A 2016-os Giro d Italia három legbrutálisabb szakasza

A jövő évi Giro d’Italia során tíz olyan hegy lesz, amely meghaladja a 2000 méteres magasságot, ráadásul ebből kilencet három szakaszba sűrítettek.

A Giro d’Italia szervezői jól ismertek a könyörtelen hegyi szakaszok tervezéséről, kihasználva az ország teljes domborzatát, de úgy tűnik, hogy idén túlszárnyalták saját magukat is a 2016-os útvonal tekintetében.

Hármon, az utolsó nyolc szakasz közül 2000 méter fölé kell fölkapaszkodni, a királyszakaszra pedig a második hétvégén kerül sor, ami különösen durva lesz a kerekesek számára.

14. SZAKASZ ALPAGO (Farra)-CORVARA (Alta Badia) 210 km

Nem elég, hogy hihetetlenül hosszú a szakasz, 210 km – ami hosszabb, mint a 2015-ös Tour de France bármelyik szakasza – de hat kategorizált emelkedő is van az útvonalban.

A hat mászásból ötször 2000 méter fölé vezet az út, ahol a levegő már igen ritka, és egyáltalán nem kizárt, hogy májusban még hó is lehet az utakon.

Az sem teljesen értelmezhető, hogy hol is kezdődik pontosan az első emelkedő a Passo Porodi, de a versenyzőknek már a 23. kilométertől fölfelé kell haladniuk. Eltekintve az első 14 kilométertől, egy méter sík sincs a penzumban.

19. SZAKASZ PINEROLO-RISOUL 161 km

Hasonlóan a 14 szakaszhoz a 19 etap sem tűnik könnyebbnek, már ami a szintrajzot illeti, ráadásul a Colle del’Agnello megmászásával Francia országban ér véget a nap.

2007 után ismét visszatérnek az Agnello emelkedőjére amit Yoann Le Boulanger nyert meg legútobb.

Pinerolobol 38 kilométert kell majd megtenniük a szerencsés résztvevőknek, hogy neki veselkedhessenek a 65 kilométeres hegymenetnek. Az egyetlen lejtmenetet a hegy túloldalán kell megtenni, majd azt követően vágnak neki a 14,3 kilométeres, több mint 7 százalékos kaptatónak, föl egészen a Risoul-i befutóig.

20. SZAKASZ GUILLESTRE-SANT'ANNA DI VINADIO 134 km

Másnap visszafelé veszik az irányt, elhagyva Francia országot, de előtte még fölmásznak a Col de Vars, a Col de la Bonette és a Colle della Lombarda emelkedőire is, minden alkalommal 2000 méteres magasság felett.  A Bonette arról híres, hogy ide vezet Európa legmagasabb aszfaltozott útja, de a versenyzők nem mennek föl a legtetejéig, csak a Colle dell'Angello csúcsáig.

A bringások valószínűleg egész éjjel a görgőn ülnek majd, hogy formába tartsák magukat a másnapi brutális rajtig, ami rögtön emelkedővel kezdődik. Egy hosszú lejtő a Bonnettéről vezet majd a Lombarda lábához.

Az egész 134 kilométer tiszta gyönyör, de csak a nézőknek és talán annak, aki megnyeri ezt a szakaszt, vagy aki a szakasz után fölveheti a rózsaszín trikót. Mindenki más, rendesen szidni fogja a szervezőket.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes