Napi eszpresszó: egy kínai üzletember nagy tervei

Napi hírösszefoglalónk szereplő Wang Jianlin, a World Tour reformok, Tony Gallopin, Heinrich Heussler valamint a Lampre-Merida csapata

Kína leggazdagabb embere mindhárom nagy körversenyt megvenné

Köztudott, hogy a francia ASO a kerékpársport legnagyobb versenyszervezője birtokolva a Tour de France-t a Vuelta Espanát és megannyi nagy nevű versenyt. Kína leggazdagabb embere Wang Jianlin azonban készen áll arra, hogy mindhárom nagy körversenyt megvásárolja. A Wanda Sport tulajdonosának vagyona körülbelül harminc milliárd dollár körül mozoghat, ráadásul számos európai sportcsapatban részesedése van úgy, mint az Atletico Madrid labdarúgócsapata. Jianlin ezen év végén épp azon dolgozik, hogy pénzügyileg továbberősítse sportcégét a közeljövő újabb befektetései okán.

A World Tour reformok készen állnak

A két napos barcelonai egyeztetést követően megszülettek a döntések a 2017-től bevezetendő World Tour reformokat illetően. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy konkrétan nem is állapodtak meg semmi egetverő dologban. A lényeg, hogy a 2017-es esztendőtől kezdve a World Tour versenynaptárban szereplő viadalok három évre kapják meg a jogot, mindemellett a csapatok is három évre kapják meg a licence-t, amelyet évente felül kell vizsgálni. Ezen felül létrehoztak egy csoportot, melynek az lesz a feladata, hogy kidolgozza 2017-re a legmagasabb osztály versenynaptárát. A versenyek bekerüléséhez pályáznia kell a szervezőknek.

„A reformok lényegében egyfajta stabilitás megteremtéséről szólnak. A versenyszervezők, a csapatok és a befektetők együtt dolgozásáról, amely hitelességet teremt a sportág számára. A legfőbb célunk, hogy visszaállítsuk a kerékpársport pozitív képét. A kerékpározásban rengeteg lehetőség rejlik, amelyeket most már éppen itt az ideje kiaknázni. Elégedett vagyok az együttműködések megkötésével, nagyon várom már a 2017-es idény rajtját” – mondta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke Brian Cookson.  

Tony Gallopin jövő évi versenyprogramja, lényegében pontról pontra megegyezik a 2015-ös idényével

A Lotto-Soudal francia kerekese Tony Gallopin a Grand Prix La Marseilles viadalán kezdi a 2016-os idényt, amelyet aztán az Etoile de Bessèges, a Volta ao Algarve, a  Párizs- Nizza és a Milánó-Sanremó négyese követ majd. Ez a versenyprogram teljes egészében megegyezik a 2015-ös idény programjával.

„A 2015-ös idény egy remek teszt volt mindezen versenyek kapcsán. 2016-ban szeretném megcsinálni a Tour-Vuelta duplát, de a kanadai World Tour versenyek is nagyon vonzóak számomra. Próbálok egy jó idényt futni, ennek fejében meglátjuk, hogy mire is lehetek képes az idény első felében. Értelemszerűen majd ehhez igazíjuk az év második részét” – nyilatkozta határozottan Gallopin.  

Heinrich Haussler nem áll rajthoz az ausztrál nemzeti bajnokságon

Szinte biztos, hogy új nemzeti bajnokot avatnak január elején Ausztráliában, hisz a címvédő Heinrich Haussler nem áll rajthoz hazája első fontos versenyén. Amennyire jól sikerült az IAM Cycling versenyzőjének az év eleje, olyannyira volt csalódáskeltő a tavaszi szereplése, amelyet elmondása szerint nem szeretne még egyszer átélni. Épp ezért döntött úgy, hogy inkább kihagyja a januári versenyt és teljes erejével a tavaszi klasszikusokra összpontosít.

„Sohasem fogom elfelejteni azokat a napokat, amikor az ausztrál nemzeti színekben versenyezhettem. Büszkeséggel töltött el a bajnoki mez felhúzása, még akkor is, ha csak éppen edzeni indultam. A tavaszi klasszikusokra való minél jobb felkészülésem okán 2016-ban nem állok rajthoz a nemzeti bajnokságon, 2017-ben azonban ígérem, visszatérek” – nyilatkozta Haussler.

Lampre-Merida: többet várunk a kapitányainktól

A 2015-ös év, mondhatni, hogy egy sikeres esztendő volt az olasz Lampre-Merida csapatának életében. Mindezek ellenére a csapat vezetősége jóval többet vár három kapitányától, nevezetesen Rui Costa, Diego Ulissi és Sacha Modolo hármasától.

„Nem egyszerű kimondani, de teljes mértékben nem lehetünk elégedettek a 2015-ös idény eredményeivel. Kissé szeretnénk többet látni a legjobbjainktól, úgy, mint Ruis Costa, Diego Ulissi és Sacha Modolo. Ulissi későn kezdte az idényt, míg Costa egészen más edzésprogramot teljesített, mint bármikor korábban, amely nem éppen jó irányba sült el. Louis Meintjes érkezésével megerősödött a csapatunk, bízunk benne, hogy a 2016-os idényben csak még jobbak lehetünk” – mondta bizakodva Giuseppe Saronni.   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes