen favoritnak számító London visszalépett a rendezéstől. A legfrissebbek szerint Németországból, azon belül is Dösseldorf városából rajtolhat a legnagyobb presztízzsel bíró kerékpáros körverseny.

„Németország egy nagyon fontos nemzet Európa, és ezzel együtt a Tour számára is. Több várossal is tárgyalunk a verseny 2017-es rajtját illetően, bízom benne, hogy hamarosan pontot is tehetünk az ügy végére” – mondta Christian Prudhomme versenyigazgató.

Düsseldorf egy igazi sportváros, nagyon büszke lennék rá, ha innen indulhatna a 2017-es Tour” – tette hozzá konkrét nevet is említve a Lotto-Soudal kerékpárosa Andre Greipel.

Az ISSUL, az MPCC és a független doppingellenes alap

A minap Genfben volt egy megbeszélés, ahol a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség illetékesei illetőleg a World Tour csapatok képviselői megvitatták az úgynevezett ISSUL rendszer bevezetését. Az ISSUL nem más, mint a Lausanne-i Egyetem által elkészített tanulmány, amelynek kapcsán az UCI szeretné, ha bizonyos, abban foglalt szabályok kötelező érvényűvé válnának a csapatok számára. A konferencián ellenben komoly nézetkülönbségek alakultak a felek között. A FDJ, az AG2R La Mondiale, az IAM Cycling és a Trek Factory Racing kvartettje támogatja a programot, ellenben a csapatok érdekvédelmi szövetsége  ellene van; ők a Sky, a BMC és az Etixx-Quick Step ügyvédeivel vonultak fel.

Az MPCC mozgalom bár súlyos tekintélyveszteségeket könyvelhetett el a 2015-ös évben, de köszöni jól van, és még létezik. Ennek bizonyításaképpen továbbra is ragaszkodnak a nagy körversenyeket megelőző kortizol tesztekhez. Ellenben nem tudták elérni, hogy a WADA tiltólistára vegye a Tramadol fájdalomcsillapítót. 2016-ban csak a megfigyelt hatóanyagok listáján lesz fenn a szer.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség független doppingellenes alapja viszont megszűnik, ami nagy érvágás az UCI számára. Az ok egyszerű, a Nemzetközi Olimpia Bizottság nem akar egyetlen konkurens szervezetet sem látni az általa ellenőrzött WADA-val szemben. Az már egy másik kérdés, hogy Cooksonék mintegy 15 millió Eurót költöttek idén az alapra.

Oscar Gatto a Tinkoff csapatánál folytatja

Erősítvén a tavaszi klasszikusokra sorát, a Tinkoff csapata leigazolta a „macskát”, azaz Oscar Gattót. A kiváló olasz versenyző az idei esztendőt az Androni Giocattoli csapatánál töltötte, melynek színeiben többek között nyert szakaszt a Szebeni Körversenyen is.

„Nagy elégtétel számomra, hogy egy olyan csapatban folytathatom a pályafutásom, amely a világ elitjébe tartozik. Nem szúrhatom el az elém tárulkozó lehetőségeket, így mindent meg fogok tenni azért, hogy megfeleljek a csapat elvárásainak. Egy ilyen közegben csakis fejlődhetek” – nyilatkozta Gatto.

A Tinkoff csapata ezzel 27 főben véglegesítette keretét, amelybe mindössze öt kerékpáros érkezett a regnáló Európa bajnok szlovák Erik Baska, a brit sprinter Adam Blythe, az említett Gatto, a tehetséges osztrák hegyimenő Michael Gogl valamint az orosz Yuriy Trofimov. Távozott ellenben szinte az egész dán különítmény valamint visszavonuló Ivan Basso.  

Kerékpáros közvetítések nélkül maradhat az Egyesült Államok

A minap jelentették be, hogy az NBC november 16-ával megszünteti egyik különálló sportcsatornáját a Universal Sport Channelt, amely a kerékpáros közvetítések nagy részéért felelt, ide értve a Vuelta Espanát, a tavaszi klasszikusokat és a cyclo-cross világkupa futamait is. Sajnálatos módon egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a Tour de France illetőleg Kaliforniai Körverseny képernyőre kerülhet-e az Államokban valahol a jövő év folyamán.  

Andrea Palini duplázott a Hainani Körön

Xinglong és Wenchang között 188,3 kilométer várta a kerekeseket a Hainani Körverseny második etapján. A penzum tartogatott ugyan kisebb emelkedőket, ennek ellenére ismételten csak a sprintereké volt a főszerep, ezúttal is mezőnyhajrá döntött, amit az első etaphoz hasonlóan ismételten az olasz Andrea Palini (SkyDive Dubai) nyert meg honfitársa Sacha Modolo (Lampre-Merida) illetőleg Ruslan Tleubayev (Astana) előtt. Összetettben természetesen továbbra is Palini vezet.   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes