A Lampre elleni vádak ejtve, börtönbüntetés Ballannak?

A hosszú ideje tartó Mantovai nyomozás és tárgyalássorozat, ami a Lampre csapatában folyt állítólagos doppingolásról szól, fordulóponthoz érkezett. Legfőbb ügyész, Antonio Condorelli, meglepő módon, ejtette a vádakat a csapat menedzser Giuseppe Saronni, sportvezetők Fabrizio Bontempi és Maurizio Piovani, illetve számos más személyzeti tag ügyében.

A mantovai gyógyszerészhez, Guido Negrellihez kapcsolt és vád alá helyezett 28 emberből 13 felfüggesztett börtönbüntetéssel és 20.000 és 60.000 Euró közötti pénzbüntetésekkel néznek szembe.

Condorelli elrendelte a korábbi Lampre csapatkapitány, Damiano Cunego, illetve Mauro Santambrogio, Mauro Da Dalto, Mirco Lorenzetto, a dán Michael Rasmussen - aki 2014-ben beismerte, hogy doppingolt - és a spanyol orvos, José Ibarguren elleni vádak ejtését. Utóbbi jelenleg az Etixx-QuickStep csapatánál dolgozik.

Azonban számos versenyző, beleértve a 2009-es országúti világbajnokot, Alessandro Ballant, Marzio Brusegint, Pietro Caucchiolit, Simone Ponzit, Massimilian Morit, Manuele Morit, Paolo Bossonit és Marco Bandierát, illetve a korábbi edző, Sergio Gelatit, 12 és 28 hónap közötti felfüggesztett börtönbüntetésre számíthatnak. Condorelli négy és fél éves börtönbüntetést szabna ki Guido Negrellire. Mori az egyetlen a felsoroltak közül, aki még a Lampre-Meridánál aktív kerékpáros. Ponzi épp most hagyta el a Southeast csapatát, hogy a CCC Sprandi Polkowice színeiben versenyezhessen a következő két évben.

Negrellit egy életre eltiltotta minden sporttal kapcsolatos tevékenységtől az Olasz Olimpiai Bizottság még januárban. Dr. Fiorenzo Bonazzit négy évre, míg Ballant két évre tiltották el.

Ballan beismert az ózonnal dúsított vérátömlesztést, de a kezdetektől azt vallotta, hogy egy vírus leküzdésének segítésére kapja, nem teljesítménye fokozására. A BMC 2014-ben elbocsátotta, de most reméli, talál új csapatot. Ballan egy 40.000 Eurós büntetésre számíthat a Mantovai nyomozásból kifolyólag.

Az ügy kezdete óta, Rasmussen és Santambrogio beismerték, hogy doppingoltak, de úgy tűnik, elég kevés bizonyíték mutatja, hogy bármi rosszat tettek volna, amikor Negrellihez kapcsolták őket.

A nyomozás 2008 óta tart, amikor fény derült arra, hogy számos versenyző Negrellinek dolgozott, attól függetlenül, hogy a szomszéd városban, vagy több száz kilométerre laktak tőle. A tárgyalások 2014-ben kezdődtek, és várhatóan idén decemberben zárulnak le.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes