Az idei Tour de France útvonala I. rész

Augusztus 4-én, szombaton a hollandiai Utrecht városában kezdődik a 102. Francia Körverseny. Íme a szakaszok.

1. szakasz Július 4. Szombat: Utrecht-Utrecht 13,8 kilométer ITT

Mondhatni, hogy az időfutam specialisták egyetlen komoly lehetősége lesz az Utrecht-i egyenkénti, amely a sárga trikó szempontjából kifejezetten fontosnak ígérkezik. Hollandia kerékpáros fellegvárában már tűkön ülve várják a kezdést. A penzum teljes egészében sík.

2. szakasz Július 5. Vasárnap: Utrecht – Zelande 166 kilométer

A World Ports Classic viadaláról jól ismert környék elsősorban a sprintereknek kedvez, ennek ellenére nagyon észnél kell lenni, mivel a tenger felől befújó oldalszél könnyedén szétkaphatja a mezőnyt. Befutó pontosan a tengerszint magasságában.

3. szakasz Július 6. Hétfő: Anvers – Huy 159,5 kilométer

Belgiumba átérve három negyedik, és egy harmadik kategóriás emelkedő nehezíti a mezőny dolgát. Mondhatni egy mini Fleche Wallone következik a Cote de Bohisseau (2.4km, 5.5%), a Cote d’Ereffe (2.1km, 5%), a Cote de Cherave (1.3km, 8.1%) és a Mur de Huy (1.3km, 9.6%) falaival.

4. szakasz Július 7. Kedd: Seraing – Cambrai 223,5 kilométer

A tavaszi klasszikusok folytatódnak. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ezúttal sem maradhattak ki a kockaköves pavék az útvonalból. Összesen 13,3 kilométernyi kockakő hét szektorra osztva, ebből hat az utolsó 45 kilométeren belül. Sok múlhat ezen a napon.

5. szakasz Július 8. Szerda: Arras Communauté Urbaine – Amiens 189,5 kilométer

Habár kissé dimbes-dombos az etap mégis a sprintereknek kedvez, kategorizált emelkedő nélkül, mindössze egyetlen sprinthajrával fűszerezve. Tipikusan az a szakasz, amelyet nem hagyhatnak ki a gyorslábúak.

6. szakasz Július 9. Csütörtök: Abbeville – Le Havre 191,5 kilométer

Egy újabb elsősorban a sprintereknek kedvező etap, habár immáron három kategorizált emelkedők is nehezíti az előrehaladást. A Cote de Dieppe (1.8km, 4%) és a Cote de Pourville-sur-Nere (2km, 4.5%) viszonylag gyorsan követik egymást, míg a Cote du Tilleul (1.6km, 5.6%) a penzum utolsó harmadában vár a karavánra. A befutó konstansan emelkedik, habár nem túl meredeken.

7. szakasz Július 10. Péntek: Livarot – Fougéres 190,5 kilométer

Mindössze egyetlen kategorizált emelkedő a Cote de Canapville (1.9km, 4.7%) nehezíti a bringások dolgát ezen a napon, amely immáron bevezeti a mezőnyt Franciaország belsőbb részeibe. Ez a nap is a sprintereknek kedvez.

8. szakasz Július 11. Szombat: Rennes – Mur de Bretagne 181,5 kilométer

Mintegy 100 kilométer megtételét követően a 4. kategóriás Col du Mont Bel-Air (1.5km, 5.7%) csupán a bevezetéshez szolgál a Mur de Bretagne (2 km, 6,9%) hegyi befutója előtt. Nagyon jól emlékezhetünk Cadel Evans 2011-es győzelmére itt. A keskeny utak természetesen csak tovább nehezítik a helyzetet.

9. szakasz Július 12. Vasárnap: Vannes – Plumelec 28 kilométer TT

Christian Prudhomme versenyigazgató legújabb ötlete az első hét végére betett csapatidőfutam. Ráadásul a plumeleci hajrá utolsó 1,7 kilométere átlagban 6,2 %-os meredekségű. A dimbes-dombos terep igazi kihívás lesz a csapatok számra.

Folytatjuk…      

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes