A számok: a legnagyobb, a leggyorsabb, 2015 rekorderei

Az idei szezon végének közeledtével összeszedtük a fő statisztikákat a World Tour és a Pro Kontinentális mezőnyből.

20 - Alexander Kristoff ennyivel növelte győzelmeinek számát idén. A World Tourban André Greipel került a legközelebb hozzá a maga 16 győzelmével, míg Mark Cavendish 14-gyel harmadik lett.

Kristoff kiválóan kezdte a szezont, majd a klasszikusokra is átmentette a formát, ahol sikerült a második monumentjét, a Flandriai Kört is megnyernie. Nyáron elkerülte a győzelem, két hónapig nem állhatott a dobogó legfelső fokára, majd a norvég Arctic Race-en megtört a jég.

15,626.20 - kilométert versenyzett Jens Debusschere idén, miután január végén kezdte, és ezen a héten fejezte be szezonját, a Nationale Sluitingprijs - Putte – Kapellen versenyen.

Az olasz Kristian Sbaragli 15,478 kilométerrel második, míg Martijn Keizer 15,460 versenykilométerével harmadik.

49.461 - km/óra volt az idei Párizs-Tours átlagsebessége, ami egyben rekord is az ikonikus 231 kilométeres versenyen. Matteo Trentin győzelmével megnyerte a Ruban Jaune-t, ami a leggyorsabb 200 kilométer fölötti verseny győztesének jár. Marco Marcato 2012-es rekordját sikerült idén megdöntenie több, mint egy km/órával.

Ez a tizenkettedik új rekord, ebből kilenc a Párizs-Tours-on született.

54.526 - kilométert hajtott Bradley Wiggins az egyórás világcsúcs-kísérletén júniusban. Wiggins volt a hatodik, aki hivatalosan próbálkozott a csúcs megdöntésével. Az egy hónappal korábban, honfitársa, Alex Dowsett által felállított, 52.937 kilométeres rekordot sikerült megdöntenie.

99 - igen nagy szám, ha azt vesszük figyelembe, hogy a LottoNL-Jumbo versenyzője, Martijn Keizer, egy híján százszor állt idén rajthoz. A tavalyi 77 versenynapjához képest ez igen jelentős növekedés. A Girón és a Vueltán is szerepelt, de ami a legtiszteletreméltóbb, hogy csak három versenyt adott fel idén.

Keizer mögött Pavel Brutt áll 96 versenynapjával, míg utána többen is rendelkeznek 93-mal.

39.389 - az idei leggyorsabb nagy körverseny átlagsebessége. Nem meglepően ez a Giro d’Italia. Ilyenkor még meglehetősen frissek a versenyzők lábai. Továbbá a Giro volt a leghosszabb háromhetes verseny idén: 3,481.8 kilométert teljesített a mezőny.

A Tour de France egy árnyalatnyival lassabb volt: 39.314 km/óra. A Vuelta a Espana volt a leglassabb - és a legrövidebb - a maga 39.227 km/órás átlagsebességével.

55.446 - Rohan Dennis rekorddöntő átlagsebessége a Tour de France prológján. Az ausztrál többször is járt a pályán, még a versenyt megelőző hónapokban, így már csukott szemmel is végig tudott volna menni. Mindenesetre megdöntötte Greg LeMond 1989-es Tour rekordját, ezzel Dennis-é a Tour legnagyobb átlagsebességű egyenkénti időfutama.

40 - Igaz, hogy a Vuelta volt a leglassabb a háromhetesek közül, azonban ezen a versenyen koptak le a legtöbben. 40 versenyző nem jutott el Madridig. A Cofidis és az IAM Cycling csapatának majd’ fele feladta a versenyt.

A Touron 38, a Girón 34 versenyző nem fejezte be értékelhetően a versenyt.

2.3.029 - Az UCI szabály, ami miatt Richie Porte kétperces büntetésben részesült a Girón, miután ledefektelt a 10. szakasz utolsó kilométerein, az Orica-GreenEDGE ugyancsak ausztrál versenyzője, Simon Clarke adott neki kereket. A versenyzők csak a saját csapatautóikból vagy a neutrál járműtől kaphatnak felszerelést.

Vincenzo Nibali ugyancsak a szabályzat áldozata lett, miután kizárták az idei Vueltáról az első szakaszon, miután igen látványosan elhúzták egy kulaccsal az egyik bukás után hátul ragadt csoporttól. Eduardo Sepulvedának (Bretagne-Séché Environment) pedig nem volt kedve 100 métert sétálni az előrébb helyezkedő csapatautójáig, így úgy gondolta, elviteti magát az FDJ autójával. Ezt azonban látták a bírók, és ki is zárták az argentint a Tourról.

13 - Grand Tourt teljesített zsinórban Adam Hansen. Egyelőre. Az ausztrál a 2011-es Vuelta óta minden háromhetes körversenyen rajthoz állt, de ami fontosabb: be is fejezte őket. Idén Sylvain Chavanel (IAM Cycling) is teljesítette mindhárom nagy körversenyt.

41 - a World Tourban szereplő nemzetek száma. Franciaország vezet 55 versenyzővel, őket Olaszország követi 54-gyel, Belgium pedig 53-mal áll a harmadik helyen. Finnország az egyik olyan ország, amit csak egy versenyző képvisel a legmagasabb szinten, azonban ez Jussi Veikkanen szezonvégi visszavonulásával változni fog.

30.45 - a Pro Kontinentális szinten működő UnitedHealthcare csapatának átlagéletkora, ezzel a két legfelső “osztályt” együtt nézve, a legidősebb csapat. Őket követi a Tinkoff-Saxo 30.13-as átlagéletkorral és a 40 éves Matteo Tossatóval, aki az egyik legidősebb profi versenyző jelenleg.

A Bardiani CSF csapata tartja a legfiatalabb csapat átlagéletkorát, mindössze 24.56-tal. A 2015-ös keretükből senki nem volt idősebb 30 évnél.

54 - Zsinórban, a negyedik szezonban sikerült az Etixx-QuickStep csapatának az élen végezni a csapatgyőzelmek terén. Ezúttal 54 győzelemmel zártak. A Sky követi őket 43 sikerrel, bár ebből az egyik a Tour összetettbeli győzelme volt.

A Pro Kontinentális Team Roompot három győzelmet hozott össze idén, míg a WorldTour ranglétra alján a LottoNL-Jumbo áll hat győzelemmel.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes