Az Astana elutasítja a belga ügyészség vádjait

A belga ügyészség döntése értelmében, Alexandre Vinokourovnak és Alexandr Kolobnevnek bíróság elé kell állniuk a 2010-es Liege-Baston-Liege-en történtek miatt.

A mára már visszavonult Vinokourov jelenleg az Astana csapatvezetője. A londoni olimpia bajnokát azzal vádolják, hogy 100.000 Eurót fizetett Kolobnev részére a 2010-es Liege-Bastogne-Liege verseny során, hogy az orosz engedje át számára a győzelmet. A kazah versenyző eltiltásából éppen visszatérve elmenésből ért haza Kolobnevvel egyetemben.

„A Liege-i bíróság büntetőjogi osztályának idén szeptember 11-én kellett volna döntést hoznia az ügyben. Amennyiben kellő részletességgel állnak a büntető bíróság elé, akkor érdemi döntésre kellett volna jutniuk vagy ejteni kellett volna a vádat elegendő bizonyíték hiányában” - nyilatkozta felháborodva a kazah csapat sajtósa.

„Az ítélőszék ellenben nem hozott érdemi döntést az ügyben, az ellentmondó körülményekre hivatkozva, ugyanis az illetékes ügyész a két megvádolt kerékpárossal szemben, hivatalosan kérte a számlakivonatok másolatát.”

 „Ebben az esetben pedig az ítélőszéknek kötelessége elhalasztani a döntést.”

2011-ben első ízben egy svájci magazin, a L’Illustre vádolta meg a kerekeseket, és tette közzé azokat az e-maileket, amik bizonyíthatják a megállapodást.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is vizsgálatot kezdeményezett, de annak ellenére, hogy az eljárás során bizonyítékok merültek fel a hírhedt doppingdoktor Michele Ferrari kapcsán is, az irányító testület, soha sem erősített meg semmiféle összefüggést sem.

Tavaly a Liége-i bíróság újra elővette az ügyet és nyomozásba kezdett, amely újabb fejleményekhez vezetett.

Ha bűnösnek találják az érintetteket, mindkettőjükre hat hónap illetőleg három év közötti börtönbüntetés, és- vagy 300.000 és 600.000 Euró közötti pénzbírság várhat.

Az Astana szerint a szerdai hírek hamisak: „Vinokurov ügyvéde, Jean-Louis Lodomez teljes mértékben csalódott az ügyészben és a vizsgálóbíróban a médiában elhangzott megjegyzéseik kapcsán.”

Az ügy, jelentős kérdéseket vet föl a sportággal kapcsolatosan. Számos olyan eset volt az elmúlt évtizedben, amikor nem hivatalos megállapodások kötődtek a versenyek során.

A különbség ebben az esetben a pénzbeli kifizetés, ami új szintre emelte a történteket.

Képek forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes