Napi eszpresszó: Nibali a Lombard Kör győztese

Napi hírösszefoglalónk szereplői Vincenzo Nibali, a World Tour sorozat végeredménye, Alexis Gougeard, Christophe Laporte, Alexey Lutsenko valamint Wout Van Aert  

Vincenzo Nibali nyerte a Lombard Körversenyt

Bergamo és Como között egy 245 kilométeres viadallal zárult a 2015-ös World Tour sorozat. Az már korábban eldőlt, hogy a spanyol Alejandro Valverde nyeri az összetett elszámolást, ám ezt leszámítva még számos nyitott kérdés várta a maga válaszát. Az immáron 109. alkalommal megrendezett olasz egynapos elején egy tizenegyfős szökevénycsoport lépett meg, amelyet nevezetesen Stefan Schumacher (CCC Sprandi Polkowice), Enrico Barbin (Badiani-CSF), Jan Polanc (Lampre-Merida), Matteo Busato (Southeast), Dennis Van Winden (LottoNL-Jumbo), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Pier Paolo de Negri (Nippo-Vini Fantini), Marco Canola (UnitedHealthcare), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) és Oscar Gatto (Androni Giocattoli) alkotott. A Madonna del Ghisallo emelkedőjén, aztán annak rendje és módja szerint megrostálódott a mezőny. 16 kilométerrel a vége előtt a Civiglio kaptatójáról lefelé Vincenzo Nibali (Astana) robbantott, akit már nem is tudtak utolérni, így a szép számú publikum hazai győzelmet ünnepelhetett. A második Daniel Moreno (Movistar), míg a harmadik Thibaut Pinot (FDJ) lett.

Nibali nagyon büszke a győzelmére

Vincenzo Nibali fantasztikus formában zárja a 2015-ös szezont, hisz a Lombard Kör megnyerésével immáron harmadik olasz egynaposát nyerte az elmúlt rövid időszakot tekintve. A „cápa” nagyon büszke, hogy egy ilyen kaliberű klasszikust tudort nyerni, bizakodva tekint előre, immáron már a 2016-os idényre fókuszál.

„Sajnos sokan még mindig a Vueltán elkövetett hibámmal vannak elfoglalva, amely azért nem csak rajtam múlott. Összességében nagyon elégedett vagyok az idei szezonommal. Nem volt egy könnyű idény, többször megrogytam mentálisan, azonban sohasem adtam fel, így az idény végére lendületbe jöttem. Megnyertem egy nagy Monumentet, amely egy olasz versenyző életében mindig különleges. Még az Abu Dhabi Körversenyen állok rajthoz, azt követően azonban már a következő idényre kívánok koncentrálni” – mondta Nibali a győzelmét követően.  

Kialakult a World Tour sorozat végeredménye

Azt már korábban tudhattuk, hogy Alejandro Valverde (Movistar) nyerte a 2015-ös World Tour sorozatot Joaquim Rodriguez (Katusha) és Nairo Quintana (Movistar) kettőse előtt. A Lombard Körversenyt követően sem változott a szituáció, ám immáron véglegesnek tekinthető a sorrend. A csapatversenyben mindössze öt pont előnnyel végzett az élen a spanyol Movistar köszönhetően Valverde a Lombard Körön aratott negyedik helyének. A második az orosz Katusha, a harmadik pedig a brit Sky alakulata lett. A nemzetek összevetésében Spanyolország végzett az élen Olaszország és Kolumbia kettőse előtt.

Alexis Gougeard az Eurometropole viadalának győztese

A prológon kiharcolt három másodperces előnyét megtartva a francia Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) nyerte, az elsősorban a sprintereknek kedvező Tour de l’Eurometropole viadalát. Az utolsó etap során Mons és Tournai között 153,8 kilométer vártas a mezőnyt. Az előző napokhoz hasonlóan ezúttal is mezőnyhajrá döntött, amelyet a svéd Jonas Ahlstrand (Cofidis) nyert meg Sondre Holst Enger (IAM Cycling) illetőleg Raymond Kreder (Team Roompot) kettőse előtt.

Összetettben Gougeard mögött Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) lett a második, míg a dobogó harmadik fokára Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal) állhatott fel. A pontversenyt Röelandts, a hegyi összetettet Gregory Habeaux (Wallonie-Brixelles), a legjobb fiatalnak járó fehér trikót Gougeard, míg a csapatversenyt a svájci IAM Cycling nyerte.

Christophe Laporte a Vendée-i egynapos legjobbja

Olonne sur Mer illetőleg la Roche Sur Yon között 201 kilométer várta a 44. Tour de Vendée egynaposának résztvevőit. A tartományon végigvezető egynapos végén a zuhogó eső ellenére is mezőnyhajrá döntött, amit Christophe Laporte (Cofidis) nyert meg Yauheni Hutarovich (Bretagne-Séché Environnement) és Thomas Sprengers (Topsport Vlaanderen) ellenében. Lovassy Krisztián (Differdange-Losch) személyében magyar résztvevője is volt az eseménynek, aki kifejezetten jól tartotta magát, így végül a 23. helyen zárta a viadalt.

Hazai győzelem Almatiban

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Tour de Almaty viadala, amely első ízben kapott 1.1-es kategóriájú besorolást. A mezőnyben Kenyeres Ábel (Tusnad) személyében egy magyar kerékpáros is ott volt. A 186 kilométeres táv végén a hazaiak ünnepelhettek, hisz végül Alexey Lutsenko (Astana) diadalmaskodott csapattársa Fabio Aru (Astana) valamint Pavel Kochetkov (Katusha) előtt. Kenyeres Ábel végül nem ért célba.

Wout Van Aert a Superprestige nyitányát is behúzta

Gietenben vette kezdetét a 2015/2016-os Superprestige cyclo-cross sorozat. Az észak holland városkában végül a mindössze 21 esztendős belga Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) diadalmaskodott a hazaiak üdvöskéje Lars Van der Haar (Giant-Alpecin) illetőleg a feltörekvő Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace) előtt. A nagyobb nevek közül Sven Nys (Crelan-AA Drink) a negyedik, míg Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) a hetedik helyen zárt. Van Aert fantasztikus formában kezdte az idényt, hisz a világkupa nyitányát is ő nyerte néhány napja Las Vegasban.   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes