A kerékpársport 13 legfurcsább beceneve

A modern világ sportembereinek becenevei általában nélkülözik a fantáziát. Gondoljunk csak a brit kerékpárosokra: bármi is a vezetéknevük, hozzáadnak egy „y”-t és meg is vannak. Froomey, Swifty, Kennaugh-y (?).

A szigetországon kívüli versenyzők azonban egész kalandos neveket kaptak az évek során. Néhányukba beleszőtték a várost, ahol születtek, összekötve egy figyelemreméltó állattal; mások viszont mégsem annyira leleményesek.

Nézzünk hát tizenhármat, a legjobb becenevek közül.

Tom Dumoulin – „A Maastricht-i pillangó

Amikor Tom Dumoulinra gondolunk, ahogy egy időfutamot teljesít, akár gondolhatunk egy pillangóra is, amint szinte lebeg - Dumoulint elnézve akár azt is hihetjük, könnyű, amit csinál.

Emellett Maastricht városából származik, ezért ez a rész egyértelmű. A Vueltán mutatott hegyi teljesítménye után elképzelhető azonban, hogy valami rémisztőbb élőlényre változik a pillangó becenevében.

Tony Martin - Der Panzerwagen

„A Tank” becenevet inkább adnánk egy 130 kilót nyomó amerikai futballistának, mint egy 70 kilogramm körüli kerékpárversenyzőnek, de Tony Martin beceneve, a Panzerwagen, mégis illik rá.

A németek eme tankja ugyanis mindent elsöpört a második világháború során - csakúgy, mint Tony Martin az elmúlt évek időfutamain.

Chris Horner - A világ második legjobb hegyimenője

A világ legrosszabb becenevei közül néhányat maguk a versenyzők találták ki, de amikor Chris Horner a második legjobb hegyimenőnek nevezte magát Alberto Contador mögött, ez sajnos ráragadt.

Elég jónak kell lenni ahhoz, hogy nyerjen az ember egy Vueltát, de hogy Horner valaha is a kerékpársport második legjobb hegyimenője lett volna… nos, ezt mindenki döntse el saját maga.

Johan Museeuw - A sirály

A nagyszerű Johan Museeuw beceneve egyszerűen a vezetéknevéből származik, hiszen hollandul a sirály (de Zeemeeuw) meglehetősen hasonlít rá.

Davis Phinney - A pénztárgép

Miért hívják Davis Phinney-t pénztárgépnek? Azért, mert mindenkitől elvette a pénzt. Nem szó szerint, hanem egyszerűen annyi versenyt nyert, hogy a többieknek „nem maradt”.

Fiának, Taylornek, „Mini Phinney” a beceneve.

Jan Ullrich - A jojó

A német testtömegével való küzdelme egyértelmű volt mindenkinek. Ahogy a karriere során igen nagyokat ingadozott, ráragadt a fenti becenév.

Ferdy Kubler - Mr. 100,000 volt

Ferdinand Kubler, hogy teljes nevén nevezzük, több mint 400 versenyt nyert karriere során, beleértve egy Tour de France-t, egy világbajnokságot és négy ardenneki klasszikust.

A kerékpáron mutatott „elektromossága” által érdemelte ki becenevét.

Nem összetévesztendő Mr. 1,000 volttal, ami az FDJ főnökének, Marc Madiotnak volt a beceneve.

Julio Jimenez – Az Avila-i órásmester

Julio Jimenez, aki 10 Grand Tour szakaszt nyert 1964 és 1968 között, tényleg egy órakészítő volt, mielőtt a kerékpározással kezdett foglalkozni.

David Moncoutie - Moncoucou (My Cuckoo (A kakukkom))

Egyszerűen mert úgy hangzik, mint a neve.

Heinrich Haussler - Barbie

Haussler valószínűleg a Cervelo Test Teames időkben viselt festett szőke haja miatt érdemelte ki a becses Barbie becenevet.

Robert Gesink - A Varsseveld-i keselyű

A keselyű egy igencsak nagy ragadozó madár, de Gesink talán még nem nőtt fel a mások által előre megítélt becenevéhez eddigi pályafutása során.

Carlo Galetti - A kanálisok mókusa / Az emberi stopper

Az 1910-es Giro d’Italia győztesének olasz beceneve - „Il Scoiattolo dei Navigli” - jól hangozhat, azonban míg a Milánó kanálisaira való utalást érteni, a mókust nehéz megfejteni.

Másik becenevét valószínűleg az időfutamokon nyújtott jó teljesítménye után kapta.

Phil Anderson - Dr. fogsor

Az ausztrál Phil Anderson állítólag a mezőny legnagyobb fogaival rendelkezett.

Skippy-nek is nevezték az ikonikus ausztrál kenguru után.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes