Napi eszpresszó: Ivan Basso új szerepkörben

Napi hírösszefoglalónk szereplői Ivan Basso, Tom Skujins, Mauro Santambrogio, a Katalán Körverseny valamint Andrey Zeits

Ivan Basso a Tinkoff csapatának technikai koordinátora lesz

Október hónap elején jelentette be visszavonulását a kétszeres Giro d’Italia győztes Ivan Basso, miután az idei Tour de France során hererákkal diagnosztizálták, melynek kapcsán azonnal megműtötték. Szerencsére a beavatkozás sikeresnek bizonyult, mindezek ellenére az olasz legenda a profi kerékpározás befejezése mellett döntött. A 37 esztendős Basso a jövőben a Tinkoff csapatának technikai koordinátora lesz, feladata az ifjú tehetségek felkutatása mellett a csapat vezetőivel való kapcsolattartásra irányul.

„Nagyon boldog vagyok és köszönöm Oleg Tinkovnak, hogy felajánlotta számomra ezt a lehetőséget. Fontos, hogy elkezdhessem az életem egy új szakaszát. Bízom benne, hogy tökéletes összhangba kerülhetek mind a kerékpárosokkal mind pedig a szakmai vezetéssel, ezáltal egyfajta kapcsot megteremtve közöttük” – nyilatkozta Basso a csapat első horvátországi összetartásán.

Tom Skujins a Cannondale csapatánál folytatja

A lett kerékpársport feltörekvő tehetsége Tom Skujins két éves megállapodást kötött a Cannondale csapatával, így a 2017-es idény végéig szinte biztos, hogy Jonathan Vaughters kezei alatt versenyez majd a 24 esztendős kiválóság. Az elmúlt két évet a Hincapie csapatánál töltő Skujins az idén nyert szakaszt a Kaliforniai Körversenyen és több napon keresztül viselhette a sárga trikót is.

„Nagyon örülök, hogy egy ilyen nagyszerű csapathoz kerülhettem. Természetesen az volt az elsődleges célom, hogy egy World Tour gárdánál folytathassam a pályafutásom, habár a Hincapie is szeretett volna megtartani. A Kaliforniai Körversenyen elért kiváló eredményeim természetesen sokat segítettek a szerződés megkötését illetően. Ellenben Kolorádóban és az Albertai Körverseny során is jól mentem, mondhatni, hogy konstans formát mutattam az év folyamán. Alig várom már a 2016-os idény rajtját” – mondta Skujins.

Mauro Santambrogio immáron egy életre elásta magát

Először EPO-val bukott meg a 2013-as Giro során, majd pedig, még a hivatalos visszatérését megelőzően tesztoszteronnal akadt fenn a tehetséges olasz hegyimenő Mauro Santambrogio. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség mintegy tízhónapnyi vizsgálatot követően végül három éves eltiltást szabott ki a kerékpárosra, aki így vélhetően többet már nem versenyezhet. Santambrogio első 2013-as kényszerszünetének idején öngyilkosságot kísérelt meg, mindezek ellenére úgy tűnik, hogy nem tanult az esetből.

Már az első etap hegyi befutóval zárulhat a 2016-os Katalán Körversenyen

Március 21. és 27. között kerül sor a jövő évi Katalán Körversenyre, melynek kapcsán a versenyigazgató bejelentette, hogy a La Molina illetőleg a Port Ainé emelkedői is helyet kapnak az útvonalban. Az elmondások szerint akár már az első szakasz is hegyi befutóval zárulhat, ám a végig hegyekkel tűzdelt viadal királyetapja a harmadik szakasz lehet, amelynek végén a retteget, La Molina várja a kerekeseket. 2015-ben Tejay Van Garderen nyerte ezt az emelkedőt, míg összetettben Richie Porte diadalmaskodott.  

Andrey Zeits nyerte a Hainani Körverseny királyszakaszát

Dongfang és Wuzhishan között a Hainani Körverseny királyszakaszára került sor. A táv 204,8 kilométer volt két kiemelt kategóriás emelkedővel, azonban nem hegyi befutóval. A legjobbnak végül Andrey Zeits (Astana) bizonyult, így a kazah kerékpáros nyerte a szakaszt Julien El Fares (Marseille 13-KTM) illetőleg Francisco Mancebo (SkyDive Dubai) kettőse előtt. Sacha Modolo (Lampre-Merida) hatalmasat küzdve megőrizte összetettbeli vezető helyét, így az utolsó etap előtt bebiztosította győzelmét.   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes