Alberto Contador: a Tour lesz az elsődleges

Alberto Contador személyiségéről sokat elmond, hogy bár megnyerte az idei Giro d’Italiát, kissé csalódott volt, hiszen a Tour de France-on alulmaradt riválisaival szemben.

 „Boldog vagyok, hiszen egy gyönyörű, és egyben nagyon nehéz versenyt nyertem meg” – kezdte Contador a Giróra utalva. „Ez egy olyan viadal, aminek az összetettbeli győzelme csak nagyon kevés versenyzőnek adatik meg, de természetesen a Giro-Tour dupla volt a célom.”

Júliusban Contador már a negyedik szakasz befutójánál, a Mur de Huy-on mutatta a fáradtság jeleit, amikor nem tudott Froome támadására reagálni. Ezután az első igazi hegyi befutón is leszakadt. Ennek ellenére még mindig esélyes volt egy dobogós helyezésre, azonban a brutális Giro és egy esés az Alpokban visszaröpítette az ötödik helyre – véletlenül pont oda, ahol 2011-ben is végzett, amikor utoljára teljesítette a Girót és a Tourt egy évben.

„Fáradt voltam a Touron. Fejben azonban 100 százalékosnak éreztem magam. Az Astana nagyon agresszív volt a Girón, és talán a két háromhetes közötti versenyzést is alakíthattam volna máshogy, de összességében boldog vagyok.”

Contador a Mortirolós hegyi szakaszt emelte ki az idei Giróból. Habár a szakaszgyőzelem nem jött össze, itt is leszakította Arut, ezzel majd’ másfél percet facsarva ki vetélytársából.

„Számomra ez, és a 2011-es gardecciai szakasz volt a legnehezebb az egész életemben.” – mondta Contador. „A Mortiolót tartalmazó szakasz után lementem a sajtótájékoztatóra, ahol egész jól éreztem magam. Utána felmentem a szobámba, ahol két órán keresztül hánytam. A határaimat feszegettem azon a szakaszon.”

„Voltak jó pillanatok a Girón. Az emberek leginkább a Mortirolóra emlékeznek, de volt egy időfutam is, ami nagyon jól ment nekem.”

A Contador-Froome csatáról

2016-ban Contador a képességei határát fogja feszegetni, hogy szembeszálljon az ugyancsak a Tourra koncentráló Froome-mal. Míg a brit kétszer győzedelmeskedett az elmúlt három évben, Contador 2009 óta nem érkezett Párizsba sárga trikóban- bár a spanyol még azután is magát tartja a 2010-es verseny győztesének, miután utólag elvették tőle címét a clenbuterol-esete után.

„Froome a legnehezebb eset, akivel valaha találkoztam.” – mondta Contador. „Tehetség szempontjából szerintem Andy [Shleck] sokkal előrébb volt, egy igazi klasszis volt. Érdemes emlékezni arra, hogy ő már előttem a Saxónál volt, így tudok egyet, s mást az edzésprogramjáról. Ő nem volt erősebb nálam az időfutamokon, és ez az igazi probléma Froome-mal. Ha egy hegyi vagy egy nehéz profilú időfutamról van szó, nincs nagy problémám; viszont amikor egy olyan sík időfutam van, mint 2013-ban Mont-Saint-Michelben, ahol Froome átlagsebessége 55 km/h volt… ennyit én nem tudok az én testtömegemmel. 49-50 körül van csak esélyem.”

Sík időfutam híján nőtt Contador önbizalma a jövő évi Tourral kapcsolatban, azonban Froome trónjának megdöntése lesz a legnagyobb feladat a spanyol karrierjében.

„Nem csak Froome-ról van szó. Nagyon erős csapata van. Én csak a saját csapatomban bízhatok, és azt hiszem, egy nagyon erős, rengeteg tapasztalattal bíró sort tudhatok magam körül, ami rendkívül fontos a nagy körversenyeken.”

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes