A 20. szakasz elé: jön a hollandok hegye

Amennyiben egy szakaszt nézel meg a Tour de France-ból, akkor ez legyen az. Az Alpe d’Huez következik.

2011-ben egy fantasztikus útvonalat jelöltek ki a szervezők az Alpe d’Huez hegyi befutójával, ahol Alberto Contador és Cadel Evans vívott hatalmas csatát, ám végül Pierre Rolland nyerte a szakaszt. 2015-ben érthető módon az volt az ASO terve, hogy ezt az etapot megismételhessék, azonban egy földcsuszamlás következtében a Col du Telegraphe és a Col du Galibier végül kikerült az útvonalból.

A penzum Modane városából indul, majd mintegy 25 kilométer megtételét követően megkezdődik a mászás. A kiemelt kategóriás Col de la Croix de Fer (29km, 5.2%) már önmagában is éppen elég brutálisnak ígérkezik, hosszúsága révén a most vagy soha képzetét keltve. Innen leereszkedve éppen a Huez előtt Bourg d’Oisansban várj a kerekeseket a részhajrá. A hollandok hegye az Alpe d’Huez (13,8km, 8,1%) pedig a kerékpársport élő legendája. 1952-ben Fausto Coppi volt az első, aki szakaszt nyert ide. Aztán az elkövetkezendő hat évben ötször is a hollandok diadalmaskodtak Joop Zoetemelk illetőleg Hennie Kuiper révén. 2013-ban utolsóként a verseny történetében Christophe Riblon nyerte az emelkedőt. A leggyorsabb időt Marco Pantani futotta, aki 1995-ben 37 perc 35 másodperc alatt abszolválta a legendát.

Mellékesen azért nevezik a hollandok hegyének mivel a múltban nyolc alakalommal is ezen ország kerekesei győztek itt, ezzel a nemzetek ranglistájának élén állva.

Ami az esélyeket illeti Christopher Froome (Sky) és Nairo Quintana (Movistar) egyöntetűen bejelentette, hogy szeretné megnyerni ezt a szakaszt. Vincenzo Nibali (Astana) formajavulása is számottevő, így az olaszt sem szabad idő előtt leírni. Rajtuk kívül természetesen a franciák is szeretnék ezt a dicsőséget a magukénak tudni, így Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Thibaut Pinot (FDJ) és Pierre Rolland (Europcar) triójára is érdemes lesz figyelni.   

A jelenlegi mezőnyből, mint azt már említettük Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) és Pierre Rolland (Europcar) kettőse nyert már ide hegyi befutót a Francia Körverseny történetében.    

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes