Az idei Tour antidopping programjáról bővebben

A Tour de France első öt helyezettjének doppingmintáit tíz évig tárolják, hogy idővel akár újratesztelhessék; a három hét alatt összesen 656 mintát vettek le.

A Kerékpáros Doppingellenes Alapítvány (Cycling Anti Doping Foundation - CADF) és az UCI pénteken jelentette be a hírt, ami alapján Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali és Alberto Contador doppingteszteken levett mintáit újra tudják vizsgálni bő egy évtizedig.

A CADF igazgatója, Dr. Franesca Rossi, megosztotta a végrehajtott tesztelés részleteit.

„Összesen 656 minta született a Tour de France során. Továbbá megerősítettük a stratégiánkat a célzott kontrollokat illetően, köszönhetően számos forrásnak, és egy koordinátornak” - mondta.

„Még egyszer kihangsúlyoznám: a Francia Doppingellenes Ügynökséggel (Agence Française de Lutte contre le Dopage - AFLD) való együttműködés kitűnően zajlott, és a célzott kontrollok stratégiáját nap, mint nap tárgyaltuk, figyelembe véve a versenyzők teljesítményét, és egyéb adatokat.”

A 656 minta 482 vér-, és 174 vizeletmintából áll. Előbbieket tüzetesen megvizsgálták, majd összevetették a biológiai útlevelekkel.

Eddig egyetlen pozitív tesztről tudósítottak. A Katusha versenyzője, Luca Paolini kokainra pozitív mintát produkált, miután egy szúrópróbaszerű doppingellenőrzésen vett részt július 7-én, a Tour folyamán.

A hírt még a verseny során közölték, és ennek eredményeként ideiglenesen felfüggesztették a versenyzését.

A Paolini-ügy óta egyik szervezet sem jelzett, hogy pozitív mintát találtak volna.

Paolini B-mintáját illetően, a következő rövid választ adták: „A Paolini-ügy még mindig folyamatban van, ebből következőleg jelen pillanatban nem tudunk információkkal szolgálni.”

Az AFLD elnöke, Bruno Genevois szerint, az összes mintát a párizsi Chatenay-Malabry laboratóriumban vizsgálják. Elmondása alapján „a legfrissebb módszerekkel analizálják a mintákat”.

A Lausanne-i laboratórium is szolgálatban volt, mint kisegítő labor, mind a versenyt megelőző tesztelés ideje, mind a Tour alatt.

Brian Cookson, az UCI elnöke, kiválóra értékelte az antidopping szervezetek közötti légkört, és gratulált az AFLD-nek, illetve a CADF-nek a versenyen nyújtott munkájukért.

„A kiváló kommunikációnak, és a még inkább célzott tesztelésnek köszönhetően, egyre biztosabbak lehetünk a rendszerben” – mondta.

Képek forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes