A Katusha nemzetközi csapattá válna

A Katusha World Tour csapata szakítani akar azzal, hogy az emberek egy „zárt” közegként tekintenek rájuk, illetve bővíteni szeretnék szurkolótáborukat is, így az orosz bejegyzésű csapat 2016-ra több külföldi versenyzőt is igazolt.

A menedzsment reméli, hogy a változás segít abban is, hogy egy bizonyos mértékben függetlenedjenek a csapat milliárdos tulajdonosától, Igor Makarovtól.

A csapat általános menedzsere, Viatcheslav Ekimov, elmondta: „Több identitást akarunk a gárdánknak. A következő évtől kis mértékben megváltozik a koncepció, egyediek leszünk, több szponzort állítunk magunk mellé és még nemzetközibb gárdává válunk.”

A csapat 2016-ban is Katusha néven fog versenyezni, de elképzelhető, hogy új névadó szponzort keresnek az azt követő szezonra.

Makarov ugyanezen a magas szinten fogja folytatni a csapat szponzorálását a jövő évben, erősítette meg Philippe Maertens, sajtófelelős. Azonban az orosz identitástól való távolodás nagyban segíthet egy nemzetközi főszponzor becserkészésében.

A Katusha az orosz versenyzők kivételes kezelését is elhagyja majd: ha jobb a hazainál egy más nemzetiségű versenyző a csapatban, utóbbit fogják versenyeztetni. 2016-ra öt versenyző érkezik a gárdához nemzetközi téren: a belga Jurgen Van den Broeck, a német Nils Politt, a kolumbiai Jhonatan Restrepo, a dán Michael Morkov és az észt Rein Taaramae. Mellettük mindössze egy orosz kerekest igazoltak, Matvey Mamykin személyében, aki eddig a fiókcsapatban versenyzett. Jövőre így 14 orosz és 14 külföldi versenyzőből fog állni a Katusha. A csapat fő versenyzői továbbra is Alexander Kristoff és Joaquim Rodríguez lesznek.

Probléma az imázzsal

Maertens elmondta, hogy a csapat imázs krízisben szenved: „Nem mondhatom, hogy egy vonzó csapat vagyunk” - mondta. „Mindenki tart az oroszoktól, pedig semmi okuk nincs erre, mert rendes srácok… az emberek mégis azt hiszik, hogy a kelet-európai versenyzők kissé zárkózottak.”

Maertens hozzátette, hogy a továbbiakban próbálják majd jobban reklámozni a Katusha márkáját, mert a jövőben már egy Makarovtól függetlenebb csapatot képzelnek el. „Azt akarjuk, hogy sokáig létezzen a csapat, hosszú távon gondolkozunk” - mondta.

A Katushát 2009-ben alapították, Russian Global Cycling Project alcímmel. Akkoriban elmondták, hogy küldetésük az orosz versenyzők felkészítése a 2016-os riói olimpiára.

Ekimov ragaszkodott kijelentéséhez, miszerint az új program tavasszal körvonalazódott, és nem az elmúlt hetekben kirobbant orosz doppingbotrány váltotta ki.

A Katusha idén zárta eddigi legsikeresebb szezonját. A csapat másodikként végzett a UCI World Tour ranglistán és 40 győzelmet aratott - igencsak nagy ugrás ez a szám az eddigi átlag 20 győzelemhez képest.

A Katusha újragondolt mezét december 12-én, a gárda szezon előtti bemutatóján, a spanyolországi Calpéban leplezik le.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes