A Tour de France csapatainak értékelése II. rész

Így pár nappal az idei Tour de France befejezését követően is van még miről beszélni, ezúttal nézzük a csapatok értékelésének második felvonását.

A 2015-ös Francia Körversenyre 22 csapat – 18 World Tour és 4 pro-kontinentális – kapott meghívást. Néhány szavas értékelés a teljesítményükről.

Lotto-Soudal: Greipel a verseny legjobb sprintere

A belga Lotto-Soudal háza táján nem igazán lehet panaszra ok, hisz Andre Greipel messze a legjobb sprintere volt a Tournak, négy szakaszt nyerve, közte a legendás Champs-Elysées befutóját is. Mellette Tony Gallopin is remekelt, főként az első héten, de csapat szinten is kimagaslót nyújtottak. Eredményes Touron vannak túl.

Movistar: ketten dobogón, de még a csapatverseny is az övék

Eusebio Unzue csapata a Movistar hűen hagyományaihoz ezúttal is remek teljesítménnyel rukkolt elő az év legnagyobb körversenyén. Nairo Quintana a második, míg Alejandro Valverde a harmadik pozícióban zárta az összetettet, ráadásul a csapatversenyt is megnyerték. A segítőkben sem volt hiány, így már most várhatjuk a Vuelta Espana rajtját.

Orica-GreenEDGE: a sérülések játszották a főszerepet

A csapatidőfutam legnagyobb esélyese nem jutott el egyben a kilencedik napig, így a hőn áhított kronón már esélyük sem volt. Mondhatni, hogy az első héten elszállt szinte minden reményük. Az utolsó hét hegyei között aztán a Yates testvérek Adam és Simon kozmetikázták a teljesítményüket.

Sky: a csapatmunka újabb Tour győzelmet eredményezett

Az olvasók talán egy kicsit már unalmasnak találják, de a Sky csapatának taktikája megalapozta Christopher Froome győzelmét. Vélhetően Wout Poels és Richie Porte nélkül nem is lenne most a brit-kenyai kétszeres Tour győztes. Mondhatni tökéletes munkát végeztek, így megérdemelten nyerték a versenyt.

Tinkoff-Saxo: Sagan negyedszer, Contador ellenben nem nyert

Peter Sagan zsinórban negyedik alkalommal hódította el a zöld trikót, ráadásul 11 alaklommal végzett az első tízben, habár győznie egyszer sem sikerült. Ezzel szemben Alberto Contador nem tudott duplázni, a Giro megnyerését követően „csak” az ötödik helyen zárta a Tour de France-t. Felemás eredmények?

Trek Factory Racing: a kancellár távoztával anonimitásba burkolózva

Bauke Mollema a legcsendesebben versenyezve szerezte meg az összetett hetedik helyét, ennek ellenére Fabian Cancellara sérülését és hazautazását követően szinte nem is hallottunk a Trek Factory Racing csapatáról. Pedig volt rajtuk a sárga trikó is, ám Fabian balszerencsés éve a harmadik szakaszon megpecsételődött.

Bora – Argon 18: tisztes helytállás

A szabadkártyás német csapat szereplése nem mondható éppen a legszerencsésebbnek, ennek ellenére összességében tisztes helyt álltak Franciaországban. Sam Bennett ugyan nem volt aktív részese a sprinteknek, ennek ellenére Emanuel Buchmann és Jan Barta révén elfogadható teljesítménnyel rukkoltak elő.  

Bretagne-Séché Environnement: a Tour szökevénycsapata

Az idei Tour de France során a szabadkártyás Bretagne-Séché Environnement csapata tökéletesen mutatta azt be, hogy miképp kell egy kiscsapatnak mutatnia magát egy nagy körversenyen. Szinte minden szökésben benne voltak, órákon át mutatva ezzel a szponzoraikat a televíziós kameráknak.

Cofidis: Bouhanni nélkül semmire sem mentek

Nacer Bouhanni leszerződtetése egyértelműen egy esetleges a Francia Körversenyen mutatott kiemelkedő eredményre irányult. Ezzel szemben már az ötödik szakaszon feladta a viadalt, amely egy másféle taktikai elképzelés felé vitte el a gárdát. Próbálkoztak szökésekkel és a mezőnyhajráknál is, ennek ellenére ebből túl sok jó nem sült ki.

Europcar: az elfogadható teljesítmény határán

Akármennyire is hihetetlen Pierre Rolland immáron hetedik alkalommal állt rajthoz a Francia Körversenyen, ebből három alkalommal zárt az első tíz között. Az utolsó héten viszonylag kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, ám mellette sem Thomas Voeckler sem pedig Cyril Gautier nem nyújtott kiemelkedőt.

MTN-Qhubeka: egy sikeres bemutatkozás

Ettől jobban talán nem is sikerülhetett volna, az első afrikai csapat bemutatkozása a Touron. Stephen Cummings káprázatos szakaszgyőzelme mellett Daniel Teklehaimanot első eritreai kerékpárosként viselhette a pöttyös trikót, ráadásul Serge Pauwels is remekelt az összetettben, az első 15 között zárva.   

Képek forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes