Alberto Contador: kilenc háromhetest nyertem!

Alberto Contador ragaszkodik ahhoz, hogy eddigi karrierje során kilenc nagy körversenyt nyert, attól függetlenül, hogy 2010-es Clenbuterolra pozitív tesztje után két elsőségét elvették tőle.

Pintói otthonában adott interjújában beszélt betegségéről, ami majdnem véget vetett karrierjének 2004-ben, és a jövő évi utolsó szezonjáról is. Contador nem volt rest rámutatni a 2010-es Tour de France sárga, illetve a 2011-es Giro d’Italia rózsaszín trikójára sem.

„Minden kétséget kizáróan kilencet nyertem eddig. Nézzétek a trikókat a 2010-es Tourról és a 2011-es Giróról!” - mondta Contador, a falon lógó bekeretezett trikókra célozva. „Mindkét versenyt tisztán és őszintén nyertem meg. Mindössze munkával és lemondással. Azért akasztottam ki őket a falra, hogy példaként szolgáljanak.”

Contador 2010-es Tour de France győzelmét azután veszítette el, miután pozitív lett egy mintája Clenbuterolra. Később a 2011-es Giro d’Italia győzelmét is elvették, miután 2012 februárjában bejelentették utólagos eltiltását. Contador azt vallotta, hogy egy elfogyasztott szennyezett hús miatt lehetett pozitív a mintája, de ezt nem tudta bizonyítani.

„A felállított antidopping rendszert és a hihetetlen mennyiségű és minőségű teszteket nem lehet kijátszani. Nincs kétségem afelől, hogy ezért tiszta a sport a legfelső szinten” - magyarázta.

2015 minden szempontból kemény volt

„Mind fizikálisan, mind mentálisan nagyon kemény volt az idei év” - mondta. „Illetve ez volt a legnehezebb a karrieremben, mivel próbáltam megnyerni a Girót és a Tourt is. Megnyertem a Girót, a Tourt viszont nem. Nagyon tudományossá vált ez a sport, de még mindig teljesíteni kell a két háromhetest ahhoz, hogy tudja valaki, mennyire nehéz is ez valójában. Azonban most már pihenhettem és normális emberként lehettem - nem csak salátán és zöldségeken éltem.

Ugyan még csak 33 éves lesz decemberben, mégsem bánja, hogy a 2016-os lesz karrierje utolsó szezonja, főleg azután, hogy 2004-ben pályafutása majdnem véget ért, miután agyi cavernomája volt.

„Nem vagyok szomorú a befejezés miatt” - mondta. Már most büszke vagyok arra, amit elértem. A legbüszkébb arra vagyok, hogy felül tudtam kerekedni a betegségemen 2004-ben. Nagyon sok biztatást adtam azoknak, akik stroke-ot vagy cavernomát kaptak. Ez mindennél többet számít.”

Contador csak 21 éves volt, amikor összeesett az Asztúriai Körversenyen. Átesett egy műtéten, aminek még mindig látszik a nyoma fején, de visszatért, és 2005-ben már a Tour Down Underen nyert szakaszt.

„Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy versenyen történt. Ha egy edzésen lettem volna, most halott lennék” - magyarázta.

„A csúcson akarom abbahagyni - ha lehetséges, egy Tour-győzelemmel. Úgy gondolom, a 2016-os lesz az utolsó évem, de ha valami közbejön, és nem tudok csúcsformában lenni a Touron, talán még egy évig folytatom. Tökéletes lenne, ha megnyerném a Tourt, majd részt vennék az olimpián. Boldogan fejezném be a pályafutásom.”

„A jövő évi Tour útvonalában a sík időfutam jobban kedvez Froome-nak, viszont van még egy hegyi kronó, ami inkább nekem hajaz. Idén Froome mindenkinél erősebb volt, de Quintana fejlődését elnézve jövőre ugyanazon a szinten lehetnek” – zárta gondolatait Contador.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes