Az idei év öt legmeglepőbb győzelme

Az egyik legszebb dolog a kerékpársportban, hogy gyakran születnek váratlan eredmények, amelyek egy csapásra sztárokat varázsolnak az egyszerű segítőkből, akik mondhatni, hogy jó helyen voltak, jó időben. 

Gyakran, amikor ilyen versenyzők nyernek, csak azt gondolja az ember, hogy jó, nekik is kijár már egy győzelem, a megannyi befektetett munkáért cserébe. Habár még néhány verseny hátra van az idei évből, ennek ellenére nézzük a legmeglepőbb sikereket.

Ilnur Zakarin – Romandiai Körverseny összetett győzelem

Ilnur Zakarin legfigyelemreméltóbb eredménye 2015 előtt – eltekintve doppingvétségétől – az Azerbajdzsáni Körverseny megnyerése volt.

Idén egy kicsit komolyabb szintre lépett a Katusha csapatában, ugyanis megszakította Chris Froome hármas szériáját a Romandiai Körversenyen. Zakarin feladata nem volt irigylésre méltó, amikor az utolsó előtti szakaszon, az összetettben megszerzett 6 illetve 14 másodperces előnyét kellett megtartania Chris Froome és Thibaut Pinot előtte. Froome csalódott lehetett időeredményével, ugyanis az orosz fiatalember harmadik lett az időfutamon Tony Martin és Simon Spilak mögött, ezzel bebiztosítva összetettbeli győzelmét.

Rafael Valls – Ománi Körverseny összetett győzelem

Számos reménység tűnt föl az idei Ománi Kör során, akik korai formába lendülésük okán próbáltak, egy könnyű, de annál hangzatosabb győzelemre szert tenni.

A Green Mountain sok versenyző számára kínál betekintést a szezon későbbi hegyi szenvedésibe, ráadásul Chris Froome elmúlt két győzelme is azt igazolja, hogy a nagy ágyúk már itt jól muzsikálnak.

Rafael Valls azonban fölhúzta versenyzőtársai idegeit a Green Mountainen aratott győzelmével, két másodperccel megverve Tejay Van Garderent és Alejandro Valverdét.

Győzelmét tetőzve, később az első tízben végzett a Párizs-Nizzán és a Katalán Körversenyen is, majd 11. lett a Criterium du Dauphinén.

Jelle Wallays – Dwars Door Vlaanderen

Nem gyakori, hogy egy pro-kontinentális szintű versenyző fej-fej mellett halad a világbajnokkal, majd le is győzi őt, de éppen ez történt Jelle Wallayssal a Dwars Door Vlaanderenen.

A Topsport Vlaanderen versenyzője és csapattársa, Edward Theuns remekül együttműködve győzték le, Michal Kwiatkowski és Dylan van Baarle kettősét.

Ami még nagyobb értékűvé teszi ezt a győzelmet, hogy Wallays egyedül fölért a háromfős elmenésre ahol Theuns, van Baarle és Kwiatkowsi tekertek.

Az utolsó kilométerhez érve Wallays támadott. Kwiatkowski és van Baarle nem akartak összedolgozni, az így született kisebb zavart használta ki Theuns megszerezve, így a második helyet.

Wallays a Lotto-Soudalhoz szerzett magának továbblépési lehetőséget, míg Theuns a Trek Factory Racing színeiben folytatja 2016-ban.

John Degenkolb – Dubai Körverseny harmadik szakasz

Az, hogy John Degenkolb nyer egy szakaszt, az a legkevésbé sem meglepő. A Dubai Körverseny harmadik szakaszán a meglepetés az volt, hogy leküzdött egy vele szembejövő nem is kicsi akadályt.

A szakasz szintrajza Dubaiból Hattába nem nézett ki különösebben nehéznek, de a valóságban az a kis emelkedő a célig olyan volt, mint egy méretes fal. 400 méterrel a tengerszint felett, Hatta éppen elég magas, pláne úgy, hogy egy rendkívül meredek, maximum 17 százalékos kaptató vezet felfelé.

John Degenkolb nem idegeskedett, legyőzte a klasszis Alejandro Valverde és Philippe Gilbert duóját. A német beleadott mindent, bólogatós kiskutya stílusával, majd a célon áthaladva összecsuklott.

Fernando Gaviria – San Luisi Körverseny első szakasz

Habár nem volt teljesen ismeretlen, januárban pályán aratott sikereinek és a 2014-es Tour de l’Aveniren produkált eredményeinek köszönhetően, Fernando Gaviria két győzelme az év első versenyén mégis meglepetésszámba ment.

A kolumbiai válogatottban tekerő Gaviria számos nagy sprintert utasított maga mögé San Luisban, köztük Mark Cavendisht is, aki nem tűnt túl boldognak, miután kikapott egy húsz éves versenyzőtől. A legnagyobb dolog, hogy két nappal később Gaviria ismét legyőzte Cavet. Már akkor pletykák kaptak szárnyra, hogy a kolumbiai fogja leváltani az Etixx-Quick Step sztársprinterét – a pletykák az óta pedig be is igazolódtak.

Képek forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes